Pudding kawowy

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

śmietana 1,5 szklanki
espresso 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 2 łyżki
sól 1/4 łyżki
brązowy cukier 1/4 szklanki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Pudding kawowy

  • 3,15 h
  • Porcje 1
  • Łatwy

Opis

Kto jest fanem angielskiego puddingu? Co prawda wyspiarska kuchnia nie cieszy się taką renomą jak np. francuska, ale dodanie espresso do puddingu stanowi wspaniałe urozmaicenie tego dania. Idealny na deser w rodzinnym gronie.

Kroki

1
Gotowe

W średniej wielkości rondelku zmieszaj śmietanę i kawę i bardzo ostrożnie doprowadź do wrzenia na średnim ogniu - uważaj, by śmietana nie wykipiała za szybko!

2
Gotowe

W małej misce zmieszaj cukier, mąkę kukurydzianą i sól. Ubij lekko, tak, by zniknęły jakiekolwiek grudki.

3
Gotowe

Gdy kawa ze śmietaną się zagotują, dodaj mieszankę cukru i mąki i ubij, aż utworzą jednolitą masę. Zagotuj delikatnie przez minutę. Przelej gorący pudding przez drobne sitko by usunąć pozostałe grudki.

4
Gotowe

Przelej do małej miseczki, zakryj folią plastikową i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj z bitą śmietaną!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
ice cream fudge sauce
poprzedni
Lody kawowe z gorącym sosem typu krówka
4858868361_8a0c05202c_b
następny
Kawa mrożona po tajsku

Dodaj komentarz