Wegański Pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Pudding
mąka ryżowa 75g
mleko sojowe 500g
ksylitol 100g
zaparzone espresso 200ml
olejek waniliowy
sól 1/3 łyżeczki
olej kokosowy 75g
Karmelizowane orzechy nerkowca
orzechy nerkowca 150g
cukier trzcinowy 50g
woda 10g
olej kokosowy 15g
szczypta soli

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Wegański Pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca

Cechy:
    • Łatwy

    Opis

    Aksamitny, delikatny, słodki, kremowy, jedwabisty, pożywny i wegański. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis na kawowy pudding. Gdy jest udekorowany karmelizowanymi orzechami nerkowca, z kawowego budyniu przeistacza się w dekadencki i wykwintny deser. Przepis przygotowała niesamowita Karolina, która prowadzi bloga Savory or Sweet – pasjonatka zdrowego odżywiania i sportu. Zaraża wszystkich wokół swoim podejściem do świadomego stylu życia!

    Kroki

    1
    Gotowe

    Budyń

    Mąkę ryżową, mleko roślinne, ksylitol, espresso, olejek waniliowy oraz szczyptę soli umieść w garnku, podgrzewaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Gotuj powoli cały czas mieszając do momentu gdy masa zacznie tężeć i otrzymasz klejący i gęsty budyń. Potrwa to około 5 minut.

    2
    Gotowe

    Następnie zdejmij z ognia i dodaj olej kokosowy. Pozwól mu się rozpuścić i dokładnie wmieszaj do dokładnego połączenia.

    3
    Gotowe

    Przelej do szklaneczek. Możesz serwować zarówno na ciepło jak i zimno.

    4
    Gotowe

    Karmelizowane orzechy nerkowca

    Cukier oraz wodę umieść na patelni i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia.

    5
    Gotowe

    Gdy cukier się stopi, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.

    6
    Gotowe

    Następnie dodaj orzechy nerkowca i praż przez kilka minut aż będą zarumienione.

    7
    Gotowe

    Tak przygotowane przełóż na papier do pieczenia i pozostaw do ostudzenia i zastygnięcia.

    8
    Gotowe

    Gdy karmelowa skorupka będzie twarda, pokrusz orzechy i udekoruj nimi pudding

    Recenzje przepisu

    Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
    Pudding kawowy z tapioką
    poprzedni
    Pudding kawowy z tapioką
    i love latte kawa z colą i limonką
    następny
    Kawowe orzeźwienie z colą i limonką

    Dodaj komentarz