Wydarzenia

Warsztaty
March 31, 2020
Kawa to podstawa! Warsztaty w Tekturze 31.03.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Krupnicza 7, Kraków ◾ KIEDY? 31/03/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Zapraszamy na kawowe warsztaty w marcu! ❤️ W każdy wtorek Julka nauczy Was idealnie spieniać mleko i malować nim przeróżne wzory na kawie - od serca, przez tulipany i rozety aż po łabędzie i jednorożce 🦄 Marcin natomiast zdradzi Wam, jak zaparzyć w domu idealnego Dripa, Kalitę lub Aeropress, tak aby wydobyć z kawy oczekiwane aromaty ☕ W tym miesiącu wyjątkowo dodaliśmy także warsztaty Espresso! To wyjątkowa okazja żeby stanąć za sterami naszego ekspresu i dowiedzieć się czegoś nowego o małej czarnej 😉 Latte Art - wtorek | godz. 20:30 | Tektura Cafe - Krupnicza • 10 marca • 17 marca • 24 marca • 31 marca Alternatywne metody parzenia - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 9 marca - Aeropress • 16 marca - Drip/Kalita Espresso - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 23 marca Poziom warsztatów dostosowany jest do uczestników, więc to czy jesteś kawowym specem, czy dopiero odkrywasz świat specialty, nie ma najmniejszego znaczenia 😉 Każde szkolenie trwa około 2-3h, a jego koszt to 100zł. Zapraszamy do zapisów na poszczególne terminy w wiadomości prywatnej na profilu Tektura Cafe - Krupnicza lub Tektura Cafe - Kleparz ❤️ Do zobaczenia! #kawatopodstawa ☕️ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/135478461125156/
Warsztaty
March 29, 2020
Home barista - ekspres ciśnieniowy
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Łódź, ul. Wojska Polskiego 83 ◾ KIEDY? 29/03/2020 ◾ WSTĘP: 540 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Szkolenie adresowane do pasjonatów kawy, którzy chcieliby ze swojego domowego ekspresu wycisnąć maksimum: smaku, aromatu i jakości. A przy okazji poćwiczyć na profesjonalnym ekspresie ciśnieniowym. Nauczysz się m.in. poprawnie zaparzać espresso i americano, tworzyć receptury na kawy mleczne, narysować wzór na cappuccino i macchiato. Dowiesz się, co to naprawdę znaczy "dobra kawa" - jak ją rozpoznać i gdzie kupić. Będziesz mieć frajdę z pracy na profesjonalnym, kawiarnianym ekspresie i młynku. Przez kilka godzin poczujesz się jak prawdziwy barista. Kto wie, może to będzie początek fascynującej przygody z kawą? Jeśli już jesteś baristą, szkolenie to pomoże Ci uporządkować i rozwinąć wiedzę. Zweryfikujesz swoje umiejętności i sprawdzisz, czy to czego kiedyś się nauczyłeś jest zgodne z najnowszymi standardami i trendami w branży. Program: ● Jak rozpoznać dobrą kawę? ● Cupping, czyli degustacja kaw różnej jakości ● Świadome czytanie etykiet na paczkach ● Jakość, cena, marketing kawy – porównanie kaw „przemysłowych” i kaw specialty ● Poprawne espresso i americano ● Podstawy spieniania mleka i podstawowy wzór latte art (serce) ● Cappuccino i latte macchiato ● Sesja pytań i odpowiedzi Informacje organizacyjne: ➡ Czas trwania: godz. 11:00-17:00 ➡ Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź) ➡ Prowadzenie: Michał Sobolewski ➡ Liczba uczestników: 3-4 os. ➡ Liczba godzin: 6 ➡ Inwestycja: 540 zł ZAPISY: https://uniwersytetkawy.pl/sklep/szkolenia/home-barista-ekspres-cisnieniowy-29-marca/ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/225520248587451/
Cupping
March 28, 2020
Pochlebna & Hayb- vegan cupping + degustacja wegańskich deserów 28.03.2020
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wrocław, ul. Św. Antoniego 15 ◾ KIEDY? 28/03/2020 ◾ WSTĘP: 39 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Cupping Cooperation połączony z degustacją wegańskich deserów ♥ Kochani! Mamy doskonałą kawę z której jesteśmy dumni. Wiecie o tym? Pieczemy również cudowne wegańskie desery! Wiecie o tym? Jeśli wiecie - koniecznie wpadnijcie spróbować naszej kawy w nowych odsłonach. Jeśli nie wiecie - wpadnijcie tym bardziej. Cupping poprowadzi Konrad Adamczyk przy współpracy teamu Pochlebnej. Zabierajcie przyjaciół i wpadajcie testować naszą kawę ♥ Koszt - 39 zł / os. w cenie: degustacja trzech wegańskich deserów + pyszna kawa w licznych odsłonach. ★ ★ ★ Cuppingi sięgają w swych dość krótkich dziejach końca XIX wieku, kiedy zaczęto je praktykować w podobnym celu, co dziś. Już wtedy miały miejsce systemy aukcyjne. Każdy szanujący się kupiec wolał znać cechy nabywanego surowca, miast kupować kota w worku. Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Jednak to bardzo ogólna definicja. Cupping może służyć również do wykrywania defektów w ziarnach. Albo do tworzenia mieszanek, czyli blendów. Lub jako narzędzie, za pomocą którego kupiec zielonego ziarna, roaster czy barista będzie mógł wybrać odpowiedni surowiec na miarę swoich potrzeb. Okazuje się, że można dokonać niezwykle praktycznego, sensownego podziału cuppingu na typy, które mogą mieć ze sobą mniej wspólnego, niżby się zdawało. Rzecz jasna ich uniwersalnym, niekwestionowanym pierwiastkiem jest ocena. Wykreowanie wysokich, profesjonalnych umiejętności w każdym z nich oddzielnie wymaga często lat treningu. ★ ★ ★ Pochlebna Św. Antoniego 15 Internet: www.pochlebna.pl E-mail: [email protected] Rezerwacje sms/tel: +48 511 614 039 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/191518442171796/
Warsztaty
March 27, 2020
Kawiarka i frenchpress, czyli dobra kawa w domu 27.03.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Łódź, ul. Wojska Polskiego 83 ◾ KIEDY? 27/03/2020 ◾ WSTĘP: 249 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Chyba żaden inny zestaw urządzeń do parzenia kawy nie jest tak tani i zarazem tak uniwersalny. W kawiarce zaparzysz esencjonalną, aromatyczną kawę. Niektórym zastępuje ona espresso. Inni dodają do naparu z kawiarki gorącej wody i otrzymują odpowiednik americano. To idealne urządzenie, aby cieszyć się tradycyjnymi nutami kawowymi, przypominającymi czekoladę, orzechy lub karmel. Albo kawami w stylu włoskim, ciemniej palonymi. Natomiast frenchpress to najprostsze urządzenie do eksperymentowania z całą paletą smaków i aromatów kawy specialty. Jeśli kupisz kawę w kawiarni, już zmieloną, nie potrzebujesz niczego poza czajnikiem i filtrowaną wodą. A jeśli połączysz te dwa urządzenia, możesz robić w domu cappuccino albo latte. A nawet rysować proste wzoru (choć do tego pewnie dzbanek by się jeszcze przydał ;-)). W kawiarce zrobisz bazę kawową, a we frenchpressie idealnie ubijesz mleko. — Podczas warsztatu nauczysz się m.in: • Prawidłowego przyrządzania kawy w kawiarce (woda, ubijanie, gotowanie, proporcje) • Doboru kawy i grubości mielenia do kawiarki • Odróżniania kaw przemysłowych od kaw wysokojakościowych • Parzenia kawy we frenchpressie • (proporcje, czas parzenia, metoda tradycyjna i wg Jima Hoffmanna) • Doboru kawy i grubości mielenia do frenchpressa • Ubijania mleka we frenchpressie (temperatura, tekstura, podstawy rysowania) • Receptur na kawy mleczne — Informacje organizacyjne Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź) Prowadzenie: Michał Sobolewski Liczba uczestników: 3-4 os. Inwestycja: 249 zł Liczba godzin: 2,5 (17:00 – 19:30) Zapisy: https://uniwersytetkawy.pl/sklep/szkolenia/kawiarka-i-frenchpress-27-marca/ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/2301259153500016/
Warsztaty
March 24, 2020
Kawa to podstawa! Warsztaty w Tekturze 24.03.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Krupnicza 7, Kraków ◾ KIEDY? 24/03/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Zapraszamy na kawowe warsztaty w marcu! ❤️ W każdy wtorek Julka nauczy Was idealnie spieniać mleko i malować nim przeróżne wzory na kawie - od serca, przez tulipany i rozety aż po łabędzie i jednorożce 🦄 Marcin natomiast zdradzi Wam, jak zaparzyć w domu idealnego Dripa, Kalitę lub Aeropress, tak aby wydobyć z kawy oczekiwane aromaty ☕ W tym miesiącu wyjątkowo dodaliśmy także warsztaty Espresso! To wyjątkowa okazja żeby stanąć za sterami naszego ekspresu i dowiedzieć się czegoś nowego o małej czarnej 😉 Latte Art - wtorek | godz. 20:30 | Tektura Cafe - Krupnicza • 10 marca • 17 marca • 24 marca • 31 marca Alternatywne metody parzenia - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 9 marca - Aeropress • 16 marca - Drip/Kalita Espresso - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 23 marca Poziom warsztatów dostosowany jest do uczestników, więc to czy jesteś kawowym specem, czy dopiero odkrywasz świat specialty, nie ma najmniejszego znaczenia 😉 Każde szkolenie trwa około 2-3h, a jego koszt to 100zł. Zapraszamy do zapisów na poszczególne terminy w wiadomości prywatnej na profilu Tektura Cafe - Krupnicza lub Tektura Cafe - Kleparz ❤️ Do zobaczenia! #kawatopodstawa ☕️ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/135478461125156/
Warsztaty
March 23, 2020
Kawa to podstawa! Warsztaty w Tekturze 23.03.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Krupnicza 7, Kraków ◾ KIEDY? 23/03/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Zapraszamy na kawowe warsztaty w marcu! ❤️ W każdy wtorek Julka nauczy Was idealnie spieniać mleko i malować nim przeróżne wzory na kawie - od serca, przez tulipany i rozety aż po łabędzie i jednorożce 🦄 Marcin natomiast zdradzi Wam, jak zaparzyć w domu idealnego Dripa, Kalitę lub Aeropress, tak aby wydobyć z kawy oczekiwane aromaty ☕ W tym miesiącu wyjątkowo dodaliśmy także warsztaty Espresso! To wyjątkowa okazja żeby stanąć za sterami naszego ekspresu i dowiedzieć się czegoś nowego o małej czarnej 😉 Latte Art - wtorek | godz. 20:30 | Tektura Cafe - Krupnicza • 10 marca • 17 marca • 24 marca • 31 marca Alternatywne metody parzenia - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 9 marca - Aeropress • 16 marca - Drip/Kalita Espresso - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 23 marca Poziom warsztatów dostosowany jest do uczestników, więc to czy jesteś kawowym specem, czy dopiero odkrywasz świat specialty, nie ma najmniejszego znaczenia 😉 Każde szkolenie trwa około 2-3h, a jego koszt to 100zł. Zapraszamy do zapisów na poszczególne terminy w wiadomości prywatnej na profilu Tektura Cafe - Krupnicza lub Tektura Cafe - Kleparz ❤️ Do zobaczenia! #kawatopodstawa ☕️ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/135478461125156/
Spotkanie
March 19, 2020
O Kawie Przy Kawie 19.03.2020
◾ CO? Spotkanie ◾ GDZIE? Pereca 16, Zamość ◾ KIEDY? 19/03/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Lubisz kawę? Wstajesz rano i pierwsze o czym myślisz to właśnie ona, kawka na dobre rozpoczęcie dnia? Może pijesz ją koło południa, żeby dodała Ci energii na te kolejne kilka godzin pracy? A może pijesz ją tylko okazjonalnie, jako coś co jest dodatkiem, na przykład do ciasteczka w Twojej ulubionej kawiarni? A czy zastanawiałeś się kiedyś czym tak naprawdę jest ta kawa? Skąd pochodzi i jaką przeszła drogę zanim znalazła się w Twojej filiżance? Jeżeli chcesz poznać się z nią trochę bliżej to mamy dla Ciebie propozycję. Zapraszamy Cię do spędzenia z nami popołudnia w Kawiarni Mazagran. Podczas tego spotkania porozmawiamy sobie między innymi o tym, czym w ogóle jest kawa i jak to się stało, że jest tak popularnym napojem. Dowiemy się w jakich regionach świata jest ona produkowana, jak wygląda jej droga z plantacji do filiżanki i jakim procesom jest w tym czasie poddawana. Porozmawiamy sobie również o napojach kawowych, które pewnie znasz i o takich, o których być może jeszcze nie słyszałeś. Jest szansa, że pojawi się też kilka historii z tej drugiej strony lady i zdradzimy trochę tajemnic jak wygląda praca baristy 😉 Jeśli brzmi to dla Ciebie interesująco i już nie możesz się doczekać tego wydarzenia to z wielką przyjemnością spotkamy się z Tobą dnia 19 marca br. o godziny 17:00 w Mazagranie! Do zobaczenia ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/201508234430714/
Szkolenie
March 18, 2020
Woda - oczyszczanie, jakość, skład. 18.03.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Teatralna 10/21, Katowice ◾ KIEDY? 18/03/2020 ◾ WSTĘP: 750 / 950 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Woda - oczyszczanie, jakość, skład Woda to kluczowy składnik przygotowywanej kawy. Jej specyfika, skład mineralny i parametry fizykochemiczne są równie istotne dla jakości przygotowanej kawy jak sprzęt oraz surowiec. Twardość, alkaliczność i pH wody to dla smaku espresso oraz ochrony ekspresu ciśnieniowego bardzo ważne czynniki. W trakcie szkolenia dowiadujemy się, jakie są podstawowe systemy oczyszczania wody stosowane w gastronomii. Nabywamy praktycznej wiedzy który z nich jest odpowiedni dla danego miejsca użytkowania.Poznajemy najważniejsze parametry wody oraz uczymy się jak dokonywać ich pomiaru. Poprzez degustację porównawczą kaw zaparzonych wodą o różnej twardości i mineralizacji, odkrywamy wpływ tych parametrów na smak i jakość przygotowanych naparów. Bazując na prostym arkuszu kalkulacyjnym uczymy się jak projektować własną wodę, której skład będzie bezpieczny dla sprzętu, odpowiedni dla kawy do kawiarni czy do wykorzystania na kawowych zawodach. Program szkolenia: -woda- budowa chemiczna i skład, -definicje: twardość, alkaliczność, związki buforowe, pH, -pomiarów poszczególnych parametrów wody (teoria i praktyka), -woda najlepsza dla kawy i urządzeń – standardy Specialty Coffee Association, -w jaki sposób woda może uszkodzić ekspres ciśnieniowy? -jak samodzielnie projektować skład wody możliwie najlepszy do kawiarni oraz na zawody baristów, -ćwiczenia praktyczne: degustacja porównawcza kaw przygotowanych z użyciem różnej jakości wody, -ćwiczenia praktyczne pomiaru kluczowych parametrów wody, -ćwiczenia praktyczne projektowania i przygotowywania wody o dowolnych parametrach fizyko-chemicznych. Dodatkowe informacje: Czas trwania: 6 godziny (w trakcie szkolenia przewidziana jest 30 minutowa przerwa) Liczba uczestników: 4 do 8 osób Cena: 800 PLN brutto od osoby ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/588508761979681/
Warsztaty
March 17, 2020
Kawa to podstawa! Warsztaty w Tekturze 17.03.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Krupnicza 7, Kraków ◾ KIEDY? 17/03/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Zapraszamy na kawowe warsztaty w marcu! ❤️ W każdy wtorek Julka nauczy Was idealnie spieniać mleko i malować nim przeróżne wzory na kawie - od serca, przez tulipany i rozety aż po łabędzie i jednorożce 🦄 Marcin natomiast zdradzi Wam, jak zaparzyć w domu idealnego Dripa, Kalitę lub Aeropress, tak aby wydobyć z kawy oczekiwane aromaty ☕ W tym miesiącu wyjątkowo dodaliśmy także warsztaty Espresso! To wyjątkowa okazja żeby stanąć za sterami naszego ekspresu i dowiedzieć się czegoś nowego o małej czarnej 😉 Latte Art - wtorek | godz. 20:30 | Tektura Cafe - Krupnicza • 10 marca • 17 marca • 24 marca • 31 marca Alternatywne metody parzenia - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 9 marca - Aeropress • 16 marca - Drip/Kalita Espresso - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 23 marca Poziom warsztatów dostosowany jest do uczestników, więc to czy jesteś kawowym specem, czy dopiero odkrywasz świat specialty, nie ma najmniejszego znaczenia 😉 Każde szkolenie trwa około 2-3h, a jego koszt to 100zł. Zapraszamy do zapisów na poszczególne terminy w wiadomości prywatnej na profilu Tektura Cafe - Krupnicza lub Tektura Cafe - Kleparz ❤️ Do zobaczenia! #kawatopodstawa ☕️ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/135478461125156/
Szkolenie
March 17, 2020
Szkolenie SCA Sensory Skills Foundation 17.03.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Teatralna 10/21, Katowice ◾ KIEDY? 17/03/2020 ◾ WSTĘP: 750 / 950 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Szkolenie pozwala dowiedzieć się czym jest analiza sensoryczna jako dyscyplina naukowa, jak działają organy człowieka odpowiedzialne za czucie smaku i aromatu kawy. Kursanci poznają pięć podstawowych smaków oraz grupy aromatów obecne w kawie, uczą się jak definiować i opisywać różne atrybuty sensoryczne. Oprócz części teoretycznej szkolenie obejmuje szereg degustacji kawy oraz naukę przeprowadzenia cuppingu zgodnego ze standardem SCA. Program: -podstawowa wiedzą na temat analizy sensorycznej i jej znaczenia w trakcie degustacji kawy, -budowa ludzkich zmysłów biorących udział w analizie sensorycznej kawy: smak, zapach, wzrok, dotyk, słuch, -ćwiczenia z zakresu detekcji 5 podstawowych smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami, -ćwiczenia z zakresu rozpoznania podstawowych grup aromatów obecnych w kawie z wykorzystaniem aromatów Le Nez Du Cafe oraz koła smaków i aromatów SCA, -definicje dotyczące degustacji kawy oraz opisywania atrybutów sensorycznych, -nauka przeprowadzenia profesjonalnego cuppingu zgodnego ze standardem SCA. Informacje dodatkowe: Liczba uczestników: 4 - 6 osób Czas trwania kursu: około 8 godzin Cena szkolenia: 750zł brutto- szkolenie bez certyfikatu 950zł brutto- szkolenie z certyfikatem SCA ZAPISY: [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/591699994898362/
Warsztaty
March 16, 2020
Kawa to podstawa! Warsztaty w Tekturze 16.03.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Paderewskiego 4, Kraków ◾ KIEDY? 16/03/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Zapraszamy na kawowe warsztaty w marcu! ❤️ W każdy wtorek Julka nauczy Was idealnie spieniać mleko i malować nim przeróżne wzory na kawie - od serca, przez tulipany i rozety aż po łabędzie i jednorożce 🦄 Marcin natomiast zdradzi Wam, jak zaparzyć w domu idealnego Dripa, Kalitę lub Aeropress, tak aby wydobyć z kawy oczekiwane aromaty ☕ W tym miesiącu wyjątkowo dodaliśmy także warsztaty Espresso! To wyjątkowa okazja żeby stanąć za sterami naszego ekspresu i dowiedzieć się czegoś nowego o małej czarnej 😉 Latte Art - wtorek | godz. 20:30 | Tektura Cafe - Krupnicza • 10 marca • 17 marca • 24 marca • 31 marca Alternatywne metody parzenia - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 9 marca - Aeropress • 16 marca - Drip/Kalita Espresso - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 23 marca Poziom warsztatów dostosowany jest do uczestników, więc to czy jesteś kawowym specem, czy dopiero odkrywasz świat specialty, nie ma najmniejszego znaczenia 😉 Każde szkolenie trwa około 2-3h, a jego koszt to 100zł. Zapraszamy do zapisów na poszczególne terminy w wiadomości prywatnej na profilu Tektura Cafe - Krupnicza lub Tektura Cafe - Kleparz ❤️ Do zobaczenia! #kawatopodstawa ☕️ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/135478461125156/