Wydarzenia

Cupping
Feb. 29, 2020
Pochlebna & Hayb - Winter Cupping / kooperacja
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wrocław, ul Św. Antoniego 15 ◾ KIEDY? 29/02/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Winter Cupping Cooperation ♥ Kochani! Mamy doskonałą kawę z której jesteśmy dumni. Wiecie o tym? Jeśli wiecie - koniecznie wpadnijcie spróbować naszej kawy w nowych odsłonach. Jeśli nie wiecie - wpadnijcie tym bardziej. Cupping poprowadzi Konrad Adamczyk przy współpracy teamu Pochlebnej. Zabierajcie przyjaciół i wpadajcie testować naszą kawę ♥ ★ ★ ★ Cuppingi sięgają w swych dość krótkich dziejach końca XIX wieku, kiedy zaczęto je praktykować w podobnym celu, co dziś. Już wtedy miały miejsce systemy aukcyjne. Każdy szanujący się kupiec wolał znać cechy nabywanego surowca, miast kupować kota w worku. Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Jednak to bardzo ogólna definicja. Cupping może służyć również do wykrywania defektów w ziarnach. Albo do tworzenia mieszanek, czyli blendów. Lub jako narzędzie, za pomocą którego kupiec zielonego ziarna, roaster czy barista będzie mógł wybrać odpowiedni surowiec na miarę swoich potrzeb. Okazuje się, że można dokonać niezwykle praktycznego, sensownego podziału cuppingu na typy, które mogą mieć ze sobą mniej wspólnego, niżby się zdawało. Rzecz jasna ich uniwersalnym, niekwestionowanym pierwiastkiem jest ocena. Wykreowanie wysokich, profesjonalnych umiejętności w każdym z nich oddzielnie wymaga często lat treningu. ★ ★ ★ Pochlebna Św. Antoniego 15 Internet: www.pochlebna.pl E-mail: [email protected] Rezerwacje sms/tel: +48 511 614 039 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/609433883190344/
Spotkanie
Feb. 28, 2020
Kawa i herbata z Rwandy. Mała Czarna i 1000HillsProducts
◾ CO? Spotkanie: projekcja filmu, cupping kaw i degustacja herbat z Rwandy ◾ GDZIE? Wrocław, Aleja Ignacego Paderewskiego 35 ◾ KIEDY? 28/02/2020 ◾ WSTĘP: 20 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Hop hop ! W naszej kawiarni wraz z 1000 HILLS Products - importerem kawy i herbaty z Rwandy, 28 lutego o godz. 17:30 organizujemy ciekawe wydarzenie. W ramach tego spotkania czekają na Was takie atrakcje jak: Degustacja herbat z regionu KIVU, przygotowywane na zamówienie 1000 Hills Products, które dorastają na wysokogórskich plantacjach (2100-2400 n.p.m.) w zachodnim regionie Rwandy w ogrodach cenionych z upraw herbat organicznych. Te herbaty posiadają certyfikaty producenta: ISO 220000:2005, Rainforest Alliance, Ecocert Organic Standard (EOS) oraz National Organic Program (NOP) Cupping kaw z Rwandy z regionu Kivu, między innymi tych, które będą w ofercie naszej palarni. Projekcja filmu: The Second Sunrise. Coffee and Rwanda Reżyseria: Karol Kowalski, '38, 2019 Produkcja: Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej organizator Kongresu Open Eyes Economy w Krakowie O filmie Kawa, obecna w Rwandzie od czasów kolonialnych, jest jednym z głównych towarów eksportowych tego kraju. W sektorze związanym z uprawą kawy zatrudnienie znajduje ponad 400 000 osób. Gospodarka państwa jest uzależniona od handlu tym towarem, dlatego wahania cen kawy są odczuwalne dla wszystkich mieszkańców Rwandy. Mimo to kawa stała się jednym z symboli kraju podnoszącego się po tragedii sprzed lat. Podczas sekwencji archiwalnej pokazujemy mapy, zdjęcia, fragmenty taśm filmowych i nagrania audio, dzięki którym można prześledzić historię Rwandy od czasów kolonizacji przez odzyskanie niepodległości aż po tragiczne wydarzenia z 1994 roku. W filmie będzie można zobaczyć również Kigali Genocide Memorial Centre czy Hotel des Mille Collines, który stał się znany po nakręceniu filmu Hotel Ruanda. Przeszłość kolonizacyjna oraz ludobójstwo z 1994 roku tworzą podstawowe tło pomagające zrozumieć, jak trudna jest droga do rozwoju dla tego kraju. Film pokazuje cały proces produkcji kawy od zbioru owoców aż po pakowanie ziaren na eksport. By zebrać jak najwięcej rzetelnych informacji, ekipa filmowa rozmawiała z ludźmi pracującymi na każdym etapie jej wytwarzania – z robotnikami, właścicielami małych plantacji, pracownikami washing stations (są to tzw. stacje oczyszczania ziarna) i reprezentantami National Agricultural Export Development Board odpowiedzialnymi za promocję rwandyjskiej kawy. Nie skupiamy się jednak tylko na kawie, równie ważni są dla nas ludzie. Dzięki poznaniu historii konkretnych osób dowiadujemy się, że kawa zmieniła ich życie na lepsze. Możemy zobaczyć m.in. szkołę, która została wybudowana z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży kawy. Niestety ceny ziaren wciąż pozostają bardzo niskie, przez co wielu ludzi zatrudnionych w sektorze kawowym zastanawia się, czy uprawa kawy będzie dla nich w przyszłości opłacalna. W filmie poruszana jest też tematyka mnogości certyfikatów wymaganych przez różne międzynarodowe koncerny, co nastręcza wielu kłopotów rolnikom zajmującym się uprawą kawy. Rwanda jest niezwykle pięknym krajem. Oprócz cennych informacji nie zabraknie też zapierających dech w piersiach widoków ukazujących m.in. Park Narodowy Akagera czy Jezioro Kivu wraz z ich florą i fauną. Koszt uczestnictwa: 20 zł/os. Płatności i zapisy prosimy dokonywać w naszej kawiarni do dnia 26 lutego. Punkt zbiórki - kawiarnia Mała Czarna przy ul. Paderewskiego 35. Prosimy o punktualne przybycie ponieważ, wydarzenie odbędzie się w naszej tajnej bazie, do której wspólnie pójdziemy. Ze względu na degustację kaw i herbat, prosimy nie używajcie w tym dniu perfum i szminek. Ubierzcie się ciepło ! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/563470834239354/
Dzień kawy
Feb. 20, 2020
Brewerie Kawowe 2020 / święto kawy
◾ CO? Święto Kawy ◾ GDZIE? Wrocław, Świdnicka 8b ◾ KIEDY? 23/02/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ ☕ BREWERIE KAWOWE 2020, czyli święto kawy ☕ Kawowe wydarzenie roku. Aromat świeżo palonej kawy uniesie się w Barbarze i ściągnie wszystkich Kawoszy. Na scenie pojawią się najlepsi Bariści z kawiarni Etno Cafe. Zmierzą się w specjalnie przygotowanych konkurencjach pod okiem guru świata kawy. Brewerie Kawowe to także prawdziwe święto kawy dla wszystkich Kawoszy. Poza emocjami związanymi z parzeniem kawy przez Baristów i wyłonieniem najlepszego, ETNO CAFÉ Kawiarnie przygotowało szereg wydarzeń towarzyszących. 👉 Dołącz do wydarzenia i bądź na bieżąco. ☕ BREWERIE KAWOWE 2020, czyli święto kawy ☕ 📅 20 lutego / czwartek ⏰ g. 19:00 🎬 Pokaz filmu Oh Boy / A coffee in Berlin + spotkanie filmowo-kawowe 🔴 Kino Nowe Horyzonty 👉 https://www.kinonh.pl/film.do?id=15879 📅 22 lutego / sobota ⏰ g. 17:00 📖 Spotkanie autorsko-kawowe z Ika Graboń: Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie 🔴 Etno Cafe Ovo 👉 facebook.com/events/210114173464061 ⏰ g. 19:00 🎉 Barista Live Party 🔴 Etno Cafe Ovo 👉 wstęp wolny 📅 23 lutego / niedziela ⏰ g. 10:00 - 18:00 🔴 Barbara 2. zawody Baristów ETNO CAFÉ Kawiarnie: Dwie konkurencje: ☕ Szybkie zamówienie ☕ Espresso na czas Ogłoszenie wyników konkurencji "Kawa Kreatywna" w ocenie Marcina Rusnarczyka, Piotra Gładczaka / Wrocławskie podróże kulinarne oraz Mr.Wroclover Warsztaty Partnerskie: ⏰ 10:00-11:00 Flatlay - instagramowe tricki na fotografowanie jedzenia wg Instagramers Wrocław 👉 https://evenea.pl/event/instagramersnabreweriach/ ⏰ 11:00-12:00 Do góry ręce! Krok po kroku wypielęgnuj swoje dłonie z ORGANIQUE 👉 https://evenea.pl/event/organiquenabreweriach/ ⏰ 12:00-13:00 Manufaktura słodkości - Słodko 👉 https://evenea.pl/event/slodkonabreweriach/ ⏰ 13:00-14:00 W duchu #zerowaste z Sylwia Majcher: jak zrobić domowe woskowijki? 👉 https://evenea.pl/event/zerowastenabreweriach/ ⏰ 14:00-15:00 Turlaj mech z Ulistnienie 👉 https://evenea.pl/event/ulistnienienabreweriach/ ⏰ 15:00-16:00 Do góry ręce! Krok po kroku wypielęgnuj swoje dłonie z ORGANIQUE 👉 https://evenea.pl/event/organiquenabreweriach2/ ⏰ 16:00-17:00 O piwie opowie Grzegorz Garniec z Doctor Brew 👉 https://evenea.pl/event/doctorbrewnabreweriach/ #warsztatykawowe: ⏰ 11:00-12:00 Co nowego u Wroastersów? Nowości z palarni ETNO CAFÉ 👉 https://evenea.pl/event/premierawroastersnabreweriach/ ⏰ 12:00-13:00 Brazylijska plantacja kawy - wirtualne odwiedziny na plantacji z z Alexandre Figueiredo 👉 https://evenea.pl/event/plantacjakawynabreweriach/ ⏰ 13:00-14:00 Coffee in good spirits - irish coffee z Elżbietą Citak 👉 https://evenea.pl/event/irishcoffeenabreweriach/ ⏰ 14:00-15:00 Alternatywne metody zaparzania z Mistrzem Brewerii Kawowych ETNO CAFÉ 2019 Krzysztofem Kalemba 👉 https://evenea.pl/event/alternatywynabreweriach/ ⏰ 15:00-16:00 Kawa jest jak wino, z każdego regionu może smakować inaczej opowiada Marta Niwińska z Coffee Support. 👉 https://evenea.pl/event/aromatykawynabreweriach/ ⏰ 16:00-17:00 Bialetti & Maciej Duszak z Coffeedesk: Jak poprawnie zaparzyć kawiarkę? 👉 https://evenea.pl/event/kawiarkanabreweriach/ Atrakcje: 🔴 Domowe metody parzenia kawy z Baristami ETNO CAFÉ Kawiarnie 🔴 Dobre palenie z Roasterami ETNO CAFÉ 🔴 Animacje dla dzieci ⏰ g. 20:00 🎷 Brewerie Kawowe by Vertigo Jazz Club & Restaurant: Tribute to Ella Fitzgerald (koncert) 🔴 Etno Cafe Ovo 👉 wstęp wolny Brewerie Kawowe 2020 odbywają się pod oficjalnym patronatem Miasta Wroclaw [Wroclove]. Patroni Medialni: Meloradio ZAPRASZAMY ETNO CAFÉ Kawiarnie & Przyjaciele! Przyjaciele Brewerie Kawowe 2020 / święto kawy: Coffeedesk, ORGANIQUE, On Lemon Polska, BRITA Polska, Żywiec Zdrój, Cafemporio, Primulator Polska, CHEFS CULINAR, GRANER, Vertigo Jazz Club & Restaurant, Piekarnia Familijna, Bero Polska, Kino Nowe Horyzonty, Ulistnienie, Doctor Brew, Instagramers Wrocław, Słodko, Barbara, Coffee Support, Drukarnia KiD, --- Brewerie Kawowe 2020 odbywają się w Barbara przy ulicy Świdnickiej 8b. Barbara – kiedyś kultowy bar szybkiej obsługi, dziś otwarta przestrzeń dla aktywności kulturalnych, kawiarnia Etno Cafe, infopunkt i kasa biletowa Strefa Kultury Wrocław. Doskonałe miejsce spotkań i działań twórczych, który oferuje szeroki program cyklicznych, bezpłatnych wydarzeń dla mieszkańców Wrocławia w samym sercu miasta. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/916790212024975/
Warsztaty
Feb. 3, 2020
Warsztaty kawowe w Kofeina by Incognito!
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Wrocław, plac Solny 11 ◾ KIEDY? 03/02/2020 ◾ WSTĘP: 120 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Warsztaty kawowe w Kofeina By Incognito! Parzenie kawy w dripie! Nasze następne wydarzenie edukacyjne poświęcamy jednej z najpopularniejszych metod parzenia kawy - za pomocą dripa! Jeśli jesteś zainteresowany rozwijaniem swoich baristycznych umiejętności, chcesz dowiedzieć się jak sprawnie dobierać parametry parzenia, poznać zależności, które definiują smak naparu, bądź po prostu sprawdzić swoją wiedzę i poznawać profesjonalne niuanse to te warsztaty są dla Ciebie! Do współpracy w tym wydarzeniu zaprosiliśmy Kamila Adamiec - mistrzynię polski Brewers Cup 2018, właścicielkę toruńskiej kawiarni Projekt NANO, znaną postać na polskiej scenie kawy speciality. Na przykładzie kilku różnych ziaren, o odmiennych smakach i aromatach, będziecie mieli okazję zmierzyć się z tematem parzenia kawy przelewowej, doskonaląc się bez względu, czy to wasze pierwsze kroki jako home barista, czy macie na swoim koncie już wiele zaparzonych kaw. Więcej szczegółów na temat wydarzenia możesz zdobyć pisząc do nas wiadomość, bądź pytając obsługę kawiarni. Data wydarzenia: 03.02.2020 Cena: 120 zł Dostępny jest również voucher prezentowy, uprawniający do wzięcia udziału w warsztatach. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/876901989473068/
Warsztaty
Jan. 17, 2020
Drip - warsztaty 17.01.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Paderewskiego 35, Wrocław ◾ KIEDY? 17/01/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Mała Czarna rusza z kolejnym cyklem warsztatów, podczas których nasi bariści Kasia i Roman w kompleksowy i niebanalny sposób przekażą Wam dużą dawkę wiedzy na temat kawy i sposobów jej zaparzania. Niezależnie, czy jesteś fanem wyciskania aeropressa czy też lubisz wszelkie dripy, to warsztaty właśnie dla Ciebie - dla każdego coś dobrego ! Terminy warsztatów: 1. 10.01.2020 r. - Aeropress 2. 17.01.2020 r. - Drip Warsztat nr 1. Aeropress Aeropress niejedno ma imię. Tym urządzeniem można kawę parzyć na wiele sposobów. Podczas warsztatu poświęconemu tej metodzie, pokażemy jak działa aeropress oraz jakie inne akcesoria są potrzebne by zaparzyć w nim kawę. Opowiemy też jaką kawę wybierać (i jak wybierać), by cieszyć się pysznym naparem. To warsztaty, więc próbować będziemy różnych naparów, przyrządzonych różnymi sposobami i jednym - tytułowym urządzeniem. Warsztat nr 2. Drip Warsztat poświęcony kawie zaparzonej przy pomocy driperów. Podczas tego warsztatu używać będziemy takich akcesoriów jak: Hario V60, Kalita. Podczas tych warsztatów przekonacie się jak smakuje zaparzony każdą z tych metod. Dowiemy się jakie inne akcesoria są potrzebne by zaparzyć dripa, poruszymy kwestie pochodzenia kawy, metod jej obróbki, powiemy także jaką kawę wybrać. Cena: Udział w jednym warsztacie - 100 zł za osobę. Biorąc udział w dwóch warsztatach płacisz mniej - 180 zł. Zapisy: Proszę napisać do nas wiadomość lub zapisać się na miejscu w kawiarni. UWAGA ! Listę zamykamy 5 dni przed warsztatem. Obowiązuje zasada KTO PIERWSZY TEN LEPSZY. Jeśli lista będzie pełna, a znajdować się na niej będą uczestnicy którzy nie wnieśli opłaty, zapisywać będziemy uczestników płacących niezwłocznie. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/407097476650728/
Warsztaty
Jan. 10, 2020
Aeropress - warsztaty 10.01.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Paderewskiego 35, Wrocław ◾ KIEDY? 10/01/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Mała Czarna rusza z kolejnym cyklem warsztatów, podczas których nasi bariści Kasia i Roman w kompleksowy i niebanalny sposób przekażą Wam dużą dawkę wiedzy na temat kawy i sposobów jej zaparzania. Niezależnie, czy jesteś fanem wyciskania aeropressa czy też lubisz wszelkie dripy, to warsztaty właśnie dla Ciebie - dla każdego coś dobrego ! Terminy warsztatów: 1. 10.01.2020 r. - Aeropress 2. 17.01.2020 r. - Drip Warsztat nr 1. Aeropress Aeropress niejedno ma imię. Tym urządzeniem można kawę parzyć na wiele sposobów. Podczas warsztatu poświęconemu tej metodzie, pokażemy jak działa aeropress oraz jakie inne akcesoria są potrzebne by zaparzyć w nim kawę. Opowiemy też jaką kawę wybierać (i jak wybierać), by cieszyć się pysznym naparem. To warsztaty, więc próbować będziemy różnych naparów, przyrządzonych różnymi sposobami i jednym - tytułowym urządzeniem. Warsztat nr 2. Drip Warsztat poświęcony kawie zaparzonej przy pomocy driperów. Podczas tego warsztatu używać będziemy takich akcesoriów jak: Hario V60, Kalita. Podczas tych warsztatów przekonacie się jak smakuje zaparzony każdą z tych metod. Dowiemy się jakie inne akcesoria są potrzebne by zaparzyć dripa, poruszymy kwestie pochodzenia kawy, metod jej obróbki, powiemy także jaką kawę wybrać. Cena: Udział w jednym warsztacie - 100 zł za osobę. Biorąc udział w dwóch warsztatach płacisz mniej - 180 zł. Zapisy: Proszę napisać do nas wiadomość lub zapisać się na miejscu w kawiarni. UWAGA ! Listę zamykamy 5 dni przed warsztatem. Obowiązuje zasada KTO PIERWSZY TEN LEPSZY. Jeśli lista będzie pełna, a znajdować się na niej będą uczestnicy którzy nie wnieśli opłaty, zapisywać będziemy uczestników płacących niezwłocznie. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/407097476650728/
Warsztaty
Dec. 11, 2019
Kawa w kosmetykach zero waste. Warsztat z Makutu.
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Wrocław, Cybulskiego 15 ◾ KIEDY? 11/12/2019 ◾ WSTĘP: 35 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Mamy ogromny zaszczyt zaprosić Was na pierwsze w historii Rozrusznika warsztaty robienia kosmetyków z dodatkiem naszej kawy. Warsztat poprowadzi : Katarzyna Majewska lub tez Kaśka Makutu - chemik, zielarz, pasjonat roślin i natury. Właścicielka Makutu Kuchni Kosmetycznej , założonej z pasji do tworzenia i dzielenia się tą wiedzą. W pracowni przygotowujemy naturalne kosmetyki personalne, dobrane do wymogów i potrzeb danej cery oraz jej właściciela/-ki. Uczę jak pielęgnować skórę naturalnie, zdrowo, jak dopasować odpowiednią pielęgnacje do danej osoby. Co robimy : Pachnący, trwały i skuteczny peeling kawowy ..tak zrobimy go zgodnie z ideą „zero waste”, bo Makutu nie lubi jak wartościowe resztki nie są wykorzystane do końca! I jeszcze Na warsztatach z produkcji pachnących kolorowych peelingów- używamy pysznej, 100% eco kawy z cafe rozrusznik, olejów i maseł roślinnych, cukru, soli, naturalnych olejków eterycznych, mieszamy, wąchamy, rozdrabniamy, próbujemy, smakujemy…Twórcza zabawa i nauka, każdy uczestnik wychodzi ze 120ml pięknym słoiczkiem zrobionego przez siebie i dla siebie pachnącego kosmetyku naturalnego. Kosmetyki są jadalne, wegańskie, zdrowe i w 100% naturalne, To kosmetyk trzy w jednym myje, peelinguje i pielęgnuje jak krem- taki „dżem do mycia” zamiast mydła i kremu. Będziemy pracować w trzeba grupach: 16:00 - I grupa 17:00 - II grupa 18:00 - III grupa Czas trwania 1h , cena 35 zł Obowiązują zapisy na [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/1940793079400879/

Najbliższe Wydarzenia

Spotkanie
Feb. 28, 2020
Kawa i herbata z Rwandy. Mała Czarna i 1000HillsProducts
◾ CO? Spotkanie: projekcja filmu, cupping kaw i degustacja herbat z Rwandy ◾ GDZIE? Wrocław, Aleja Ignacego Paderewskiego 35 ◾ KIEDY? 28/02/2020 ◾ WSTĘP: 20 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Hop hop ! W naszej kawiarni wraz z 1000 HILLS Products - importerem kawy i herbaty z Rwandy, 28 lutego o godz. 17:30 organizujemy ciekawe wydarzenie. W ramach tego spotkania czekają na Was takie atrakcje jak: Degustacja herbat z regionu KIVU, przygotowywane na zamówienie 1000 Hills Products, które dorastają na wysokogórskich plantacjach (2100-2400 n.p.m.) w zachodnim regionie Rwandy w ogrodach cenionych z upraw herbat organicznych. Te herbaty posiadają certyfikaty producenta: ISO 220000:2005, Rainforest Alliance, Ecocert Organic Standard (EOS) oraz National Organic Program (NOP) Cupping kaw z Rwandy z regionu Kivu, między innymi tych, które będą w ofercie naszej palarni. Projekcja filmu: The Second Sunrise. Coffee and Rwanda Reżyseria: Karol Kowalski, '38, 2019 Produkcja: Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej organizator Kongresu Open Eyes Economy w Krakowie O filmie Kawa, obecna w Rwandzie od czasów kolonialnych, jest jednym z głównych towarów eksportowych tego kraju. W sektorze związanym z uprawą kawy zatrudnienie znajduje ponad 400 000 osób. Gospodarka państwa jest uzależniona od handlu tym towarem, dlatego wahania cen kawy są odczuwalne dla wszystkich mieszkańców Rwandy. Mimo to kawa stała się jednym z symboli kraju podnoszącego się po tragedii sprzed lat. Podczas sekwencji archiwalnej pokazujemy mapy, zdjęcia, fragmenty taśm filmowych i nagrania audio, dzięki którym można prześledzić historię Rwandy od czasów kolonizacji przez odzyskanie niepodległości aż po tragiczne wydarzenia z 1994 roku. W filmie będzie można zobaczyć również Kigali Genocide Memorial Centre czy Hotel des Mille Collines, który stał się znany po nakręceniu filmu Hotel Ruanda. Przeszłość kolonizacyjna oraz ludobójstwo z 1994 roku tworzą podstawowe tło pomagające zrozumieć, jak trudna jest droga do rozwoju dla tego kraju. Film pokazuje cały proces produkcji kawy od zbioru owoców aż po pakowanie ziaren na eksport. By zebrać jak najwięcej rzetelnych informacji, ekipa filmowa rozmawiała z ludźmi pracującymi na każdym etapie jej wytwarzania – z robotnikami, właścicielami małych plantacji, pracownikami washing stations (są to tzw. stacje oczyszczania ziarna) i reprezentantami National Agricultural Export Development Board odpowiedzialnymi za promocję rwandyjskiej kawy. Nie skupiamy się jednak tylko na kawie, równie ważni są dla nas ludzie. Dzięki poznaniu historii konkretnych osób dowiadujemy się, że kawa zmieniła ich życie na lepsze. Możemy zobaczyć m.in. szkołę, która została wybudowana z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży kawy. Niestety ceny ziaren wciąż pozostają bardzo niskie, przez co wielu ludzi zatrudnionych w sektorze kawowym zastanawia się, czy uprawa kawy będzie dla nich w przyszłości opłacalna. W filmie poruszana jest też tematyka mnogości certyfikatów wymaganych przez różne międzynarodowe koncerny, co nastręcza wielu kłopotów rolnikom zajmującym się uprawą kawy. Rwanda jest niezwykle pięknym krajem. Oprócz cennych informacji nie zabraknie też zapierających dech w piersiach widoków ukazujących m.in. Park Narodowy Akagera czy Jezioro Kivu wraz z ich florą i fauną. Koszt uczestnictwa: 20 zł/os. Płatności i zapisy prosimy dokonywać w naszej kawiarni do dnia 26 lutego. Punkt zbiórki - kawiarnia Mała Czarna przy ul. Paderewskiego 35. Prosimy o punktualne przybycie ponieważ, wydarzenie odbędzie się w naszej tajnej bazie, do której wspólnie pójdziemy. Ze względu na degustację kaw i herbat, prosimy nie używajcie w tym dniu perfum i szminek. Ubierzcie się ciepło ! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/563470834239354/
Cupping
Feb. 29, 2020
Pochlebna & Hayb - Winter Cupping / kooperacja
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wrocław, ul Św. Antoniego 15 ◾ KIEDY? 29/02/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Winter Cupping Cooperation ♥ Kochani! Mamy doskonałą kawę z której jesteśmy dumni. Wiecie o tym? Jeśli wiecie - koniecznie wpadnijcie spróbować naszej kawy w nowych odsłonach. Jeśli nie wiecie - wpadnijcie tym bardziej. Cupping poprowadzi Konrad Adamczyk przy współpracy teamu Pochlebnej. Zabierajcie przyjaciół i wpadajcie testować naszą kawę ♥ ★ ★ ★ Cuppingi sięgają w swych dość krótkich dziejach końca XIX wieku, kiedy zaczęto je praktykować w podobnym celu, co dziś. Już wtedy miały miejsce systemy aukcyjne. Każdy szanujący się kupiec wolał znać cechy nabywanego surowca, miast kupować kota w worku. Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Jednak to bardzo ogólna definicja. Cupping może służyć również do wykrywania defektów w ziarnach. Albo do tworzenia mieszanek, czyli blendów. Lub jako narzędzie, za pomocą którego kupiec zielonego ziarna, roaster czy barista będzie mógł wybrać odpowiedni surowiec na miarę swoich potrzeb. Okazuje się, że można dokonać niezwykle praktycznego, sensownego podziału cuppingu na typy, które mogą mieć ze sobą mniej wspólnego, niżby się zdawało. Rzecz jasna ich uniwersalnym, niekwestionowanym pierwiastkiem jest ocena. Wykreowanie wysokich, profesjonalnych umiejętności w każdym z nich oddzielnie wymaga często lat treningu. ★ ★ ★ Pochlebna Św. Antoniego 15 Internet: www.pochlebna.pl E-mail: [email protected] Rezerwacje sms/tel: +48 511 614 039 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/609433883190344/

Artykuły