Pieczone żeberka z kawą i wanilią

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

kawa mielona 1/3 szklanki
żeberka z kością 5 kg
sól 2 łyżki
pieprz świeżo zmielony, czarny 1 łyżka
laska wanilii z ziarnami 1/4

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Pieczone żeberka z kawą i wanilią

  • 3,5 h
  • Porcje 10
  • Trudny

Opis

Przepyszne pieczone żeberka wzbogacone o głęboki aromat kawy to doskonała propozycja na jesienno-zimową ucztę ze znajomymi. Choć mięso i kawa nie są intyuicyjnym połączeniem, żeberka łączy z nią charakterystyczny intensywny smak.

Kroki

1
Gotowe

Zmieszaj w misce kawę, sól, pieprz i ziarna wybrane z laski wanilii.

2
Gotowe

Połóż żeberka na blasze do pieczenia i wetrzyj w nie mocno uprzednio przygotowaną marynatę, skupiając się zwłaszcza na tłustszych częściach. Zostaw je na 30 minut w temperaturze pokojowej.

3
Gotowe

Podgrzej piekarnik na 230 stopni Celsjusza.

4
Gotowe

Piecz mięso przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez kolejne 2,5 godziny, tak by środek mięsa był zrobiony na poziomie medium-rare.

5
Gotowe

Wyciągnij żeberka z piekarnika, pozwól im wystygnąć przez około 20 minut.

6
Gotowe

Zdrap nadmiar kawowej marynaty i pokrój mięso na około 1 centymetrowe płaty - gotowe!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
Untitled-4
poprzedni
Malinowe tiramisu
3710188477_02a4220c13_b
następny
Tortilla z łososiem i dressingiem z awokado i tomatillo

Dodaj komentarz