Tarta czekoladowo-kawowa

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kruche ciasto
masło 80 g
mąka pszenna 130 g
cukier puder 40 g
sól szczypta
żółtko jajka 1
Masa czekoladowo-kawowa
śmietana kremówka 36% 120 g
masło 82% 40 g
gorzka czekolada dobra jakościowo 200 g
cukier 85 g
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
jajka 2

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Tarta czekoladowo-kawowa

  • Średni

Opis

Oto absolutnie świetna tarta, do której przekonają się nawet ci, którzy tart nie lubią. Na delikatny kruchy spód nałożona jest pyszna intensywnie kawowo-czekoladowa masa. Możecie dodać też do niej ulubione owoce lub lody :)

Autorką przepisu jest By Rosann.

Kroki

1
Gotowe

Przesiej mąkę, cukier, dodaj do nich sól oraz bardzo zimne masło pokrojone w kosteczkę. Wszystkie składniki powoli zagniataj, a po chwili dodaj do nich wodę. Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj je w kulkę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1h.

2
Gotowe

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je w kształt koła, a następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto przykryj folią aluminiową, a następnie obciąż je np. ziarnami fasoli. Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni. Spód do tarty piecz 15 minut, w tym pierwsze 10 minut z obciążeniem, a kolejne 5 bez niego.

3
Gotowe

W czasie kiedy kruche ciasto będzie się piekło, przygotuj masę czekoladowo-kawową. W rondelku umieść śmietanę i masło i wszystko podgrzewaj (nie gotuj!), aż do rozpuszczenia się tego drugiego. Do powstałej masy dodaj czekoladę, cukier oraz kawę. Wszystkie składniki delikatnie mieszaj do czasu, aż stworzą one spójną masę.

4
Gotowe

Gotowe nadzienie zdejmij z ognia, a następnie wbij do niego dwa jajka i energicznymi ruchami połącz je z czekoladową masą. Tak przygotowany krem wlej na wcześniej podpieczony spód, a następnie całość ponownie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 10-12 minut.

5
Gotowe

Tak powstałą tartę schłodź w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Podawaj ją ze świeżymi owocami, bitą śmietaną, a nawet lodami.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
unnamed
poprzedni
Ciasteczka makowo- orzechowe z kawowym lukrem
kawapl1
następny
White chocolate mocha

Dodaj komentarz