Wydarzenia

Festiwal
Dec. 5, 2020
Festiwal Kawy w Krakowie! | 5 - 6 grudnia
◾ CO? Festiwal ◾ GDZIE? Kraków ◾ KIEDY? 05-06/12/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski i angielski _____________________________________ Mamy ogromną przyjemność zaprosić Was na kolejną edycję Festiwalu Kawy! 🧡Już 5 i 6 grudnia Kraków ponownie wypełni się aromatem kawy najwyższej jakości! ☕️ W ten weekend będziecie mieli okazję poznać polskie oraz zagraniczne palarnie, a podczas cuppingów spróbujecie kaw segmentu speciality z całego świata! 🌎 Oprócz tego przygotowaliśmy dla Was warsztaty, na których dowiecie się wielu kawowych ciekawostek oraz czytelnię, która pozwoli Wam poszerzyć zdobytą wcześniej wiedzę 😊 Nie zabraknie także słodkości z lokalnych kawiarni, dobrego designu oraz strefy chilloutu 😎 • 5 - 6 grudnia 2020 • 10:00 - 18:00 • Kraków • wstęp darmowy Już niedługo zdradzimy Wam listę wystawców oraz harmonogram warsztatów i cuppingów! Śledźcie nasz profil Festiwal Kawy - Polska oraz Instagram @festiwal_kawy, aby być na bieżąco! 🧡 Do zobaczenia! Jeśli chcesz zostać wystawcą na Festiwalu Kawy wyślij nam wiadomość! - [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/240606810291798 _____________________________________ ◾ WHAT? Festival ◾ WHERE? Kraków ◾ WHEN? 05-06/12/2020 ◾ ENTRANCE FEE: free ◾ LANGUAGE: English + Polish _____________________________________ We're happy to invite you to the next edition of Polish Coffee Festival which this time will take place on the 8 - 9 August in Browar Mieszczański Wrocław! 🎉 Great Polish and foreign roasteries - all in one place! The exposition will also include well-known local cafes, coffee accessories stores and many others 🤩 This spring we'll provide you with many cuppings with fresh crops from all around the world and interesting coffee workshops. Tons of coffee will be served by profesionals using the best designer machines ☕️ Save the date and stay tuned for more details! 🧡 Find us on Facebook - Festiwal Kawy - Polska and follow us on Instagram @festiwal_kawy 😊 If you would like to join us as an exhibitor feel free to contact us! - [email protected] ➖➖➖ More details about the event: https://www.facebook.com/events/240606810291798
Spotkanie
Aug. 29, 2020
W sobotnie poranki napiję się dobrej kawy #przykawieokawie 29.08.2020
◾ CO? Spotkanie online ◾ GDZIE? Online ◾ KIEDY? 29/08/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Drodzy Kawosze, Pukamy w ekran waszych ekranów i mówimy, że #przykawieokawie! #przykawieokawie to cykl rozmów, które łączą dwa elementy: wspólne parzenie kawy oraz temat, który może stać się Twoją nową pasją. Jako Etno Cafe stworzyliśmy platformę do wymiany inspiracji, a jak wiadomo, wszystkie dobre rozmowy prowadzi się przy kawie. Poza kawą z wrocławskiej palarni kawy, stałym elementem każdego odcinka jest prowadzący, czyli Karol Przesmycki, człowiek, w którego żyłach płynie kawa, twórca teorii #kawkatoptaszek oraz prowadzący #warsztatykawowe. Każde spotkanie to odzwierciedlenie procesu zaparzenia kawy: 👉 spotykamy się na PALARNI KAWY, żeby wybrać ziarno kawy 👉 zaczynamy od PREINFUZJI, ale tym razem 30 sekund nie jest na potrzebne na rozwinięcie się aromatów kawy, a na rozgrzewkę dla naszego Gościa, pytania dostajemy od Was, a na odpowiedź dajemy pół minuty 👉 dochodzimy do meritum i ZAPARZAMY KAWĘ, w myśl zasady "powiedz jaką kawę pijesz, a powiemy kim jesteś" 👉 następnie, przy kawie - ROZMAWIAMY, poszerzamy swoje horyzonty, dzielimy się doświadczeniem i wiedzą. Zobaczcie dotychczasowe odcinki: 👉 #przykawieokawie z Alicja Janosz, czyli Pani od muzyki 📺 https://bit.ly/przykawieokawie7 👉 #przykawieokawie z Piotrkiem Gładczakiem, czyli Jedz, pij i smakuj z Wrocławskie podróże kulinarne 📺 https://bit.ly/przykawieokawie6 👉 #przykawieokawie z Marcinem Gazowskim, czyli Kawowa Stolica Polski - Wrocławski Wypał 📺 https://bit.ly/przykawieokawie5 👉 #przykawieokawie z Aleksander Czerwonka-Jabłoński, czyli Kawa to CUDO - grupa projektowa 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Bartkiem Deryło, czyli KRASNOLÓD o kręceniu lodów 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Adrian Pokrywka o eksperymentach kawowych: drinki i koktajle na bazie kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie2 👉 #przykawieokawie z Marlena Zawadzka o domowych metodach parzenia kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie1 Kolejne rozmowy przed nami! W każda sobotę o godzinie 10:00 na YouTube 👇 📺 https://bit.ly/etnocafeyoutube Idea kawowych rozmów przy kawie towarzyszyła nam od dawna, a udało nam się ziścić ją teraz. Mamy nadzieję, że spędzimy razem ten czas i wykorzystamy go nie tylko na parzenie dobrej kawy, ale również na motywowanie się do wirtualnego poznawania świata. Niebawem mamy nadzieję spotkać się z Wami ponownie na #warsztatykawowe w Barbara, Galeria Młociny (tu polecamy cykl Hala Hutnik TV), BATORY, Forum Gdańsk, ETNO CAFÉ Kawiarnie, Galeria Katowicka, Posnania, a tymczasem polecamy spotkania on-line #przykawieokawie oraz cykl #warsztatykawowe LIVE: https://www.facebook.com/events/837117460134563/ PS. Jeśli macie swoje pomysły, kogo byście chcieli poznać lub kto powinien zarazić nas do swoich pasji - polecajcie! I oczywiście - dołączajcie do wydarzenia! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/242425353471969
Szkolenie
Aug. 26, 2020
Szkolenie latte art poziom średniozaawansowany 26.08.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Katowice, ul. Teatralna 10/21 ◾ KIEDY? 26-27/08/2020 ◾ WSTĘP: 1400 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Szkolenie skierowane jest do osób, które posiadają już podstawową wiedzę na temat sztuki latte art, potrafią wskazać cechy świadczące o poprawnym i niepoprawnym spienieniu mleka, wiedzą jak wykonać 3 wzory podstawowe. Dla osób, które chciałyby pójść krok do przodu i rozwinąć już posiadane umiejętności. Na szkoleniu uwaga skupiona zostanie na doskonaleniu technik poprawnego spieniania mleka oraz wykorzystaniu poznanych już wzorów do tworzenia nowych, mniej standardowych. Program szkolenia: - usystematyzowanie wiedzy na temat technik spieniania mleka, - doskonalenie posiadanych umiejętności w zakresie spieniania mleka, - mleko roślinne: spienianie i wylewanie wzorów, - doskonalenie podstawowych wzorów latte art, - nauka przygotowania wzorów złożonych z 3 elementów, - projektowanie i tworzenia wzoru z połączenia trzech wzorów podstawowych (rozeta, serce i tulipan), - nauka techniki tworzenia wzorów niesymetrycznych. Prowadzący: Przemysław Stuła- w branży kawowej od 2013r. Doświadczony barista, uczestnik wielu zawodów kawowych. Finalista Mistrzostw Polski Barista 2016r. Head barista w kawiarni ,,Bez cukru” Liczba uczestników: maksymalnie 4 osoby. Czas trwania kursu: dwa dni około 7 godzin (w trakcie kursu codziennie przewidziana jedna 45 minutowa przerwa). Cena kursu: 1400 PLN brutto. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/795461117952258/
Szkolenie
Aug. 25, 2020
SCA Barista Skills Intermediate | 24.08.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 24/08/2020 ◾ WSTĘP: 750/ 950 zł ◾ JĘZYK: polski _______________________ Ten kurs baristy jest przeznaczony dla osób, które zaczynają swoją pracę w branży kawowej. Na tym poziomie poznaje się podstawowe umiejętności praktyczne konieczne do poprawnego używania i ustawiania młynka do kawy. Kurs obejmuje również naukę przygotowania i kontroli jakości espresso z użyciem ekspresu ciśnieniowego oraz spieniania mleka i przygotowywanie kaw takich jak: cafe cappuccino i cafe latte. Nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w pracy na stanowisku barista. Kurs Baristy - Zakres kursu: Zapoznanie się z podstawową wiedzą na temat gatunków, odmian botanicznych czy sposobów obróbki kawy, Podstawy organizacji pracy za barem, Budowa młynka, ustawienia stopnia zmielenia, dozowanie i dystrybucja kawy, techniki ubicia kawy, Budowa ekspresu ciśnieniowego, Ćwiczenia ustawień młynka żarnowego i parzenia espresso, Nauka spienianie mleka i przygotowania podstawowych kaw: cafe cappuccino, cafe latte, americano, Zasady higieny i bezpieczeństwa pracy za barem, Czyszczenie i poprawna eksploatacja ekspresu, młynka i akcesoriów. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników kursu baristycznego: doświadczenie nie jest wymagane. Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 4 – 6 osób Czas trwania kursu: 8 godzin (w trakcie kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena kursu baristy bez certyfikatu SCA: 750 PLN brutto od osoby Cena kursu z certyfikatem SCA: 950 PLN brutto od osoby Prowadzący: Błażej Walczykiewicz Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modułów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing. Certyfikowany Barista Speciality Coffee Association, od 2014 roku aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events w konkurencji Barista i Latte Art. Koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/320128385668994/

Najbliższe Wydarzenia


Artykuły