Sernik cappuccino

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Masa serowa
biszkopty okrągłe 80g
jogurt naturalny 250g
twaróg naturalny 250g
cukier 3 łyżki
kawa cappuccino o smaku waniliowym 10 łyżek
żelatyna 3 i 1/2 łyżeczki
zimna woda 40ml
Poncz
woda przegotowana 1/2 szklanki
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
Pianka
śmietanka 30% 100ml
cukier 1 łyżka
żelatyna 1/2 łyżeczki
zimna woda 1 łyżka
kakao lub cynamon do posypania

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Sernik cappuccino

  • 1h
  • Porcje 6
  • Średni

Opis

Sernik cappuccino to smaczny i oryginalny deser, który możecie przygotować bez włączania piekarnika. Podawane na zimno ciasto sprawdzi się doskonale w upalne dni. Spróbujcie tego lekkiego i słodkiego przepisu!

Kroki

1
Gotowe

Wyłóż tortownicę o średnicy 17 cm papierem do pieczenia.

2
Gotowe

Do miski z przegotowaną wodą wsyp kawę i cukier. Zmieszaj, aż do rozpuszczenia składników i pozostaw do ostygnięcia. W przygotowanym ponczu maczaj pojedynczo biszkopty. Układaj je koło siebie na tortownicy tak, by pokryły jednolicie całe dno.

3
Gotowe

Wymieszaj dokładnie twaróg z jogurtem, cukrem oraz proszkiem cappuccino.

4
Gotowe

Zalej żelatynę zimną wodą i poczekaj aż napęcznieje. Następnie podgrzej ją przez chwilę (np. w mikrofali), tak by się rozpuściła. Ostudź ją, a później dodaj do niej 2 łyżki przygotowanej wcześniej masy z sera i kawy. Wymieszaj. Dodaj mieszankę do pozostałej masy.

5
Gotowe

Podziel masę na dwie części (jedna powinna być większa od drugiej). Większą część nałóż na biszkopty w tortownicy. Potem ułóż kolejną warstwę z biszkoptów i na nią nałóż pozostałą część masy. Całość włóż do lodówki i odczekaj aż masa zastygnie.

6
Gotowe

Śmietankę ubij na sztywno, dodając do niej na końcu cukier. Następnie powtórz czynność przygotowywania żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj nieco ubitej śmietany i wymieszaj, a następnie całość wlej do reszty śmietany. Wymieszaj.

7
Gotowe

Wyłóż śmietanę na zastygnięty wierzch sernika. Całość ponownie włóż do lodówki. Na koniec oprósz wierzch kakao lub cynamonem.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
Tiramisu_with_cholocate_sauce_at_Ferrara_in_Little_Italy,_New_York_City
poprzedni
Tiramisu
chocolate-chip-cookies-940428_640
następny
Ciasteczka czekoladowo-kawowe

Dodaj komentarz