Dec. 7, 2019
Cupping edukacyjny dla początkujących z Roastains 07.12.2019
◾ CO? Cupping
◾ GDZIE? Gdańsk, Aldony 6
◾ KIEDY? 07/12/2019
◾ WSTĘP: 100 zł/ os.
◾ JĘZYK: polski
_____________________________________
Przychodzisz do kawiarni, chciałbyś napić się dripa ale właściwie nie wiesz czym w smaku różni się od Aeropressu? Chcesz kupić paczkę kawy ale nie wiesz za bardzo co lubisz? Albo jaki wpływ na smak ma wysokość upraw? Co to są te nano loty? A właściwie to jak smakuje myta kawa albo honey? No bo przecież to dziwne, że mogliby oblać jej miodem i co dalej? No dobrze, moment.. Ty w ogóle byłeś kiedykolwiek na cuppingu- pyta zniecierpliwiony barista a Ty wpadasz w dziwną presję niedoskonałości.
Nie ma sensu się napinać i zawsze warto jest pytać albo przyjść do Kurki w sobotę 7 grudnia o godzinie 11. Zapytasz- po co?
Aleksandra Klonowska z Roastains opowie Ci wszystko co chciałbyś wiedzieć na temat kawy. Będziesz też miał okazję sprawdzić na włanym języku zależności pomiędzy krajami, regionami, wysokościami uprawy, obróbkami oraz metodami parzenia kawy. Spotkanie będzie miało formę cuppingu edukacyjnego, podczas którego dowiesz się:
-czym charakteryzuje się ‘third wave coffee’, od czego się zaczęło?
-co to jest kawa speciality?
-na czym polega uprawa kawowca oraz jak wygląda zbiór komercyjny vs speciality?
-odmiany botaniczne
-obróbka ziarna (natural, washed, honey, lactic, anaerobic- jak to się robi, jak to smakuje)
-co tak naprawdę wpływa na smak kawy?
Będziecie również mieli okazję spróbować jak smakują kawy z Kality, AeroPressu i Chemexa. Dowiecie się dzięki temu czym się różnią między sobą te metody.
Mikołajki już niebawem więc może będziecie zainteresowani takim prezentem dla bratniej duszy kawowej?
Miejsce: Kurhaus
Data 7.12 (sobota)
Czas 11:00-13:30 (warsztaty potrwają 2,5h)Cena: 55,- dla jednej osoby, dla Pary 100,-
➖➖➖
Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/438507400070845/