Wydarzenia

Cupping
Dec. 7, 2019
Cupping edukacyjny dla początkujących z Roastains 07.12.2019
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Gdańsk, Aldony 6 ◾ KIEDY? 07/12/2019 ◾ WSTĘP: 100 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Przychodzisz do kawiarni, chciałbyś napić się dripa ale właściwie nie wiesz czym w smaku różni się od Aeropressu? Chcesz kupić paczkę kawy ale nie wiesz za bardzo co lubisz? Albo jaki wpływ na smak ma wysokość upraw? Co to są te nano loty? A właściwie to jak smakuje myta kawa albo honey? No bo przecież to dziwne, że mogliby oblać jej miodem i co dalej? No dobrze, moment.. Ty w ogóle byłeś kiedykolwiek na cuppingu- pyta zniecierpliwiony barista a Ty wpadasz w dziwną presję niedoskonałości. Nie ma sensu się napinać i zawsze warto jest pytać albo przyjść do Kurki w sobotę 7 grudnia o godzinie 11. Zapytasz- po co? Aleksandra Klonowska z Roastains opowie Ci wszystko co chciałbyś wiedzieć na temat kawy. Będziesz też miał okazję sprawdzić na włanym języku zależności pomiędzy krajami, regionami, wysokościami uprawy, obróbkami oraz metodami parzenia kawy. Spotkanie będzie miało formę cuppingu edukacyjnego, podczas którego dowiesz się: -czym charakteryzuje się ‘third wave coffee’, od czego się zaczęło? -co to jest kawa speciality? -na czym polega uprawa kawowca oraz jak wygląda zbiór komercyjny vs speciality? -odmiany botaniczne -obróbka ziarna (natural, washed, honey, lactic, anaerobic- jak to się robi, jak to smakuje) -co tak naprawdę wpływa na smak kawy? Będziecie również mieli okazję spróbować jak smakują kawy z Kality, AeroPressu i Chemexa. Dowiecie się dzięki temu czym się różnią między sobą te metody. Mikołajki już niebawem więc może będziecie zainteresowani takim prezentem dla bratniej duszy kawowej? Miejsce: Kurhaus Data 7.12 (sobota) Czas 11:00-13:30 (warsztaty potrwają 2,5h)Cena: 55,- dla jednej osoby, dla Pary 100,- ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/438507400070845/
Warsztaty
Nov. 15, 2019
Może kawy? 46.-49. #warsztatykawowe w Gdyni i Gdańsku
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Trójmiasto ◾ KIEDY? 15-17/11/2019, 10:00 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Ahoj Kawosze! ☕ Do portu w Trójmieście ponownie płynie kontener pełen kawy! Wasze zainteresowanie i chęć zdobywania kawowej wiedzy ponownie ściągają na Pomorze Kawowych Piratów. ETNO CAFÉ Kawiarnie to coś więcej. Na co dzień napijecie się kawy z rzemieślniczej palarni w BATORY i Forum Gdańsk , a teraz możecie wziąć udział w #warsztatykawowe i zostać również Baristami we własnym domu! Brzmi dobrze? Owszem, weź udział w kawowej przygodzie! Prezentujemy rozkład kawowej przygody w Trójmieście! 📅📅📅 15 listopada / piątek 📅📅📅 ⏰ 18:00-19:30 ☕ #warsztatykawowe: alternatywy 📍 Etno Cafe Forum Gdańsk 👉 zapisy: https://evenea.pl/event/46warsztatykawowe/ 📅📅📅 16 listopada / sobota 📅📅📅 ⏰ cały dzień ☕ Doświadczenia kawowe 📍 Etno Cafe Forum Gdańsk 👉 wstęp wolny! ⏰ 12:00-13:30 ☕ #warsztatykawowe: plantacja kawy 📍 Etno Cafe BATORY 👉 zapisy: https://evenea.pl/event/47warsztatykawowe/ ⏰ 12:00-13:00 ☕ cupping: kawy rzemieślnicze vs przemysłowe 📍 Etno Cafe BATORY 👉 zapisy: https://evenea.pl/event/cuppingetnocafebatory2/ ⏰ 17:00-18:30 ☕ #warsztatykawowe: mleko i kawa 📍 Etno Cafe BATORY 👉 zapisy: https://evenea.pl/event/48warsztatykawowe/ 📅📅📅 17 listopada / niedziela 📅📅📅 ⏰ 12:00-13:30 ☕ #warsztatykawowe: domowe metody parzenia kawy 📍 Etno Cafe Forum Gdańsk 👉 zapisy: https://evenea.pl/event/49warsztatykawowe/ ⏰ 14:00-15:00 ☕ cupping: kawy rzemieślnicze vs przemysłowe 📍 Etno Cafe Forum Gdańsk 👉 zapisy: https://evenea.pl/event/cuppingetnocafeforumgdansk2/ ⏰ 14:00-15:00 ☕ InstaMeet z IgersGdansk Sopot and Gdynia 📍 Etno Cafe Forum Gdańsk 👉 zapisy: https://www.facebook.com/events/2589315174630938/ Będzie się działo! Do zobaczenia! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/737016213436395/

Najbliższe Wydarzenia

Spotkanie
Feb. 28, 2020
Kawa i herbata z Rwandy. Mała Czarna i 1000HillsProducts
◾ CO? Spotkanie: projekcja filmu, cupping kaw i degustacja herbat z Rwandy ◾ GDZIE? Wrocław, Aleja Ignacego Paderewskiego 35 ◾ KIEDY? 28/02/2020 ◾ WSTĘP: 20 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Hop hop ! W naszej kawiarni wraz z 1000 HILLS Products - importerem kawy i herbaty z Rwandy, 28 lutego o godz. 17:30 organizujemy ciekawe wydarzenie. W ramach tego spotkania czekają na Was takie atrakcje jak: Degustacja herbat z regionu KIVU, przygotowywane na zamówienie 1000 Hills Products, które dorastają na wysokogórskich plantacjach (2100-2400 n.p.m.) w zachodnim regionie Rwandy w ogrodach cenionych z upraw herbat organicznych. Te herbaty posiadają certyfikaty producenta: ISO 220000:2005, Rainforest Alliance, Ecocert Organic Standard (EOS) oraz National Organic Program (NOP) Cupping kaw z Rwandy z regionu Kivu, między innymi tych, które będą w ofercie naszej palarni. Projekcja filmu: The Second Sunrise. Coffee and Rwanda Reżyseria: Karol Kowalski, '38, 2019 Produkcja: Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej organizator Kongresu Open Eyes Economy w Krakowie O filmie Kawa, obecna w Rwandzie od czasów kolonialnych, jest jednym z głównych towarów eksportowych tego kraju. W sektorze związanym z uprawą kawy zatrudnienie znajduje ponad 400 000 osób. Gospodarka państwa jest uzależniona od handlu tym towarem, dlatego wahania cen kawy są odczuwalne dla wszystkich mieszkańców Rwandy. Mimo to kawa stała się jednym z symboli kraju podnoszącego się po tragedii sprzed lat. Podczas sekwencji archiwalnej pokazujemy mapy, zdjęcia, fragmenty taśm filmowych i nagrania audio, dzięki którym można prześledzić historię Rwandy od czasów kolonizacji przez odzyskanie niepodległości aż po tragiczne wydarzenia z 1994 roku. W filmie będzie można zobaczyć również Kigali Genocide Memorial Centre czy Hotel des Mille Collines, który stał się znany po nakręceniu filmu Hotel Ruanda. Przeszłość kolonizacyjna oraz ludobójstwo z 1994 roku tworzą podstawowe tło pomagające zrozumieć, jak trudna jest droga do rozwoju dla tego kraju. Film pokazuje cały proces produkcji kawy od zbioru owoców aż po pakowanie ziaren na eksport. By zebrać jak najwięcej rzetelnych informacji, ekipa filmowa rozmawiała z ludźmi pracującymi na każdym etapie jej wytwarzania – z robotnikami, właścicielami małych plantacji, pracownikami washing stations (są to tzw. stacje oczyszczania ziarna) i reprezentantami National Agricultural Export Development Board odpowiedzialnymi za promocję rwandyjskiej kawy. Nie skupiamy się jednak tylko na kawie, równie ważni są dla nas ludzie. Dzięki poznaniu historii konkretnych osób dowiadujemy się, że kawa zmieniła ich życie na lepsze. Możemy zobaczyć m.in. szkołę, która została wybudowana z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży kawy. Niestety ceny ziaren wciąż pozostają bardzo niskie, przez co wielu ludzi zatrudnionych w sektorze kawowym zastanawia się, czy uprawa kawy będzie dla nich w przyszłości opłacalna. W filmie poruszana jest też tematyka mnogości certyfikatów wymaganych przez różne międzynarodowe koncerny, co nastręcza wielu kłopotów rolnikom zajmującym się uprawą kawy. Rwanda jest niezwykle pięknym krajem. Oprócz cennych informacji nie zabraknie też zapierających dech w piersiach widoków ukazujących m.in. Park Narodowy Akagera czy Jezioro Kivu wraz z ich florą i fauną. Koszt uczestnictwa: 20 zł/os. Płatności i zapisy prosimy dokonywać w naszej kawiarni do dnia 26 lutego. Punkt zbiórki - kawiarnia Mała Czarna przy ul. Paderewskiego 35. Prosimy o punktualne przybycie ponieważ, wydarzenie odbędzie się w naszej tajnej bazie, do której wspólnie pójdziemy. Ze względu na degustację kaw i herbat, prosimy nie używajcie w tym dniu perfum i szminek. Ubierzcie się ciepło ! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/563470834239354/
Cupping
Feb. 29, 2020
Pochlebna & Hayb - Winter Cupping / kooperacja
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wrocław, ul Św. Antoniego 15 ◾ KIEDY? 29/02/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Winter Cupping Cooperation ♥ Kochani! Mamy doskonałą kawę z której jesteśmy dumni. Wiecie o tym? Jeśli wiecie - koniecznie wpadnijcie spróbować naszej kawy w nowych odsłonach. Jeśli nie wiecie - wpadnijcie tym bardziej. Cupping poprowadzi Konrad Adamczyk przy współpracy teamu Pochlebnej. Zabierajcie przyjaciół i wpadajcie testować naszą kawę ♥ ★ ★ ★ Cuppingi sięgają w swych dość krótkich dziejach końca XIX wieku, kiedy zaczęto je praktykować w podobnym celu, co dziś. Już wtedy miały miejsce systemy aukcyjne. Każdy szanujący się kupiec wolał znać cechy nabywanego surowca, miast kupować kota w worku. Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Jednak to bardzo ogólna definicja. Cupping może służyć również do wykrywania defektów w ziarnach. Albo do tworzenia mieszanek, czyli blendów. Lub jako narzędzie, za pomocą którego kupiec zielonego ziarna, roaster czy barista będzie mógł wybrać odpowiedni surowiec na miarę swoich potrzeb. Okazuje się, że można dokonać niezwykle praktycznego, sensownego podziału cuppingu na typy, które mogą mieć ze sobą mniej wspólnego, niżby się zdawało. Rzecz jasna ich uniwersalnym, niekwestionowanym pierwiastkiem jest ocena. Wykreowanie wysokich, profesjonalnych umiejętności w każdym z nich oddzielnie wymaga często lat treningu. ★ ★ ★ Pochlebna Św. Antoniego 15 Internet: www.pochlebna.pl E-mail: [email protected] Rezerwacje sms/tel: +48 511 614 039 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/609433883190344/

Artykuły