Wydarzenia

Szkolenie
July 28, 2020
SCA Szkolenie Sensory Skills Foundation 28.07.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 28.07.2020 ◾ WSTĘP: 750 zł / 950 zł brutto ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Poziom podstawowy: Kurs pozwala dowiedzieć się, czym jest analiza sensoryczna jako dyscyplina naukowa, jak działają organy człowieka odpowiedzialne za czucie smaku i aromatu kawy. Kursanci poznają pięć podstawowych smaków oraz podstawowe grupy aromatów obecne w kawie, uczą się jak definiować cechy sensoryczne takie jak: body, tekstura czy smakowitość. Praktyczna część szkolenia nastawiona jest na zapoznanie się z procedurą, celem i standardami profesjonalnego cuppingu. Zakres kursu: Zapoznanie się z podstawową wiedzą na temat analizy sensorycznej i jej znaczenia w trakcie degustacji kawy, Zapoznanie się z fizyczną budową ludzkich zmysłów biorących udział w analizie sensorycznej kawy: smak, zapach, wzrok, dotyk, słuch, Ćwiczenia z zakresu detekcji 5 podstawowych smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami, Ćwiczenia z zakresu detekcji podstawowych grup aromatów obecnych w kawie z wykorzystaniem aromatów Le Nez Du Cafe i koła smaków i aromatów, Body, a tekstura – definicje, różnica i cechy wspólne, Ćwiczenia z zakresu detekcji smaku gorzkiego i kwaskowego oraz body w kawie, Zdobycie wiedzy na temat definicji i protokołu degustacji kawy zgodnej ze standardem Specialty Coffee Association, Podstawowe pojęcia i definicje dotyczące degustacji kawy oraz jej atrybutów sensorycznych, Nauka przeprowadzenia profesjonalnego cuppingu w zgodzie ze standardem SCA. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników: doświadczenie nie jest wymagane Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 4 do 6 osób Czas trwania kursu: 8 godzin (w trakcie kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena: 750 PLN brutto od osoby Cena z certyfikatem SCA: 950 PLN brutto od osoby Prowadząca: Marta Niwińska- certyfikowana trener SCA (AST) w zakresie Brewing Skills oraz Sensory Skills. Prowadzi szkolenia w Coffee Support dla osób indywidualnych oraz firm. Absolwentka World Competitions Educational Program. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/548459999176946/
Warsztaty
June 25, 2020
64. #warsztatykawowe Etno Cafe - domowe metody parzenia kawy
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Zgrupowania AK Kampinos 15 ◾ KIEDY? 25/06/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny, obowiązkowe zapisy ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ "Wracamy" - niech te słowo kojarzy Wam się ponownie z dobrą kawą. ☕ Jeśli nie wykorzystaliście okresu kwarantanny na odnalezienie swoich kawowych preferencji, to nadszedł na to czas właśnie teraz. 😊 Weź udział w cyklu #warsztatykawowe i porozmawiaj z baristą Etno Cafe jak równy z równym. 🤜🤛 Nie ukrywamy, że kawa to nasza pasja. 😍 Wiemy o niej sporo, ale ciągle poszerzamy swoją wiedzę. Poza tym, że lubimy się przed Tobą chwalić naszymi umiejętnościami, parząc kawę na wszelakie sposoby, to lubimy też dzielić się kawową wiedzą. Lubimy, jak Twoja kawowa świadomość rośnie. 🤗 Nasz Trener Baristów Karol Przesmycki weźmie na warsztat: DOMOWE METODY PARZENIA KAWY. Podczas warsztatów Trener Baristów Karol Przesmycki zostanie naszym przewodnikiem po świecie kawy. ☕ Założy kapcie i zabierze nas do własnych domów, aby pokazać, jak zamienić swoją kuchnię w kawiarnię i raczyć się ulubioną kawą w domowych pieleszach. 🏡 Zaparzymy kawę w kawiarce, w popularnym zaparzaczu (sic! French Pressie!) i poczujemy różnicę między "rodzinnym" ziarnem z przemysłowej produkcji, a rzemieślniczo wypalaną kawą. Dołączycie do wspólnego parzenia? 🤗 📅 25 czerwca / czwartek ⏰ 19:00-20:30 ☕ Domowe metody parzenia kawy 📍 Hala Hutnik / Galeria Młociny 👉 zapisy: https://app.evenea.pl/event/64warsztatykawowe 👉 udział: bezpłatny *obowiązują zapisy *liczba miejsc limitowana ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/433132234310120/
Szkolenie
March 10, 2020
Roasting for Flavours Intensive 2-days class 10.03.2020
◾ WHAT? Training ◾ WHERE? Warszawa, Al. Krakowska 145 ◾ WHEN? 10/03/2020 ◾ ENTRANCE FEE: 600 Eur or 2550 PLN ◾ LANGUAGE: English + Polish _____________________________________ This is the profesional Roasting class explaining flavours in coffee you’ve been looking for! In Coffee Roasting there is no right or wrong that is why we call it an Art, yet every roaster has to know all the rules in order to be able to break them. The art of roasting is to create the best profile for the coffee you have on the equipment you use. The taste of the end product will be influenced by many factors: Maillard reaction, Caramelisation, Time of each milestone of the roasting process, Temperature, Drum speed, Airflow and many more. Want to understand how each of those factors affect the taste and how to combine them? This training is for you! What you will learn after the training: - How length of Maillard reaction affects the profile. - How length of Caramelisation process affects the profile. - How total time of roast will affect the profile. - How to plan your roast profile and achieve the expected results. - How to move a roast profile from one machine to another (e.g. from samples to production). - What is Omni- roast and why you should think about using it. - What are the recognized roasting defects and how are they achieved (know your enemy). - Understand the rules of roasting and how to break them to create your signature cup to profile. What is the equipment we will be roasting on? - IKAWA samplers (and Yes you fill finally learn how to use it!). - Drum sample roasters 0,5kilo (Besca Bee). - Production drum roaster 5 kilo (Besca BSC-05). We will have multiple cuppings during the 2 days + you will receive the final samples for your follow up cupping after the training. The course is focusing on roasting for flavours. What are the requirements to attend the course? as a candidate to attend this course you have to have at least Foundation level in Sensory skills and at least Foundation level in Roasting skills or relevant experience. The class will be dynamic and we will work fast. How is the course different from SCA Roasting Intermediate? The program of SCA Roasting Intermediate is focusing on roasting consistently and roasting quality control and does not focus on roasting for flavours. The programs are not crossed between each other and attending both SCA Roasting Intermediate and this course will help you become more professional and better understand what you do and how you do it. You can choose that course after passing your SCA Roasting Intermediate to convert your knowledge to cup-to-profile skills. Your trainer: Raf Mlodzianowski, SCA AST in Roasting, Sensory, Brewing, Green & Barista. CQI Q- Grader in Arabica. 10+ years in Coffee industry including 5+ years in education, coffee management, roasting, consulting both startups and big corporations, judging, coaching for the competitions and many more. Class language: English + Polish. Assistant trainer will be present during the class. Price: 600 Eur including VAT or 2550 PLN Register or ask more questions by mail: [email protected] Event link on our web-site: https://www.rafandco.com/workshops-and-events/roasting-for-flavours ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/1559716130835970/
Kurs
March 10, 2020
SCA Brewing Intermediate 10.03.2020
◾ CO? Kurs ◾ GDZIE? Żupnicza 20, Warszawa ◾ KIEDY? 10/03/2020 ◾ WSTĘP: 1800 / 2300 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Brewing Intermediate Kurs nastawiony jest na praktyczną naukę tworzenia receptur oraz przygotowania kawy różnymi metodami. Uczestnicy testują wpływ różnych czynników na proces parzenia. Ważną częścią szkolenia jest praktyczna wiedza na temat jakości wody i sposobów jej oczyszczania. Kursanci dowiadują się również jak analizować sensorycznie napar kawy pod względem mocy i stopnia zaparzenia. Program szkolenia: -historia badań kawowych, -definicje: %TDS oraz % ekstrakcji, -praktyczna nauka korzystania z wykresu ,,SCA coffee brewing chart" -ćwiczenia z zakresu obsługi refraktometru oraz aplikacji VST, -analiza sensoryczna naparów o rożnym %ekstrakcji oraz %TDS, -czynniki mające wpływ na jakość naparu: stopień wypału, ratio, stopień mielenia, temperatura, czas parzenia, agitacje -trzy fazy parzenia kawy, -klasyfikacja metod parzenia, -analiza wpływu różnych frakcji mielenia na jakość naparu, -coldbrew, -jakość wody i jej wpływ na zaparzanie oraz sensorykę naparu Koszt: 1800 zł brutto bez certyfikatu 2300 zł brutto z certyfikatem Zgłoszenie: [email protected] Prowadząca: Marta Niwińska- certyfikowana trener SCA (AST) w zakresie Brewing Skills oraz Sensory Skills. Prowadzi szkolenia w Coffee Support dla osób indywidualnych oraz firm. Absolwentka World Competitions Educational Program. Asystent: Paweł Trzciński - absolwent wydziału psychologii, trener barista z kilkunastoletnim stażem, wielokrotny uczestnik mistrzostw Polski barista, Mistrz Polski Aeropress 2011, finalista Polish Brewers Cup 2014. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/2822075634522313/
Cupping
Feb. 20, 2020
Brazylia - kawowa reaktywacja - cupping kaw z Cafemporio
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wilcza 17, Warszawa ◾ KIEDY? 20/02/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ W 'Tłusty Czwartek' nie obejdziemy się bez solidnej dawki, wyjątkowej kawy! Tego dnia - 20.02 o g.18.00 - zapraszamy Was na kawową podróż po Brazylii, której zupełnie odmienne kawowe oblicze od tego tradycyjnego zaprezentuje nam współzałożyciel Cafemporio, Alexandre Figuereido. Za pomocą nowoczesnych technologii spotkamy się 'na żywo' z brazylijskim farmerami, abyście mogli poznać i zrozumieć procesy i praktyki, jakie stosują oni na swoich farmach, aby mogły powstawać kawy, które zwyciężają później w Cup of Excellence. Następnie na cuppingowym stole spróbujemy 15 kaw, aby przekonać się jak duże bogactwo smaków i aromatów w kawach speciality możecie znaleźć w kraju Canarinhos. Dowiecie się więcej o nowych sposobach obróbki owocu, takich jak "Fermentacja Kontrolowana" i "Nutraceutical" (ciekawostką jest to, że kawa z tego procesu działa również jako super suplement i zawiera 20x więcej antyoksydantów w porównaniu z tradycyjnie obrabianymi kawami) Więcej informacji o naszych Gościach i projekcie Cafemporio znajdziecie w linkach: https://www.facebook.com/TheCafemporio/ http://cafemporio.com/ Do zobaczenia 20.02 g.18.00 - wstęp free. Save the date! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/1014471135603597/

Najbliższe Wydarzenia

Spotkanie
July 4, 2020
W sobotnie poranki napiję się dobrej kawy #przykawieokawie 04.07.2020
◾ CO? Spotkanie online ◾ GDZIE? Online ◾ KIEDY? 04/07/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Drodzy Kawosze, Pukamy w ekran waszych ekranów i mówimy, że #przykawieokawie! #przykawieokawie to cykl rozmów, które łączą dwa elementy: wspólne parzenie kawy oraz temat, który może stać się Twoją nową pasją. Jako Etno Cafe stworzyliśmy platformę do wymiany inspiracji, a jak wiadomo, wszystkie dobre rozmowy prowadzi się przy kawie. Poza kawą z wrocławskiej palarni kawy, stałym elementem każdego odcinka jest prowadzący, czyli Karol Przesmycki, człowiek, w którego żyłach płynie kawa, twórca teorii #kawkatoptaszek oraz prowadzący #warsztatykawowe. Każde spotkanie to odzwierciedlenie procesu zaparzenia kawy: 👉 spotykamy się na PALARNI KAWY, żeby wybrać ziarno kawy 👉 zaczynamy od PREINFUZJI, ale tym razem 30 sekund nie jest na potrzebne na rozwinięcie się aromatów kawy, a na rozgrzewkę dla naszego Gościa, pytania dostajemy od Was, a na odpowiedź dajemy pół minuty 👉 dochodzimy do meritum i ZAPARZAMY KAWĘ, w myśl zasady "powiedz jaką kawę pijesz, a powiemy kim jesteś" 👉 następnie, przy kawie - ROZMAWIAMY, poszerzamy swoje horyzonty, dzielimy się doświadczeniem i wiedzą. Zobaczcie dotychczasowe odcinki: 👉 #przykawieokawie z Alicja Janosz, czyli Pani od muzyki 📺 https://bit.ly/przykawieokawie7 👉 #przykawieokawie z Piotrkiem Gładczakiem, czyli Jedz, pij i smakuj z Wrocławskie podróże kulinarne 📺 https://bit.ly/przykawieokawie6 👉 #przykawieokawie z Marcinem Gazowskim, czyli Kawowa Stolica Polski - Wrocławski Wypał 📺 https://bit.ly/przykawieokawie5 👉 #przykawieokawie z Aleksander Czerwonka-Jabłoński, czyli Kawa to CUDO - grupa projektowa 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Bartkiem Deryło, czyli KRASNOLÓD o kręceniu lodów 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Adrian Pokrywka o eksperymentach kawowych: drinki i koktajle na bazie kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie2 👉 #przykawieokawie z Marlena Zawadzka o domowych metodach parzenia kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie1 Kolejne rozmowy przed nami! W każda sobotę o godzinie 10:00 na YouTube 👇 📺 https://bit.ly/etnocafeyoutube Idea kawowych rozmów przy kawie towarzyszyła nam od dawna, a udało nam się ziścić ją teraz. Mamy nadzieję, że spędzimy razem ten czas i wykorzystamy go nie tylko na parzenie dobrej kawy, ale również na motywowanie się do wirtualnego poznawania świata. Niebawem mamy nadzieję spotkać się z Wami ponownie na #warsztatykawowe w Barbara, Galeria Młociny (tu polecamy cykl Hala Hutnik TV), BATORY, Forum Gdańsk, ETNO CAFÉ Kawiarnie, Galeria Katowicka, Posnania, a tymczasem polecamy spotkania on-line #przykawieokawie oraz cykl #warsztatykawowe LIVE: https://www.facebook.com/events/837117460134563/ PS. Jeśli macie swoje pomysły, kogo byście chcieli poznać lub kto powinien zarazić nas do swoich pasji - polecajcie! I oczywiście - dołączajcie do wydarzenia! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/242425353471969

Artykuły