Wydarzenia

Cupping
Feb. 29, 2020
Pochlebna & Hayb - Winter Cupping / kooperacja
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wrocław, ul Św. Antoniego 15 ◾ KIEDY? 29/02/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Winter Cupping Cooperation ♥ Kochani! Mamy doskonałą kawę z której jesteśmy dumni. Wiecie o tym? Jeśli wiecie - koniecznie wpadnijcie spróbować naszej kawy w nowych odsłonach. Jeśli nie wiecie - wpadnijcie tym bardziej. Cupping poprowadzi Konrad Adamczyk przy współpracy teamu Pochlebnej. Zabierajcie przyjaciół i wpadajcie testować naszą kawę ♥ ★ ★ ★ Cuppingi sięgają w swych dość krótkich dziejach końca XIX wieku, kiedy zaczęto je praktykować w podobnym celu, co dziś. Już wtedy miały miejsce systemy aukcyjne. Każdy szanujący się kupiec wolał znać cechy nabywanego surowca, miast kupować kota w worku. Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Jednak to bardzo ogólna definicja. Cupping może służyć również do wykrywania defektów w ziarnach. Albo do tworzenia mieszanek, czyli blendów. Lub jako narzędzie, za pomocą którego kupiec zielonego ziarna, roaster czy barista będzie mógł wybrać odpowiedni surowiec na miarę swoich potrzeb. Okazuje się, że można dokonać niezwykle praktycznego, sensownego podziału cuppingu na typy, które mogą mieć ze sobą mniej wspólnego, niżby się zdawało. Rzecz jasna ich uniwersalnym, niekwestionowanym pierwiastkiem jest ocena. Wykreowanie wysokich, profesjonalnych umiejętności w każdym z nich oddzielnie wymaga często lat treningu. ★ ★ ★ Pochlebna Św. Antoniego 15 Internet: www.pochlebna.pl E-mail: [email protected] Rezerwacje sms/tel: +48 511 614 039 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/609433883190344/
Spotkanie
Feb. 28, 2020
Kawa i herbata z Rwandy. Mała Czarna i 1000HillsProducts
◾ CO? Spotkanie: projekcja filmu, cupping kaw i degustacja herbat z Rwandy ◾ GDZIE? Wrocław, Aleja Ignacego Paderewskiego 35 ◾ KIEDY? 28/02/2020 ◾ WSTĘP: 20 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Hop hop ! W naszej kawiarni wraz z 1000 HILLS Products - importerem kawy i herbaty z Rwandy, 28 lutego o godz. 17:30 organizujemy ciekawe wydarzenie. W ramach tego spotkania czekają na Was takie atrakcje jak: Degustacja herbat z regionu KIVU, przygotowywane na zamówienie 1000 Hills Products, które dorastają na wysokogórskich plantacjach (2100-2400 n.p.m.) w zachodnim regionie Rwandy w ogrodach cenionych z upraw herbat organicznych. Te herbaty posiadają certyfikaty producenta: ISO 220000:2005, Rainforest Alliance, Ecocert Organic Standard (EOS) oraz National Organic Program (NOP) Cupping kaw z Rwandy z regionu Kivu, między innymi tych, które będą w ofercie naszej palarni. Projekcja filmu: The Second Sunrise. Coffee and Rwanda Reżyseria: Karol Kowalski, '38, 2019 Produkcja: Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej organizator Kongresu Open Eyes Economy w Krakowie O filmie Kawa, obecna w Rwandzie od czasów kolonialnych, jest jednym z głównych towarów eksportowych tego kraju. W sektorze związanym z uprawą kawy zatrudnienie znajduje ponad 400 000 osób. Gospodarka państwa jest uzależniona od handlu tym towarem, dlatego wahania cen kawy są odczuwalne dla wszystkich mieszkańców Rwandy. Mimo to kawa stała się jednym z symboli kraju podnoszącego się po tragedii sprzed lat. Podczas sekwencji archiwalnej pokazujemy mapy, zdjęcia, fragmenty taśm filmowych i nagrania audio, dzięki którym można prześledzić historię Rwandy od czasów kolonizacji przez odzyskanie niepodległości aż po tragiczne wydarzenia z 1994 roku. W filmie będzie można zobaczyć również Kigali Genocide Memorial Centre czy Hotel des Mille Collines, który stał się znany po nakręceniu filmu Hotel Ruanda. Przeszłość kolonizacyjna oraz ludobójstwo z 1994 roku tworzą podstawowe tło pomagające zrozumieć, jak trudna jest droga do rozwoju dla tego kraju. Film pokazuje cały proces produkcji kawy od zbioru owoców aż po pakowanie ziaren na eksport. By zebrać jak najwięcej rzetelnych informacji, ekipa filmowa rozmawiała z ludźmi pracującymi na każdym etapie jej wytwarzania – z robotnikami, właścicielami małych plantacji, pracownikami washing stations (są to tzw. stacje oczyszczania ziarna) i reprezentantami National Agricultural Export Development Board odpowiedzialnymi za promocję rwandyjskiej kawy. Nie skupiamy się jednak tylko na kawie, równie ważni są dla nas ludzie. Dzięki poznaniu historii konkretnych osób dowiadujemy się, że kawa zmieniła ich życie na lepsze. Możemy zobaczyć m.in. szkołę, która została wybudowana z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży kawy. Niestety ceny ziaren wciąż pozostają bardzo niskie, przez co wielu ludzi zatrudnionych w sektorze kawowym zastanawia się, czy uprawa kawy będzie dla nich w przyszłości opłacalna. W filmie poruszana jest też tematyka mnogości certyfikatów wymaganych przez różne międzynarodowe koncerny, co nastręcza wielu kłopotów rolnikom zajmującym się uprawą kawy. Rwanda jest niezwykle pięknym krajem. Oprócz cennych informacji nie zabraknie też zapierających dech w piersiach widoków ukazujących m.in. Park Narodowy Akagera czy Jezioro Kivu wraz z ich florą i fauną. Koszt uczestnictwa: 20 zł/os. Płatności i zapisy prosimy dokonywać w naszej kawiarni do dnia 26 lutego. Punkt zbiórki - kawiarnia Mała Czarna przy ul. Paderewskiego 35. Prosimy o punktualne przybycie ponieważ, wydarzenie odbędzie się w naszej tajnej bazie, do której wspólnie pójdziemy. Ze względu na degustację kaw i herbat, prosimy nie używajcie w tym dniu perfum i szminek. Ubierzcie się ciepło ! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/563470834239354/
Szkolenie
Feb. 25, 2020
Szkolenie SCA Sensory Skills Intermediate
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Katowice, ul. Teatralna 10/21 ◾ KIEDY? 25-27/02/2020 ◾ WSTĘP: 2500 / 3500 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Rozwiń swoje zdolności sensoryczne, naucz się oceniać i opisywać kawę w trakcie wydłużonej, trzydniowej wersji kursu! Podczas kursu uczestnicy poznają różnice pomiędzy obiektywną i subiektywną oceną kawy oraz uczą się jak zbudować panel sensoryczny używany do badania jakości. Dowiadują się, jaki jest cel pracy panelu sensorycznego oraz jakich kompetencji wymaga się od jego członków. W trakcie szkolenia analizowane są cechy sensoryczne kawy: kwasowość, goryczka, cierpkość, body, słodycz czy jakość flavour. Definiowane są pozytywne i negatywne cechy naparu. Celem szkolenia jest również zapoznanie się z możliwymi błędami w analizie sensorycznej oraz różnymi rodzajami testów sensorycznych kawy. Zakres kursu: - różnice między obiektywną i subiektywną oceną kawy, - budowa panelu sensorycznego, - analiza cech sensorycznych kawy: kwasowość, gorycz, body, czystość, słodycz - definicja pozytywnych i negatywnych cechy kawy, - praktyczne budowanie opisów sensorycznych naparu, - prowadzenia profesjonalnej sesji cuppingowej, - progi wykrywalności podstawowych smaków: kwaśny, słodki, gorzki na podstawie testów zgodnych z normami ISO - błędy w analizie sensorycznej kawy i jak ich unikać ? - 9 degustacji dzięki którym pogłębia się indywidualną wrażliwość sensoryczną oraz wzbogaca zasób słów pomagających profesjonalnie określać poszczególne atrybuty kawy. Liczba uczestników: 6 osób Czas trwania kursu: trzy dni około 8 godzin (w trakcie kursu codziennie przewidziana jedna 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena szkolenia: 2500 zł bez certyfikatu 3000 zł z certyfikatem SCA dla członków SCA z aktualnie opłaconą składką. Dla osób prywatnych istnieje możliwość rozbicia ceny kursu na dwie raty. ZAPISY : [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/460624114594010/
Warsztaty
Feb. 23, 2020
Warsztaty, alternatywne metody parzenia kawy / Drip V60, moduł 2
◾ CO? Spotkanie ◾ GDZIE? Szczecin, ul. Koński Kierat 16 ◾ KIEDY? 23/02/2020 ◾ WSTĘP: 80 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Halo Szczecin! Chcielibyśmy zaprosić Was na CZWARTE 🥰 kawowe warsztaty do kawiarni bardzo dobrze. Tematem będą tajniki parzenia idealnej kawy metodami alternatywnymi w swoim domu! Jest to drugi, zaawansowany poziom wtajemniczenia 🤘🔥 Te warsztaty mają na celu podnieść jakość parzonej przez Was kawy. Z pewnością zaskoczy Was fakt, że niewielkim nakładem czasu i pieniędzy jesteście w stanie zrobić kawę o jakości w żaden sposób nieodbiegającej od tej podawanej w Waszej ulubionej kawiarni. Na tych warsztatach nauczycie się poprawnie parzyć kawę przy pomocy najpopularniejszego z dripperów. Poprawnie użyty Hario V60 sprawdzi się w warunkach domowych nie gorzej niż w profesjonalnych kawiarniach, czego efektem będą doskonałe przelewy, które z pewnością zrobią wrażenie na Waszych gościach. Dripper to najbardziej reprezentatywny przedstawiciel alternatywnych metod parzenia kawy. Zdecydowanie mniej łaskawy przy ewentualnych błędach podczas przygotowywania niż aeropress. Druga, zaawansowana odsłona warsztatów, to manipulacja takimi czynnikami jak: grubość mielenia, temperatura wody, doza oraz - rzecz jasna - obserwacja ich wpływu na smak kawy. Zapraszamy! 23.02.2020 r. | niedziela Godzina: 18:30 Miejsce: Kawiarnia bardzo dobrze, ul. Koński Kierat 16 Ilość osób: max. 6* Czas trwania: około 2 h Koszt: 80zł Warsztaty poprowadzi: Michał Żmuda, trener kawiarni bardzo dobrze *Liczba miejsc jest ograniczona, obowiązuje zasada kto pierwszy, ten lepszy. Zapisywać możecie się: * u nas w kawiarni, * przez nasz profil fb, * mailowo: [email protected] Wasza rezerwacja zostanie potwierdzona w momencie opłacenia uczestnictwa w wydarzeniu. Do zobaczenia! (-: ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/1040051939709856/

Najbliższe Wydarzenia

Spotkanie
Feb. 28, 2020
Kawa i herbata z Rwandy. Mała Czarna i 1000HillsProducts
◾ CO? Spotkanie: projekcja filmu, cupping kaw i degustacja herbat z Rwandy ◾ GDZIE? Wrocław, Aleja Ignacego Paderewskiego 35 ◾ KIEDY? 28/02/2020 ◾ WSTĘP: 20 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Hop hop ! W naszej kawiarni wraz z 1000 HILLS Products - importerem kawy i herbaty z Rwandy, 28 lutego o godz. 17:30 organizujemy ciekawe wydarzenie. W ramach tego spotkania czekają na Was takie atrakcje jak: Degustacja herbat z regionu KIVU, przygotowywane na zamówienie 1000 Hills Products, które dorastają na wysokogórskich plantacjach (2100-2400 n.p.m.) w zachodnim regionie Rwandy w ogrodach cenionych z upraw herbat organicznych. Te herbaty posiadają certyfikaty producenta: ISO 220000:2005, Rainforest Alliance, Ecocert Organic Standard (EOS) oraz National Organic Program (NOP) Cupping kaw z Rwandy z regionu Kivu, między innymi tych, które będą w ofercie naszej palarni. Projekcja filmu: The Second Sunrise. Coffee and Rwanda Reżyseria: Karol Kowalski, '38, 2019 Produkcja: Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej organizator Kongresu Open Eyes Economy w Krakowie O filmie Kawa, obecna w Rwandzie od czasów kolonialnych, jest jednym z głównych towarów eksportowych tego kraju. W sektorze związanym z uprawą kawy zatrudnienie znajduje ponad 400 000 osób. Gospodarka państwa jest uzależniona od handlu tym towarem, dlatego wahania cen kawy są odczuwalne dla wszystkich mieszkańców Rwandy. Mimo to kawa stała się jednym z symboli kraju podnoszącego się po tragedii sprzed lat. Podczas sekwencji archiwalnej pokazujemy mapy, zdjęcia, fragmenty taśm filmowych i nagrania audio, dzięki którym można prześledzić historię Rwandy od czasów kolonizacji przez odzyskanie niepodległości aż po tragiczne wydarzenia z 1994 roku. W filmie będzie można zobaczyć również Kigali Genocide Memorial Centre czy Hotel des Mille Collines, który stał się znany po nakręceniu filmu Hotel Ruanda. Przeszłość kolonizacyjna oraz ludobójstwo z 1994 roku tworzą podstawowe tło pomagające zrozumieć, jak trudna jest droga do rozwoju dla tego kraju. Film pokazuje cały proces produkcji kawy od zbioru owoców aż po pakowanie ziaren na eksport. By zebrać jak najwięcej rzetelnych informacji, ekipa filmowa rozmawiała z ludźmi pracującymi na każdym etapie jej wytwarzania – z robotnikami, właścicielami małych plantacji, pracownikami washing stations (są to tzw. stacje oczyszczania ziarna) i reprezentantami National Agricultural Export Development Board odpowiedzialnymi za promocję rwandyjskiej kawy. Nie skupiamy się jednak tylko na kawie, równie ważni są dla nas ludzie. Dzięki poznaniu historii konkretnych osób dowiadujemy się, że kawa zmieniła ich życie na lepsze. Możemy zobaczyć m.in. szkołę, która została wybudowana z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży kawy. Niestety ceny ziaren wciąż pozostają bardzo niskie, przez co wielu ludzi zatrudnionych w sektorze kawowym zastanawia się, czy uprawa kawy będzie dla nich w przyszłości opłacalna. W filmie poruszana jest też tematyka mnogości certyfikatów wymaganych przez różne międzynarodowe koncerny, co nastręcza wielu kłopotów rolnikom zajmującym się uprawą kawy. Rwanda jest niezwykle pięknym krajem. Oprócz cennych informacji nie zabraknie też zapierających dech w piersiach widoków ukazujących m.in. Park Narodowy Akagera czy Jezioro Kivu wraz z ich florą i fauną. Koszt uczestnictwa: 20 zł/os. Płatności i zapisy prosimy dokonywać w naszej kawiarni do dnia 26 lutego. Punkt zbiórki - kawiarnia Mała Czarna przy ul. Paderewskiego 35. Prosimy o punktualne przybycie ponieważ, wydarzenie odbędzie się w naszej tajnej bazie, do której wspólnie pójdziemy. Ze względu na degustację kaw i herbat, prosimy nie używajcie w tym dniu perfum i szminek. Ubierzcie się ciepło ! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/563470834239354/
Cupping
Feb. 29, 2020
Pochlebna & Hayb - Winter Cupping / kooperacja
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wrocław, ul Św. Antoniego 15 ◾ KIEDY? 29/02/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Winter Cupping Cooperation ♥ Kochani! Mamy doskonałą kawę z której jesteśmy dumni. Wiecie o tym? Jeśli wiecie - koniecznie wpadnijcie spróbować naszej kawy w nowych odsłonach. Jeśli nie wiecie - wpadnijcie tym bardziej. Cupping poprowadzi Konrad Adamczyk przy współpracy teamu Pochlebnej. Zabierajcie przyjaciół i wpadajcie testować naszą kawę ♥ ★ ★ ★ Cuppingi sięgają w swych dość krótkich dziejach końca XIX wieku, kiedy zaczęto je praktykować w podobnym celu, co dziś. Już wtedy miały miejsce systemy aukcyjne. Każdy szanujący się kupiec wolał znać cechy nabywanego surowca, miast kupować kota w worku. Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Jednak to bardzo ogólna definicja. Cupping może służyć również do wykrywania defektów w ziarnach. Albo do tworzenia mieszanek, czyli blendów. Lub jako narzędzie, za pomocą którego kupiec zielonego ziarna, roaster czy barista będzie mógł wybrać odpowiedni surowiec na miarę swoich potrzeb. Okazuje się, że można dokonać niezwykle praktycznego, sensownego podziału cuppingu na typy, które mogą mieć ze sobą mniej wspólnego, niżby się zdawało. Rzecz jasna ich uniwersalnym, niekwestionowanym pierwiastkiem jest ocena. Wykreowanie wysokich, profesjonalnych umiejętności w każdym z nich oddzielnie wymaga często lat treningu. ★ ★ ★ Pochlebna Św. Antoniego 15 Internet: www.pochlebna.pl E-mail: [email protected] Rezerwacje sms/tel: +48 511 614 039 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/609433883190344/

Artykuły