Niezwykły tort urodzinowy

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biszkopt
jajka 4
cukier puder 1/2 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
ocet 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól szczypta
Poncz do biszkoptu
herbata niezbyt mocna 1/2 szklanki
syrop z dzikiej róży 2 łyżki
wódka opcjonalnie 1 kieliszek
woda różana 1/2 łyżeczki
Masa różana
konfitura różana 3/4 słoika
Masa kawowa
serek mascarpone 1 opakowanie
espresso 3 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki
żelatyna żelatyna w proszku na 2,5 litra pół opakowania
Masa śmietanowa
śmietana kremówka 36% 250 ml
cukier puder 3 łyżki
płyn z żelatyną 2 łyżki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Niezwykły tort urodzinowy

  • Średni

Opis

Oto przepis na uniwersalny tort urodzinowy. Ma on w sobie nutkę kawową, ale główne skrzypce gra tutaj konfitura różana. Idealny na przyjęcia rodzinne, imieniny, urodziny i potkania z przyjaciółmi 😉 Autorem przepisu jest Smyk w kuchni.

Kroki

1
Gotowe

Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka wymieszaj w kubeczku z octem. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno za pomocą miksera. Dodaj żółtka i dalej ubijaj przez 3 minuty. Następnie bardzo delikatnie i powoli dodawaj porcjami mąkę do masy przesiewając ją przez sito. Masę ubijamy tak, aby jak najbardziej ją napowietrzyć, ale nie możemy jej "zgnieść".

2
Gotowe

Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (mała wysoka tortownica, bądź zwykła- średnia). Piecz na złoty kolor do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy przy biszkoptach od piekarnika u mnie piekłam 40 minut. Temp. 160 stopni C. Grzanie: dół + termoobieg. Biszkopt wyjmij z pieca i całkowicie wystudź minimum 4 godziny. Możesz go zostawić na noc a dalej tort przygotowywać następnego dnia.
Biszkopt kroimy na 3 blaty.

3
Gotowe

Dolny blat biszkoptu ułóż na tortownicy, nasącz go polewając dokładnie ponczem z każdej ze stron.

4
Gotowe

Przygotowujemy płyn z żelatyną, który będziemy wykorzystywać do utwardzenia masy do tortu: potrzebujemy 1/2 opakowania "żelatyny w proszku na 2,5 litra". Pół opakowania żelatyny wysp do kubka i zalej 4 łyżkami gorącej wody. Całość dobrze wymieszaj.

5
Gotowe

Czas na masę kawową. Serek mascarpone ubij mikserem na gładki puch, dodaj kawę, cukier i żelatynę. Dalej ubijaj, masa jest gotowa do przełożenia tortu. Konfiturą różaną posmaruj dolny blat. Na masę różaną wyłóż połowę masy kawowej. Przykryj środkowym blatem biszkoptu, nasącz go ponczem.

6
Gotowe

Wykonaj trzecią masę. Śmietanę ubij na najwyższych obrotach. Masa musi być sztywna. Dodaj cukier i cieniutkim strumieniem płyn z żelatyną, szybko ubij. Masa jest gotowa od razu do przełożenia tortu. Masę wyłóż na blat, przykryj ostatnim blatem biszkopta i nasącz go ponczem.

7
Gotowe

Całość tortu posmaruj cienką warstwą masy kawowej. Górę tortu możesz obsypać startą gorzką czekoladą. Tort wstaw do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie jest już gotowy do spożycia. Pamiętaj, że torty smakują najlepiej schłodzone przez około 6 godzin od zrobienia, kiedy to wszystkie smaki i aromaty się uzupełnią.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
IMG_9068
poprzedni
Napój kawowy na bazie kaszy jaglanej
IMG_0648
następny
Kawowo-rumowy krem z serka mascarpone

Dodaj komentarz