Tarta kawowa

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
mąka 250 g
masło 100 g
cukier 200 g
sól odrobina
jajka 2
Krem
żółtko jajka 8
cukier puder 1 szklanka
mleko 250 ml
kawa 50 g
Dodatkowo
masło do posmarowania blachy
kakao do posypania tarty

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Tarta kawowa

  • 3,5 h
  • Porcje 12
  • Średni

Opis

Do tego deseru chyba nie trzeba specjalnie zachęcać. Smak słodkiego, puszystego kremu zrównoważy warstwa odrobinę cierpkiego kakao na wierzchu. Po prostu musisz spróbować!

Kroki

1
Gotowe

Składniki na ciasto umieść w naczyniu malaksera lub wysokiej misce, jeśli używasz miksera. Miksuj, aż powstanie grudkowata masa. Ciasto owiń folią spożywczą, uformuj kulę i wstaw na dwie godziny do lodówki.

2
Gotowe

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 C. Formę do tarty wysmaruj masłem. Wyłóż formę i brzegi ciastem. Ponakłuwaj ciasto widelcem, nakryj pergaminem i obciąż fasolkami lub grochem. Wstaw do piekarnika. Po 10 minutach usuń papier wraz z fasolkami i piecz, aż do zrumienienia w temperaturze 100 C.

3
Gotowe

W rondelku zagotuj mleko. Zestaw z ognia, wrzuć pokruszone ziarna kawy, przykryj i pozostaw na około 15 minut, aby mleko zyskało kawowy posmak.

4
Gotowe

Żółtka utrzyj z cukrem na biały, puszysty krem. Dodaj masę do przestudzonego mleka, cały czas mieszając. Przecedź przez sito wyłożone gazą. Wylej masę na upieczony spód.

5
Gotowe

Wstaw do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie poruszaj formą. Środek powinien być ścięty, jeśli nie jest, piecz jeszcze kilka minut dużej.

6
Gotowe

Przed podaniem posyp kakao. Przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
granola
poprzedni
Musli kawowo-czekoladowe
poledwiczki
następny
Polędwiczki z daktylami w sosie kawowym

Dodaj komentarz