Wegański tort czekoladowo kawowy

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Konfitura żurawinowo-wiśniowa
mrożona żurawina 100 g
mrożone wiśnie 100 g
jasny cukier muscovado 100 g
skórka cytrynowa z jednej cytryny
porto 100 ml
Biszkopt czekoladowy
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyzeczki
soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
kakao 6 czubatych łyżek
jasny cukier muscovado 10 czubatych łyżek
sól szczypta
mleko roślinne 1 i 3/4 szklanki
olej roślinny 1/2 szklanki
ocet balsamiczny 2 łyżki
aromat waniliowy łyżeczka
porto 40 ml
Krem czekoladowo kawowy
awokado zmiksowane na gładki mus 2 dojrzałe
mleko kokosowe stała część 1 puszka
syrop klonowy 1/2 szklanki
gorzka czekolada 100 g
ciemny rum 20 g
olej kokosowy 1 łyżka
kawa 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce wrzątku
Krem żurawinowo-wiśniowy
mleko kokosowe stała część 1 puszka
konfitura żurawinowo-wiśniowa 2 czubate łyżki
biała czekolada 100 g
olej kokosowy 1 łyżka
rum 20 g

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Wegański tort czekoladowo kawowy

Cechy:
    • 3 h
    • Porcje 8
    • Trudny

    Opis

    Stworzenie wegańskiego tortu, który smakiem nie będzie odbiegał od zwykłego to nie lada wyzwanie. Ciężko jest tak dobrać składniki, aby pomimo ich ograniczonej ilości efekt dalej był wyśmienity. Po kilku seriach prób i błędów powstaje jednak takie oto cudo – wegański tort kawowo-czekoladowy z konfiturą. Autorem przepisu jest Dominika Lugin.

    Kroki

    1
    Gotowe

    Najpierw zrób konfiturę. Wszystkie składniki umieść w rondlu. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień na średni i gotuj przez 20 do 30 minut co jakiś czas mieszając, by konfitura się nie przypaliła. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki mus. Wystudź.

    2
    Gotowe

    Teraz czas na wykonanie biszkoptu. W jednej misce połącz suche składniki, a w drugiej mokre. Do składników mokrych dodaj suche i mieszaj do połączenia składników. Masę czekoladową podziel na 2 równe części i przełóż do natłuszczonych form. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudź w blaszce.

    3
    Gotowe

    Kiedy biszkopt będzie w piekarniku możesz przystąpić do robienia kremu kawowo-czekoladowego. Mleko kokosowe ubij z dodatkiem syropu klonowego. Następnie połącz z musem z awokado. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Dodaj rum i kawę. Mieszaj do połączenia składników. Pozostaw na 20 minut do przestudzenia. Po tym czasie połącz z masą. Krem wstaw do lodówki na około 1 godzinę do stężenia.

    4
    Gotowe

    Teraz wykonaj krem żurawinowo-wiśniowy. Mleko kokosowe ubij z dodatkiem konfitury. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Następnie dodaj rum i wystudź przez 20 minut. Czekoladę połącz z kremem. Schłódź w lodówce przez godzinę.

    5
    Gotowe

    Przestudzone i wyrównane blaty ułóż na paterze. Pierwszy blat posmaruj większą częścią kremu owocowego (tak 3/4). Następnie ułóż drugi blat lekko dociskając. Posmaruj górę i boki większą częścią kremu przy pomocy szpatułki. Szpatułkę możesz co jakiś czas zanurzać w ciepłej wodzie (ułatwi nam to pracę przy nakładaniu kremu i jego formowaniu). Pozostałe części kremu przełóż do rękawa cukierniczego z tylką i stwórz ozdoby. Tort schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

    Recenzje przepisu

    Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
    IMG_3434
    poprzedni
    Mrożona kawa z kostek
    Processed with VSCO with a6 preset
    następny
    Bezglutenowy mini torcik kawowy

    Dodaj komentarz