Lokalizacja

ul. Teatralna 10,Katowice

2018-04-17T10:00:00+02:00
April 17, 2018, 10 a.m.
Warsztaty

Jeśli masz duże doświadczenie w pracy z kawą w kawiarni, zdałeś egzamin SCA Barista Skills Intermediate to zapraszam Cię serdecznie :) 

Szkolenie odbędzie się w kameralnej grupie 4 osób. 

Szkolenie to 3 dni intensywnej nauki, praktyki i treningów sensorycznych na najróżniejszych kawach. 

Co więcej, jeśli twoim celem jest:

- zdobycie umiejętności tworzenia blendów kawy,
- nabycie umiejętności profesjonalnej oceny sensorycznej espresso,
- nabycie zdolność rozpoznania charakterystycznych cech sensorycznych espresso uzależnionych od pochodzenia kawy, sposobu jej obróbki czy sposobu jej wypalenia,
- zdobycie wiedzy i umiejętności przewidywania jak pochodzenie ziarna, jego obróbka i styl palenia mogą zmieniać profil sensoryczny espresso,
- nabycie praktycznej wiedzy o wadach i zaletach różnych rodzajów młynków do kawy w oparciu o sensorykę espresso przygotowywanego na różnych młynkach,
- doskonalenie "work flow" w pracy za barem, 
- doskonalenie technik tampingu i dystrybucji kawy, 
- dowiedzieć się jak różne temperatury, ciśnienie i receptury wpływają na sensorykę espresso,
- dowiedzieć się jak pomiary refraktometru odnoszą się do oceny sensorycznej espresso,
- nauczyć się jak oceniać pracę innych baristów i poznać metodologię oceny pracy baristy by robić to podobnie jak sędziowie w trakcie zawodów mistrzostw barista,
- pogłębienie wiedzy na temat mleka, jego składu chemicznego, smaków i obróbki,
- doskonalenie technik latte art, analizy błędów oraz opracowywania sposobów na ich eliminację, 
- zdobycie wysokich umiejętności i technik obsługi klienta w kawiarni, 
- nauka jak radzić sobie z podstawowymi problemami technicznymi ekspresów i młynków ciśnieniowych,
- nauczenie się podstaw zarządzania kawiarnią ...  

... to oznacza, że to szkolenie dla Ciebie :)

Szkolenie będzie przeprowadzone w Katowicach. 

Do dyspozycji będzie:
- ekspres Victoria Arduino Black Eagle Gravimetric - oficjalny ekspres ciśnieniowy Mistrzostw Świata Barista!
- młynek MDJ On Demand - żarna płaskie poziome,
- młynek Fiorenzatto F 71ek - żarna stożkowe,
- młynek ekk43 z żarnami standard i turkish - oficjalny młynek Mistrzostw Świata Barista!
- refraktometr VST x 2 (model 1 i 3 generacji z filtrami)

... i kilka niespodzianek, które szykuję :)

Koszt szkolenia z egzaminem: 2500 zł brutto od osoby.
Zaliczka lub pełna kwota płatna przelewem nie później niż do dnia 13.04.2018.

Czas rwania szkolenia: 
3 dni po 7 godzin plus 30 minut przerwy.

Miejsce:
Katowice, ul. Teatralna 10 - Coffee Support,
Liczba uczestników: 4.

Zapisy proszę kierować na mail: 
[email protected]
z tytułem: "Szkolenie Barista Skills Professional data: ......."

SERDECZNIE ZAPRASZAMY :)


Najbliższe Wydarzenia

Spotkanie
Feb. 28, 2020
Kawa i herbata z Rwandy. Mała Czarna i 1000HillsProducts
◾ CO? Spotkanie: projekcja filmu, cupping kaw i degustacja herbat z Rwandy ◾ GDZIE? Wrocław, Aleja Ignacego Paderewskiego 35 ◾ KIEDY? 28/02/2020 ◾ WSTĘP: 20 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Hop hop ! W naszej kawiarni wraz z 1000 HILLS Products - importerem kawy i herbaty z Rwandy, 28 lutego o godz. 17:30 organizujemy ciekawe wydarzenie. W ramach tego spotkania czekają na Was takie atrakcje jak: Degustacja herbat z regionu KIVU, przygotowywane na zamówienie 1000 Hills Products, które dorastają na wysokogórskich plantacjach (2100-2400 n.p.m.) w zachodnim regionie Rwandy w ogrodach cenionych z upraw herbat organicznych. Te herbaty posiadają certyfikaty producenta: ISO 220000:2005, Rainforest Alliance, Ecocert Organic Standard (EOS) oraz National Organic Program (NOP) Cupping kaw z Rwandy z regionu Kivu, między innymi tych, które będą w ofercie naszej palarni. Projekcja filmu: The Second Sunrise. Coffee and Rwanda Reżyseria: Karol Kowalski, '38, 2019 Produkcja: Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej organizator Kongresu Open Eyes Economy w Krakowie O filmie Kawa, obecna w Rwandzie od czasów kolonialnych, jest jednym z głównych towarów eksportowych tego kraju. W sektorze związanym z uprawą kawy zatrudnienie znajduje ponad 400 000 osób. Gospodarka państwa jest uzależniona od handlu tym towarem, dlatego wahania cen kawy są odczuwalne dla wszystkich mieszkańców Rwandy. Mimo to kawa stała się jednym z symboli kraju podnoszącego się po tragedii sprzed lat. Podczas sekwencji archiwalnej pokazujemy mapy, zdjęcia, fragmenty taśm filmowych i nagrania audio, dzięki którym można prześledzić historię Rwandy od czasów kolonizacji przez odzyskanie niepodległości aż po tragiczne wydarzenia z 1994 roku. W filmie będzie można zobaczyć również Kigali Genocide Memorial Centre czy Hotel des Mille Collines, który stał się znany po nakręceniu filmu Hotel Ruanda. Przeszłość kolonizacyjna oraz ludobójstwo z 1994 roku tworzą podstawowe tło pomagające zrozumieć, jak trudna jest droga do rozwoju dla tego kraju. Film pokazuje cały proces produkcji kawy od zbioru owoców aż po pakowanie ziaren na eksport. By zebrać jak najwięcej rzetelnych informacji, ekipa filmowa rozmawiała z ludźmi pracującymi na każdym etapie jej wytwarzania – z robotnikami, właścicielami małych plantacji, pracownikami washing stations (są to tzw. stacje oczyszczania ziarna) i reprezentantami National Agricultural Export Development Board odpowiedzialnymi za promocję rwandyjskiej kawy. Nie skupiamy się jednak tylko na kawie, równie ważni są dla nas ludzie. Dzięki poznaniu historii konkretnych osób dowiadujemy się, że kawa zmieniła ich życie na lepsze. Możemy zobaczyć m.in. szkołę, która została wybudowana z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży kawy. Niestety ceny ziaren wciąż pozostają bardzo niskie, przez co wielu ludzi zatrudnionych w sektorze kawowym zastanawia się, czy uprawa kawy będzie dla nich w przyszłości opłacalna. W filmie poruszana jest też tematyka mnogości certyfikatów wymaganych przez różne międzynarodowe koncerny, co nastręcza wielu kłopotów rolnikom zajmującym się uprawą kawy. Rwanda jest niezwykle pięknym krajem. Oprócz cennych informacji nie zabraknie też zapierających dech w piersiach widoków ukazujących m.in. Park Narodowy Akagera czy Jezioro Kivu wraz z ich florą i fauną. Koszt uczestnictwa: 20 zł/os. Płatności i zapisy prosimy dokonywać w naszej kawiarni do dnia 26 lutego. Punkt zbiórki - kawiarnia Mała Czarna przy ul. Paderewskiego 35. Prosimy o punktualne przybycie ponieważ, wydarzenie odbędzie się w naszej tajnej bazie, do której wspólnie pójdziemy. Ze względu na degustację kaw i herbat, prosimy nie używajcie w tym dniu perfum i szminek. Ubierzcie się ciepło ! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/563470834239354/
Cupping
Feb. 29, 2020
Pochlebna & Hayb - Winter Cupping / kooperacja
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wrocław, ul Św. Antoniego 15 ◾ KIEDY? 29/02/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Winter Cupping Cooperation ♥ Kochani! Mamy doskonałą kawę z której jesteśmy dumni. Wiecie o tym? Jeśli wiecie - koniecznie wpadnijcie spróbować naszej kawy w nowych odsłonach. Jeśli nie wiecie - wpadnijcie tym bardziej. Cupping poprowadzi Konrad Adamczyk przy współpracy teamu Pochlebnej. Zabierajcie przyjaciół i wpadajcie testować naszą kawę ♥ ★ ★ ★ Cuppingi sięgają w swych dość krótkich dziejach końca XIX wieku, kiedy zaczęto je praktykować w podobnym celu, co dziś. Już wtedy miały miejsce systemy aukcyjne. Każdy szanujący się kupiec wolał znać cechy nabywanego surowca, miast kupować kota w worku. Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Jednak to bardzo ogólna definicja. Cupping może służyć również do wykrywania defektów w ziarnach. Albo do tworzenia mieszanek, czyli blendów. Lub jako narzędzie, za pomocą którego kupiec zielonego ziarna, roaster czy barista będzie mógł wybrać odpowiedni surowiec na miarę swoich potrzeb. Okazuje się, że można dokonać niezwykle praktycznego, sensownego podziału cuppingu na typy, które mogą mieć ze sobą mniej wspólnego, niżby się zdawało. Rzecz jasna ich uniwersalnym, niekwestionowanym pierwiastkiem jest ocena. Wykreowanie wysokich, profesjonalnych umiejętności w każdym z nich oddzielnie wymaga często lat treningu. ★ ★ ★ Pochlebna Św. Antoniego 15 Internet: www.pochlebna.pl E-mail: [email protected] Rezerwacje sms/tel: +48 511 614 039 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/609433883190344/

Artykuły