Mus czekoladowo-kawowy

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

mleko kokosowe (schłodzonego w lodówce, najlepiej przez 24h) 1 puszka
gorzka czekolada 100 g
espresso 40 ml
cukier puder 2 łyżki
sól szczypta

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Mus czekoladowo-kawowy

  • 4,5h
  • Porcje 5
  • Łatwy

Opis

Mocno puszysty mus o smaku espresso, którego zupełnie nową odsłonę gwarantuje dodanie mleka kokosowego i czekolady. Chociaż czas chłodzenia jest długi, to na ten smak warto czekać kilka godzin!

Kroki

1
Gotowe

Otwórz puszkę mleka kokosowego i przełóż twardy tłuszcz kokosowy do miski. Wodę odlej (możesz jej użyć np. do koktajlu). Ubijaj tłuszcz aż do uzyskania konsystencji bitej śmietany, razem z dwoma łyżkami cukru pudru. Włóż do lodówki.

2
Gotowe

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj espresso i szczyptę soli. Wystudź.

3
Gotowe

Połącz razem śmietanę kokosową i masę czekoladowo-kawową. Możesz użyć miksera na niskich obrotach.

4
Gotowe

Przełóż do miseczek i schłodź w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Możesz udekorować ziarenkami kawy lub wiórkami czekoladowymi.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
IMG_1960
poprzedni
Granola kawowo-bananowa z orzechami
IMG_3115
następny
Pudding chia z kawowo-bananowym musem

Dodaj komentarz