Lokalizacja

Racjonalizacji 5,02-673Warszawa

2018-03-08T18:00:00+01:00
March 8, 2018, 6 p.m.
Warsztaty

Podczas spotkania poznamy bogactwo świata kawy specialty, różnice między najwyższą jakością, a produktami z niższej półki. Na warsztatach dowiecie się skąd bierze się kawa, poznacie jej drogę od plantacji aż po filiżankę, a także historię czarnego naparu, od jego odkrycia w Etiopii aż po dziś dzień.

Szkolenie zawiera również część praktyczną poświęconą degustacji kaw z różnych części świata oraz parzonych różnymi metodami.

Spotkanie poprowadzi Maciej Duszak - Master of Coffee Science w Coffeedesk W branży od 2010 roku - trener, barista, Mistrz Polski Brewers Cup 2017. Specjalizuje się w edukowaniu, szerzeniu kultury specialty coffee oraz doradztwie w sektorzeHoReCa. Poza kawą wielbiciel włoskiej kuchni i niemieckich win.

Program: 
1. Alternatywne metody parzenia
2. Cupping- degustacja porównawcza z całego świata z każdego kontynentu
3. Organizacja baru- wskazówki, co jest potrzebne, jak wyeksponować kawę i sprzęty
4. Logistyka i ekonomia- jak często należy kawę zamawiać, kiedy wietrzeje, ile powinna i może kosztować kawa.
5. Ulubione kawowe klasyki
6. Najciekawsze regiony i brandy kawowe
7. Klasyki kawowe w 2/3 wersjach
8. Co z mlekiem i innym dodatkami do kawy?
9. Cold brew

 

Gorąco zapraszamy :)