Tiramisu Sundaes

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

śmietana 1 szklanka
espresso mocne 1 i 1/2 szklanki
biszkopty typu lady fingers 8
lody (najlepiej waniliowe) 500 ml
brandy (opcjonalnie) 3 łyżki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Tiramisu Sundaes

  • 15 min
  • Porcje 4
  • Łatwy

Opis

Ten lekki, lodowy przysmak zainspirowany klasycznym włoskim deserem idealnie nadaje się na leniwe popołudnie na tarasie. Jego przygotowanie zajmuje tylko parę minut!

Kroki

1
Gotowe

W średniej wielkości misce ubij śmietanę, osłoń miskę folią i odstaw do lodówki.

2
Gotowe

Wymieszaj espresso i brandy (jeśli używasz).

3
Gotowe

Przełam biszkopty na pół, zanurz je w mieszance espresso tak, żeby namokły, ale się nie rozpadły (maksymalnie kilka sekund).

4
Gotowe

Wymość dwoma kawałkami biszkoptów dno wysokiej szklanki (najlepiej do deserów parfait) i nałóż na to gałkę lodów.

5
Gotowe

Następnie nałóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i na to lody. Uwieńcz dzieło porcją bitej śmietany i ewentualnie posypką czekoladową. Gotowe!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
poncz
poprzedni
Poncz kawowy z cykorią i pomarańczą
5462714217_900ee3c03a_o
następny
Jagodowe Frappe

Dodaj komentarz