Polędwiczki z daktylami w sosie kawowym

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

polędwica wieprzowa 500 g
rozmaryn świeży
suszone daktyle 12 sztuk
sok z limonki
miód 1/2 łyżki
brandy 4 łyżki
kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki
masło klarowane 1 łyżka
masło 2 łyżki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Polędwiczki z daktylami w sosie kawowym

  • 1 h
  • Porcje 4
  • Średni

Opis

Pomysł na niezwykle wykwintny obiad, który przygotujesz w niecałą godzinę. Ten smak z pewnością wzbudzi zachwyt Twoich gości i domowników! Świetnie smakują ze szparagami i z ziemniaczkami.

Kroki

1
Gotowe

Polędwiczkę opłucz i osusz. Powycinaj nożem błony i pokrój mięso na mniejsze plasterki o grubości około 0,5 cm. Natrzyj mięso solą i pieprzem, odłóż na 15 minut.

2
Gotowe

W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj sok z limonki, kawę, miód i alkohol.

3
Gotowe

Na dużej patelni wysmarowanej 1 łyżką masła usmaż plasterki polędwiczki, a następnie pokrój i dodaj daktyle. Smaż przez około 2 minuty aż do zarumienienia, następnie przełóż polędwiczki na drugą stronę, dodaj rozmaryn i smaż przez kolejne 2 minuty.

4
Gotowe

Wlej przygotowaną marynatę i duś przez około 1-2 minuty aż sos będzie nieco gęstszy. Zdejmij z ognia i aby zagęścić sos rozpuść w nim 2 łyżki masła.

5
Gotowe

Przełóż polędwiczki na talerz i polej sosem. Gotowe!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
tarta
poprzedni
Tarta kawowa
17514821185_de89d1a03e_o
następny
Cappuccino pancakes z syropem kawowym

Dodaj komentarz