Wydarzenia

Kurs
Sept. 29, 2020
Kurs barista - Warszawa 29-30.09.2020
◾ CO? Kurs ◾ GDZIE? Warszawa, al. Prymasa Tysiąclecia 81A paw. 16 ◾ KIEDY? 29-30/09/2020 ◾ WSTĘP: 890 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Kurs Barista Termin: 29-30 września 2020 Czas trwania: 16 godzin zegarowych (2 dni) Miejsce: Sala szkoleniowa WSB, al. Prymasa Tysiąclecia 81A paw. 16, Warszawa Godziny zajęć: 8.00-16.00 Grupa: 4-14 osób Cena: 890zł (cena całkowita, Szkoła nie pobiera żadnych dodatkowych opłat). Trenerzy: Magdalena Głowacka, Viktor Petrakovskyi. Więcej o naszej kadrze: http://www.szkolabarmanow.pl/nasza_kadra.php Program szkolenia: http://www.szkolabarmanow.pl/szkolenie.php?id=57... Certyfikat: uczestnik po zdaniu egzaminu otrzymuje Certyfikat w języku polskim i angielskim. Na wniosek uczestnika szkolenia, wystawiamy certyfikat również w innych językach obcych. Egzamin: praktyczny i teoretyczny (możliwość nielimitowanych "poprawek", bez żadnych dodatkowych opłat). Dla kogo: - osoby bez doświadczenia chcące rozpocząć pracę w kawiarni; - osoby posiadające podstawowe umiejętności pracy baristy; - osoby mające podstawowe informacje na temat owocu kawowca. Cel: - kompleksowe przygotowanie do pracy w kawiarni; - pozyskanie informacji na temat uprawy owocu kawowca - zielonego ziarna, - nauka przygotowywania kaw czarnych metodami przelewowym, tj. drip, chemex, aeropress etc.; - opanowanie 3 podstawowych wzorów na kawie tj. serce, rozeta, tulipan - technika latte art; - pozyskanie wiedzy na temat prawidłowej sprzedaży w pracy w segmencie HoReCa - techniki sprzedaży. Atuty: - kompleksowe przygotowanie do pracy w kawiarni; - szkoła baristów należąca do Speciality Coffee Association; - dwu-etapowy egzamin, którego pozytywny wynik upoważnia do zdobycia międzynarodowego certyfikatu; - każdy kurs w naszej szkole uwzględnia praktyczny warsztat z palenia kawy; - rozbudowany moduł – Techniki Sprzedaży. Szkolenie organizowane jest we współpracy z HorArt HoReCa Academy Poland. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/215697586450699
Warsztaty
Sept. 24, 2020
69. #warsztatykawowe w Galerii Młociny: mleko i kawa
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Zgrupowania AK Kampinos 15 ◾ KIEDY? 24/09/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny, obowiązują wcześniejsze zapisy ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Przed nami ŚWIĘTO KAWY 2020 w Etno Cafe Kawiarnie! ☕ To wyjątkowa okazja na spróbowanie unikalnych, autorskich propozycji w kawiarnianym menu przygotowanych specjalnie dla Was, ale to również okazja do pouczenia się kawą... Dlatego mamy dla Was kolejne #warsztatykawowe w Galeria Młociny ! Nie ukrywamy, że kawa to nasza pasja. Wiemy o niej sporo, ale ciągle poszerzamy swoją wiedzę. Poza tym, że lubimy się przed Tobą chwalić naszymi umiejętnościami, parząc kawę na wszelakie sposoby, to lubimy też dzielić się kawową wiedzą. Lubimy, jak Twoja kawowa świadomość rośnie. 👌 Nasza kawiarnia znajduje się również w Galerii Młociny, dlatego to właśnie tu, w tej wyjątkowej przestrzeni przyjaznej zakupom, spotkamy się, aby kawy się napić i pouczyć. --- 👉 Nasz Trener Baristów Karol Przesmycki weźmie na warsztat: MLEKO I KAWĘ. Przeniesiemy się do krainy kawą i mlekiem płynącą. Naszym przewodnikiem będą znany Wam z poprzednich spotkań Karol Przesmycki. Jak nasz Trener Baristów zareaguje na mleczne propozycje? Czy mleczna kawa zdetronizuje te czarne? Na te pytania uzyskamy odpowiedź już niedługo. Ze spotkania wyjdziemy z wiedzą, jak zrobić dobrą kawę z mlekiem. A czy dodatkowo zostaniemy mlecznymi artystami? Latte Art to specjalność Baristów, zatem wszystko przed nami! 📅 24 września / czwartek ⏰ 19:00-20:30 ☕ Mleko i kawa 📍 Galeria Młociny (przy pogodzie - na Tarasie; w razie niepogody - w Hali Hutnik) 👉 zapisy: evenea.pl/event/69warsztatykawowegaleriamlociny/ --- #warsztatykawowe to kooperacja Etno Cafe i Galerii Młociny. Co miesiąc spotykamy się w przestrzeni Hali Hutnik lub na tarasie, gdzie rozsiadamy się z kubkiem kawy w ręce. Jest to jedna z nielicznych możliwości, gdy każdy z nas ma szansę zyskać wiedzę, jaką posiadają Bariści, którzy codziennie odpowiadają za parzenie kawy. *obowiązują zapisy *warsztaty bezpłatne *liczba miejsc limitowana *w związku z obostrzeniami związanymi z pandemią koronawirusa wymagana jest dezynfekcja rąk, noszenie maseczek zasłaniających usta i nos oraz utrzymanie dystansu między uczestnikami ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/237404397580783/
Dzień kawy
Sept. 18, 2020
Warsaw Coffee Market / 18-20 września / Hala Gwardii
◾ CO? Dni Kawy ◾ GDZIE? Warszaawa, Hala Gwardii, plac Żelaznej Bramy 1 ◾ KIEDY? 18-20/09/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Warsaw Coffee Market by Warsaw Coffee Festival 18-20 września 2020 godz. 10:00-20:00 (piątek-niedziela) Hala Gwardii ---------------------------------------- Zapraszamy na święto kawy, miejsce spotkań i wymiany doświadczeń.W tym roku przygotowaliśmy dla prawdziwych miłośników kawy mini wersję Festiwalu Kawy, czyli bezpłatny Coffee Market w Halii Gwardii. Czekają na Was na stoiska wyselekcjonowanych wystawców. Do tego wielka strefa gastronomiczna Hali Gwardii oraz mistrzostwa organizowane przez SCA Poland. ◄◄ Co na Was czeka? ☕ Stoiska z pyszną kawą z całego świata. ☕ Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2020. ☕ Duża strefa chill out połączona z food courtem, na której zjesz coś pysznego i wypijesz swoją kawę przy stole. ◄◄ Zapraszamy każdego – od profesjonalnych baristów po osoby, które dopiero co zaczynają poznawać świat kawy. W jednym miejscu poznasz wszystkie jej smaki, aromaty oraz formy. Dowiesz się ciekawych sposobów parzenia, form podawania oraz zaznasz bezcennej wiedzy na jej temat dzięki prelekcjach oraz wykładach prowadzonych podczas wydarzenia. To wszystko oraz dziesiątki stoisk z kawą, akcesoriami i jedzeniem odbędzie się 18-20 września w godzinach 10:00-20:00 na terenie Hali Gwardii. ◄◄ Wstęp: BEZPŁATNY ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/3400898700050829/
Kurs
Sept. 14, 2020
Polski kurs Q Grader Arabica 14.09.2020
◾ CO? Kurs ◾ GDZIE? Warszawa, aleja Krakowska 145 ◾ KIEDY? 14/09/2020 ◾ WSTĘP: $ 2300 netto ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Serdecznie zapraszamy na kurs CQI Q Grader Arabica prowadzony w języku polskim dla polskich rezydentów. Z powodu Covid-19 wszystkie wydarzenia kawowe zostały odwołane. Jako Raf & Co również musieliśmy przełożyć wszystkie nasze kursy i egzaminy Q Grading. Jednak uznaliśmy, że najwyższa pora zacząć działać i pomyśleliśmy, że warto byłoby zorganizować kurs Q Gradingu dla Polaków. Oczywiście wszystko według nowych sanitarnych wytycznych CQI oraz Sanepid. Kurs jest intensywnym sprawdzianem Waszych umiejętności kawowych. Testowane będą Wasze umiejętności sensoryczne, wiedza o regionach kawowych oraz fizyczna ocena kawy. Kurs podzielony jest na dwa trzydniowe moduły. Pierwszy będzie treningiem i kalibracją, a drugi egzaminem. Rejestracji dokonujecie poprzez poniższy link: https://database.coffeeinstitute.org/course/3642 Cena: $2300 NETTO za osobę. * Jeśli wpiszecie się na listę na stronie CQI do 10 sierpnia i opłacicie 10% wpisowego, otrzymacie zniżkę w wysokości 200$. Kurs przeprowadzony zostanie w Raf & Co - jedynym certyfikowanym CQI/SCA Sensory Q Campus w Polsce. Instruktorem będzie nasz znajomy oraz autorytet w dziedzinie kawy Filip Bartelak. Urodzony w 1978 roku w Częstochowie. Z wykształcenia psycholog, absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Zawodowo związany z firmą Consonni od 1999 roku gdzie zajmuje się oceną sensoryczną, kontrolą jakości i rozwojem nowych produktów. W 2007 roku w ramach firmy zbudował dział produkcji kawy. Kupiec kawy surowej, autor marek wiodących palarni kawy w Polsce i za granicą, konsultant producentów i palarni kaw. Certyfikowany sędzia sensoryczny do oceny Arabiki (Q Arabica Grader) i Robusty (Q Robusta Grader), instruktor w programie Q (Q Instructor), certyfikowany sędzia sensoryczny i instruktor SCAA (SCAA Certified Cupping Judge, SCAA Certified Lead Instructor). Sędzia międzynarodowych konkursów dla baristów i Mistrzostw Świata Baristów (World Coffee Events Certified Judge). Członek Alliance for Coffee Excellence i Roaster Guild of Europe. Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa. Raf & Co Team ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/592271378379411/
Warsztaty
Aug. 27, 2020
69. #warsztatykawowe Etno Cafe w Galerii Młociny: kawy na zimno
◾ CO? Warszataty ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Zgrupowania AK Kampinos 15 ◾ KIEDY? 27/08/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny, obowiązują zapisy ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ JAK SOBIE RADZIĆ Z UPAŁAMI? Kawa na zimno! ☕❄ Kawa ma dwie natury: czarna i biała, z cukrem i bez cukru, na ciepło i NA ZIMNO. ❄ Na koniec lata podejmiemy temat tej ostatniej. 👉 Dowiemy się jak w domowych warunkach przygotować idealną kawę na zimno? 👉 Odpowiemy sobie na pytanie, czy mleko można spienić tylko na ciepło? 👉 Poznamy Cold Brew Coffee i odkryjemy przed Wami przepis na jego przygotowanie w domowych warunkach. Cold Brew Coffee to coraz bardziej popularna kawa przyrządzona od początku do końca w niskiej temperaturze. 🌡 Nie zaparzamy jej wspominaną przez naszego Trenera Baristów wodą o temperaturze 92-95 st Celsjusza, a wodą zimną. 💦 Czas zaparzania nie liczymy w minutach, a w godzinach. Ale o tym dowiecie się więcej na #warsztatykawowe w Galeria Młociny. Będzie to sensoryczne doświadczenie, otóż część odpowiedzi na powyższe pytania poruszy Wasze nosy i kubeczki smakowe: 👉 zaparzymy klasyczną kawę na zimno, 👉 spróbujemy Cold Brew Coffee. Naszym przewodnikiem po mroźnej krainie kawy będzie Karol Przesmycki, Trener Baristów, który przeprowadził blisko sto warsztatów kawowych w całej Polsce. 💯🖤 Zapisy wkrótce! --- #warsztatykawowe to kooperacja Etno Cafe i Galerii Młociny. Co miesiąc spotykamy się w przestrzeni Hali Hutnik lub na tarasie, gdzie rozsiadamy się z kubkiem kawy w ręce. Jest to jedna z nielicznych możliwości, gdy każdy z nas ma szansę zyskać wiedzę jaką posiadają Bariści, którzy codziennie odpowiadają za parzenie kawy. *obowiązują zapisy *warsztaty bezpłatne *liczba miejsc limitowana *w związku z obostrzeniami związanymi z pandemią koronawirusa wymagana jest dezynfekcja rąk, noszenie maseczek zasłaniających usta i nos oraz utrzymanie dystansu między uczestnikami ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/669724066960847/
Szkolenie
Aug. 25, 2020
SCA Barista Skills Intermediate | 24.08.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 24/08/2020 ◾ WSTĘP: 750/ 950 zł ◾ JĘZYK: polski _______________________ Ten kurs baristy jest przeznaczony dla osób, które zaczynają swoją pracę w branży kawowej. Na tym poziomie poznaje się podstawowe umiejętności praktyczne konieczne do poprawnego używania i ustawiania młynka do kawy. Kurs obejmuje również naukę przygotowania i kontroli jakości espresso z użyciem ekspresu ciśnieniowego oraz spieniania mleka i przygotowywanie kaw takich jak: cafe cappuccino i cafe latte. Nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w pracy na stanowisku barista. Kurs Baristy - Zakres kursu: Zapoznanie się z podstawową wiedzą na temat gatunków, odmian botanicznych czy sposobów obróbki kawy, Podstawy organizacji pracy za barem, Budowa młynka, ustawienia stopnia zmielenia, dozowanie i dystrybucja kawy, techniki ubicia kawy, Budowa ekspresu ciśnieniowego, Ćwiczenia ustawień młynka żarnowego i parzenia espresso, Nauka spienianie mleka i przygotowania podstawowych kaw: cafe cappuccino, cafe latte, americano, Zasady higieny i bezpieczeństwa pracy za barem, Czyszczenie i poprawna eksploatacja ekspresu, młynka i akcesoriów. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników kursu baristycznego: doświadczenie nie jest wymagane. Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 4 – 6 osób Czas trwania kursu: 8 godzin (w trakcie kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena kursu baristy bez certyfikatu SCA: 750 PLN brutto od osoby Cena kursu z certyfikatem SCA: 950 PLN brutto od osoby Prowadzący: Błażej Walczykiewicz Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modułów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing. Certyfikowany Barista Speciality Coffee Association, od 2014 roku aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events w konkurencji Barista i Latte Art. Koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/320128385668994/
Szkolenie
Aug. 24, 2020
SCA Barista Skills Intermediate | 25.08.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 25/08/2020 ◾ WSTĘP: 1800/ 2300 zł ◾ JĘZYK: polski _______________________ Poziom średnio zaawansowany Szkolenie umożliwia pogłębienie wiedzy o samej kawie, jej gatunkach czy odmianach botanicznych. Rozwija umiejętności sensoryczne dotyczące espresso, praktyczne umiejętności kontroli jego jakości oraz inne zdobyte na poziomie podstawowym. Uczestnicy uczą się zaawansowanych technik spieniania mleka, podstawowych wzorów latte art, a także zasad higieny pracy. Poznają dogłębnie standardy obsługi gości oraz zdobywają wiedzę biznesową o branży kawowej. Kurs jest przeznaczony dla osób, które pracują już jako bariści. Zakres kursu: Poznanie szczegółowych informacji związanych z pochodzeniem kawy, jej odmian botanicznych, nauka odróżniania kawy ze względu na jej pochodzenie, sposób obróbki czy wypalenia, Zasady właściwej organizacji i ergonomii pracy w kawiarni z naciskiem na optymalizację, wydajność, jakość i szybkość pracy baristy, Nauka różnic w przygotowaniu espresso w zależności od rodzaju i jakości zastosowanych młynków do kawy, Doskonalenie techniki dystrybucji i ubicia kawy z zastosowaniem akcesoriów ułatwiających kontrolę jakości i powtarzalności przygotowywania espresso, Sensoryka espresso: umiejętność określania jakości poszczególnych atrybutów sensorycznych espresso, Mleko: skład, budowa, zaawansowane techniki spieniania mleka krowiego i roślinnego, kontrola jakości, Ćwiczenie i doskonalenie podstawowych wzorów latte art: serce, rozeta i/lub tulipan. Higiena i bezpieczeństwo pracy za barem: higiena osobista, standaryzacja procesów związanych z systemami GHP, GMP i HAACP Obsługa klienta w kawiarni: budowa menu, atmosfera w kawiarni, doskonalenie technik komunikacji i standaryzacja realizacji zamówień oraz zachowań w kontakcie z gośćmi kawiarni, nauka podstaw zarządzania finansami w kawiarni. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników: rekomendowany kurs Barista Skills na poziomie podstawowym Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 3 do 4 osób Czas trwania kursu: dwa dni po 8 godzin (każdego dnia kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena kursu bez certyfikaty SCA : 1800 PLN brutto od osoby Cena kursu z certyfikatem SCA (tylko dla członków SCA) : 2300 PLN brutto od osoby * Dla osób spoza stowarzyszenia SCA dodatkowa opłata za certyfikat: 965 PLN brutto * certyfikaty są w cenie tylko dla członków SCA z aktualnie opłaconą składką za członkostwo Prowadzący: Błażej Walczykiewicz Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modułów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing. Certyfikowany Barista Speciality Coffee Association, od 2014 roku aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events w konkurencji Barista i Latte Art. Koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/319948662496111/

Najbliższe Wydarzenia

Warsztaty
Sept. 28, 2020
70. #warsztatykawowe Etno Cafe w Barbarze: mleko i kawa
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Wrocław, ul. Świdnicka 8b ◾ KIEDY? 28/09/2020 ◾ WSTĘP: 30 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Przed nami ŚWIĘTO KAWY 2020. W tym roku świętujemy Międzynarodowy Dzień Kawy, nie przez weekend, nie przez tydzień, a przez 11 dni ❤ Zresztą, czy Dniem Kawy dla prawdziwego Kawosza nie jest każdy rozpoczęty dzień od kubka tej ulubionej? Owszem! Ale od 24 września do 4 października tę przyjemność mnożymy. Przygotowaliśmy dla Was kawowy repertuar wydarzeń i wrażeń smakowych. Przed Wami #warsztatykawowe w Barbara ! Tym razem nasz Trener Baristów Karol Przesmycki weźmie na warsztat kawy mleczne. Wybierzemy się w podróż do krainy kawą i mlekiem płynącej. Stwierdzenie, że mleko jest najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest nie do podważenia. Niech się odezwie ten, który odmówi mlecznej pianki z cappuccino! Podczas warsztatów poznamy: 👉 tajniki przygotowania kaw mlecznych 👉 domowe metody na spienienie mleka 👉 ranking napojów roślinnych, które zastąpią mleko krowie Gotowi na #warsztatykawowe? Uzyskaj tytuł "domowego Baristy": 📅 28 września / poniedziałek ⏰ 18:00-19:30 🥛 Mleko i kawa 📍 Etno Cafe Barbara, ul. Świdnicka 8b Wrocław 👉 bilet wstępu na warsztaty stanowi paczka kawy prosto z palarni Etno Cafe 30 PLN: link do zakupu biletów wkrótce (bądźcie czujni!) ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/1590352274480818/

Artykuły