Wegetariańskie chili z nutką kawową

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

oliwa 2 łyżki
cebula duża, drobno pokrojona 2
łodyga selera pokrojona w kostkę 2
marchew duża, pokrojona w kostkę 2
czosnek zmielone 4 ząbki
espresso w proszku 1 łyżka
papryka w proszku 2 łyżeczki
kminek mielony 2 łyżeczki
cynamon mielony 1/2 łyżeczki
papryka chili typu chipotle bez ziaren, zmielona 1
przyprawa adobo 1 łyżka
białe wino 1/2 szklanki
czerwona fasola 1 puszka
biała fasola 1 puszka
sos sojowy 1 łyżka
kukurydza konserwowa 1 puszka
zielona cebulka drobno pokrojona 4 łyżki
kolendra zmielona 4 łyżki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Wegetariańskie chili z nutką kawową

  • 1 h
  • Porcje 8
  • Średni

Opis

To danie o meksykańskim rodowodzie idealnie nadaje się na lekki, zdrowy lunch dla miłośników ostrych smaków. Polecamy uwędzić paprykę przed dodaniem, co dodaje całemu daniu głębokiego smaku.

Kroki

1
Gotowe

W dużym garnku podgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj cebulę i zeszklij przez około 10 minut. Dodaj seler, marchewkę i czosnek, podsmaż przez 3 minuty.

2
Gotowe

Dodaj proszek espresso, kminek, paprykę, cynamon, paprykę chili i adobo i gotuj przez 2 minuty. Dolej białe wino, żeby zapobiec przywieraniu składników do dna.

3
Gotowe

Dodaj czekoladę, papryki poblano, pomidory, fasolę razem z wodą i sos sojowy. Doprowadź całość do wrzenia i zmniejsz ogień, żeby mieszanka gotowała się przez 20 minut. Następnie dodaj kukurydzę i gotuj jeszcze 15 minut.

4
Gotowe

Zdejmij z ognia, przypraw solą i pieprzem. Dodaj zieloną cebulkę i kolendrę. Podawaj z jogurtem greckim.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
cake-1040670_640
poprzedni
Ciasto kawowe z lukrem i orzechami
espresso-brownies
następny
Espresso brownie w wersji wegan

Dodaj komentarz