Poncz kawowy z cykorią i pomarańczą

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

kawa cykoriowa mocno parzona 4 szklanki
mleko skondensowane słodkie 6 łyżek
pełne mleko 1/2 szklanki
likier pomarańczowy 1/2 szklanki
kostki lodu 3
skórka pomarańczowa do ozdoby

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Poncz kawowy z cykorią i pomarańczą

  • 1, 45 h
  • Porcje 6
  • Średni

Opis

Oryginalny cykoriowy poncz został zainspirowany wydarzeniami z czasów wojny secesyjnej – w oblężonym Nowym Orleanie używano cykorię jako zamiennik kawy. Z czasem mieszanie ziaren kawy z tą gorzkawą rośliną stało się tradycją w tym jazzowym mieście. Poncz kawowy z cykorią to świetna propozycja orzeźwiającego drinka na wiosenne dni.

Kroki

1
Gotowe

Wlej do jednego naczynia kawę cykoriową, mleko i likier i porządnie zmieszaj.

2
Gotowe

Wstaw do lodówki, by dobrze się wychłodziło - około 1,5 godziny.

3
Gotowe

Podawaj z lodem, przyozdobione skórką pomarańczową.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
steak1
poprzedni
Befsztyk w kawowym sosie red-eye
24230238721_b7791996da_o
następny
Tiramisu Sundaes

Dodaj komentarz