Puszyste ciasto kawowo-orzechowe

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

jajka 3
brązowy cukier 250 g
olej 130 ml
kawa 130 ml
mąka pszenna 190 g
orzechy laskowe drobno posiekane + kilka do dekoracji 60 g
proszek do pieczenia łyżeczka
sól szczypta

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Puszyste ciasto kawowo-orzechowe

  • Średni

Opis

Mamy dla Was kolejny świetny przepis od Redhead Globetrotter.  Oto co napisała o swoim przpisie:

Jestem przeciwnikiem suchych ciast.  Gdy przygotowywałam dla Was przepis miałam małe obawy czy nie będzie za suche. Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i na mojej twarzy pojawił się uśmiech bo wiedziałam, że ciasto będzie bardzo puszyste! Jeżeli tak jak ja lubicie puszyste ciasta to zdecydowanie jest to przepis dla Was.”

Kroki

1
Gotowe

Na początku przygotuj kawę by lekko ostygła. Jajka i cukier zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj olej i ciepłą kawę, wszystko zmiksuj.

2
Gotowe

Do powstałej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, gdy składniki się połączą wsyp posiekane orzechy i wymieszaj przy pomocy łyżki.

3
Gotowe

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 C. Masę wylej do tortownicy (22 cm) i ułóż na wierzchu kilka połówek orzechów.Piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku na kilka minut. Gdy ostygnie posyp je cukrem pudrem i gotowe.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
20160212162939_IMG_7611
poprzedni
Jaglane kulki z kawową nutą
20160212163734_IMG_7617
następny
Syrop kawowy

Dodaj komentarz