Wydarzenia

Szkolenie
Jan. 28, 2020
Szkolenie SCA Barista Skills Intermediate
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Katowice, ul.Teatralna 10/21 ◾ KIEDY? 28/01/2020 ◾ WSTĘP: 1800/2300 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Szkolenie umożliwia pogłębienie wiedzy o gatunkach kawy oraz jej odmianach botanicznych. Rozwija umiejętności sensoryczne dotyczące espresso oraz praktyczne umiejętności kontroli jego jakości. Uczestnicy uczą się zaawansowanych technik spieniania mleka, podstawowych wzorów latte art, a także zasad higieny pracy. Poznają dogłębnie standardy obsługi gości oraz zdobywają wiedzę biznesową o branży kawowej. Kurs jest przeznaczony dla osób, które pracują już jako bariści. Zakres kursu: - pochodzenie kawy, odmiany botaniczne, sposoby obróbki pojęcie terrior, -zasady właściwej organizacji, ergonomii i higieny pracy w kawiarni, optymalizacja wydajności, jakość i szybkość pracy baristy, - różnice w jakości espresso w zależności od rodzaju i jakości zastosowanych młynków do kawy, -doskonalenie techniki dystrybucji i ubicia kawy -sensoryka espresso: umiejętność określania jakości poszczególnych atrybutów sensorycznych espresso, -zaawansowane techniki spieniania mleka krowiego i roślinnego, ćwiczenie oraz doskonalenie podstawowych wzorów latte art: serce, rozeta i/lub tulipan, -obsługa klienta w kawiarni -podstawy zarządzanie finansami w kawiarni. Liczba uczestników: 4 do 5 osób Czas trwania kursu: dwa dni około 7 godzin (w trakcie kursu codziennie przewidziana jedna 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena szkolenia: 1800 zł brutto szkolenie bez certyfikatu 2300 zł brutto szkolenie z certyfikatem SCA, dla członków SCA z aktualnie opłaconą składką. Zgłoszenia: [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/1001628380195850/
Szkolenie
Jan. 27, 2020
Szkolenie SCA Barista Skills Foundation
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Katowice, ul.Teatralna 10/21 ◾ KIEDY? 27/01/2020 ◾ WSTĘP: 750/950 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Na szkoleniu w Coffee Support zdobędziesz solidne podstawy pracy baristy. Kurs przeznaczony dla osób, które zaczynają swoją pracę w branży kawowej. Na początku zasady używania i ustawiania młynka do kawy. Kurs obejmuje również przygotowanie i kontrolę jakości espresso z użyciem ekspresu ciśnieniowego oraz spieniania mleka i przygotowywanie cappuccino i latte. Aby wziąć udział w kursie nie jest konieczne doświadczenie pracy w kawiarni. Polecamy go również domowym baristom, którzy pragną doskonalić swoje umiejętności. Program szkolenia: - podstawowa wiedza na temat gatunków, odmian botanicznych i sposobów obróbki kawy, - podstawy organizacji pracy za barem, - budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego, czyszczenie i konserwacja sprzętu - ustawienia stopnia zmielenia, dozowanie i dystrybucja kawy, techniki ubicia kawy - ćwiczenia ustawień młynka żarnowego i parzenia espresso, - nauka spienianie mleka i przygotowania podstawowych kaw: cappuccino, latte, americano, - zasady higieny i bezpieczeństwo pracy za barem. Liczba uczestników: 4 do 6 osób Czas trwania kursu: około 8 godzin (w trakcie kursu przewidziana jedna 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena szkolenia: 750 zł brutto- szkolenie bez certyfikatu 950 zł brutto- szkolenie z certyfikatem SCA ZAPISY: [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/565037457652129/

Najbliższe Wydarzenia

Urodziny
Jan. 23, 2020
Pierwsze urodziny cukru.cafe - cupping z Hard Beans
◾ CO? Urodziny & Cupping ◾ GDZIE? Jelenia Góra, ul. 1 Maja 39-41 ◾ KIEDY? 23/01/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Nawet nie wiemy kiedy się to stało - za kilka dni minie rok otwarcia cukru.cafe! Bez dwóch zdań był to szalony i ciekawy rok w naszym życiu, z którego jasno wynika, że warto wierzyć w to co się robi. Marzyło nam się otwarcie kawiarni, w której każdy znajdzie dla siebie miejsce. Żeby wypić szybką kawę w drodze do pracy, żeby popracować, żeby zjeść dobre ciasto, żeby spotkać się ze znajomymi. W międzyczasie dodaliśmy do listy to, czego sami oczekiwaliśmy: rzemieślnicze piwo, ciepłe przekąski i śniadania - przecież rano też trzeba coś dobrego zjeść. I z kawiarni powstała hybryda w której rano możesz zjeść śniadanie, w ciągu dnia wpaść na lunch, a wieczorem spotkać się przy piwie ze znajomymi. Od samego początku sami pukaliśmy się że w głowę, że takie połączenie wszystkiego nie pasuje... ale tak chcieliśmy! Z okazji naszych urodzin chcieliśmy zaszczepić Wam miłość do pysznej kawy. Zaprosiliśmy ekipę palarni kawy Hard Beans, która spotka się z Wami i opowie o tym jak wypalana jest kawa, którą codziennie pijecie w Cukru.cafe. Odmiany, pochodzenie i jego wpływ na smak, wygląd, proces przygotowania od momentu zbioru po obróbkę i wypalenie. Całe spotkanie i wykład zakończy się cuppingiem przygotowanym przez palarnię kawy Hard Beans Coffee Roasters Po cuppingu zapraszamy wszystkich na urodzinowego tort oraz lampkę Prosecco za Wasze i nasze zdrowie! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/265325744443321/

Artykuły