Sernik z malinami na migdałowo-kawowym spodzie

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kruche ciasto
mąka 150 g
cukier 2 łyżki
żółtko jajka 1
kawa rozpuszczalna 2-3 łyżeczki
zmielone migdały garść
masło 100 g
Masa twarogowa
masa sernikowa 1 kg
śmietanka 30% 100 ml
jajka 5
cukier 100 g
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Maliny
dżem malinowy lub frużelina
Dekoracja
białko 1
cukier 60 g

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Sernik z malinami na migdałowo-kawowym spodzie

  • Średni

Opis

Połączenie pysznych malin i aromatycznej kawy – brzmi apetycznie. Takiego właśnie zestawienia użyła Redhead Globetrotter w swoim serniku. Oto co napisała o serniku autorka:

„O serniku myślałam już od dawna. Gdy w domu pojawiło się 20kg malin na przetwory postanowiłam, że zabiorę jeden słoiczek do sernika ;)” 

Kroki

1
Gotowe

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok.35 min.
Papierem do pieczenia wykładamy blaszkę o wymiarach 30x25 cm. Spód blaszki wylepiamy ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 i pieczemy przez 15 min.

2
Gotowe

Przystępujemy teraz do wykonania masy twarogowej. Jajka miksujemy z cukrem. Do drugiej miski wkładamy twaróg, śmietankę i mąki (dodajemy jajka z cukrem). Mieszamy do połączenia się składników. Masę wylewamy na ostudzony spód. Pieczemy przez 1h 20min w temperaturze 150C.

3
Gotowe

Na ostudzony sernik wykładamy maliny (dżem, frużelina).

4
Gotowe

Ciasto dekorujemy bezikami. Przygotowujemy je z jednego białka, które zostało nam po przygotowaniu kruchego ciasta.
Białko miksujemy. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy 60 gram cukru (miksujemy).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140C przez 40 minut.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
IceCoffee
poprzedni
Ice Coffee w wersji fit z mlekiem migdałowym i chrupiącą migdałową posypką
DSC_0046_c
następny
Kawowe ciasteczka z pajęczyną na Halloween

Dodaj komentarz