Lokalizacja

Krupnicza 7,33-332Kraków

2018-07-07T12:00:00+02:00
July 7, 2018, noon
Cupping

Tym razem w sobotę w Krakowie, a dokładniej w Tekturze zawita palarnia z Berlina. 

Cupping jest zupełnie darmowy i nie obowiązują wcześniejsze zapisy.


Zapraszamy!

Inne Wydarzenia w mieście Kraków

Festiwal
Dec. 5, 2020
Festiwal Kawy w Krakowie! | 5 - 6 grudnia
◾ CO? Festiwal ◾ GDZIE? Kraków ◾ KIEDY? 05-06/12/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski i angielski _____________________________________ Mamy ogromną przyjemność zaprosić Was na kolejną edycję Festiwalu Kawy! 🧡Już 5 i 6 grudnia Kraków ponownie wypełni się aromatem kawy najwyższej jakości! ☕️ W ten weekend będziecie mieli okazję poznać polskie oraz zagraniczne palarnie, a podczas cuppingów spróbujecie kaw segmentu speciality z całego świata! 🌎 Oprócz tego przygotowaliśmy dla Was warsztaty, na których dowiecie się wielu kawowych ciekawostek oraz czytelnię, która pozwoli Wam poszerzyć zdobytą wcześniej wiedzę 😊 Nie zabraknie także słodkości z lokalnych kawiarni, dobrego designu oraz strefy chilloutu 😎 • 5 - 6 grudnia 2020 • 10:00 - 18:00 • Kraków • wstęp darmowy Już niedługo zdradzimy Wam listę wystawców oraz harmonogram warsztatów i cuppingów! Śledźcie nasz profil Festiwal Kawy - Polska oraz Instagram @festiwal_kawy, aby być na bieżąco! 🧡 Do zobaczenia! Jeśli chcesz zostać wystawcą na Festiwalu Kawy wyślij nam wiadomość! - [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/240606810291798 _____________________________________ ◾ WHAT? Festival ◾ WHERE? Kraków ◾ WHEN? 05-06/12/2020 ◾ ENTRANCE FEE: free ◾ LANGUAGE: English + Polish _____________________________________ We're happy to invite you to the next edition of Polish Coffee Festival which this time will take place on the 8 - 9 August in Browar Mieszczański Wrocław! 🎉 Great Polish and foreign roasteries - all in one place! The exposition will also include well-known local cafes, coffee accessories stores and many others 🤩 This spring we'll provide you with many cuppings with fresh crops from all around the world and interesting coffee workshops. Tons of coffee will be served by profesionals using the best designer machines ☕️ Save the date and stay tuned for more details! 🧡 Find us on Facebook - Festiwal Kawy - Polska and follow us on Instagram @festiwal_kawy 😊 If you would like to join us as an exhibitor feel free to contact us! - [email protected] ➖➖➖ More details about the event: https://www.facebook.com/events/240606810291798

Najbliższe Wydarzenia

Spotkanie
July 18, 2020
W sobotnie poranki napiję się dobrej kawy #przykawieokawie 18.07.2020
◾ CO? Spotkanie online ◾ GDZIE? Online ◾ KIEDY? 18/07/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Drodzy Kawosze, Pukamy w ekran waszych ekranów i mówimy, że #przykawieokawie! #przykawieokawie to cykl rozmów, które łączą dwa elementy: wspólne parzenie kawy oraz temat, który może stać się Twoją nową pasją. Jako Etno Cafe stworzyliśmy platformę do wymiany inspiracji, a jak wiadomo, wszystkie dobre rozmowy prowadzi się przy kawie. Poza kawą z wrocławskiej palarni kawy, stałym elementem każdego odcinka jest prowadzący, czyli Karol Przesmycki, człowiek, w którego żyłach płynie kawa, twórca teorii #kawkatoptaszek oraz prowadzący #warsztatykawowe. Każde spotkanie to odzwierciedlenie procesu zaparzenia kawy: 👉 spotykamy się na PALARNI KAWY, żeby wybrać ziarno kawy 👉 zaczynamy od PREINFUZJI, ale tym razem 30 sekund nie jest na potrzebne na rozwinięcie się aromatów kawy, a na rozgrzewkę dla naszego Gościa, pytania dostajemy od Was, a na odpowiedź dajemy pół minuty 👉 dochodzimy do meritum i ZAPARZAMY KAWĘ, w myśl zasady "powiedz jaką kawę pijesz, a powiemy kim jesteś" 👉 następnie, przy kawie - ROZMAWIAMY, poszerzamy swoje horyzonty, dzielimy się doświadczeniem i wiedzą. Zobaczcie dotychczasowe odcinki: 👉 #przykawieokawie z Alicja Janosz, czyli Pani od muzyki 📺 https://bit.ly/przykawieokawie7 👉 #przykawieokawie z Piotrkiem Gładczakiem, czyli Jedz, pij i smakuj z Wrocławskie podróże kulinarne 📺 https://bit.ly/przykawieokawie6 👉 #przykawieokawie z Marcinem Gazowskim, czyli Kawowa Stolica Polski - Wrocławski Wypał 📺 https://bit.ly/przykawieokawie5 👉 #przykawieokawie z Aleksander Czerwonka-Jabłoński, czyli Kawa to CUDO - grupa projektowa 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Bartkiem Deryło, czyli KRASNOLÓD o kręceniu lodów 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Adrian Pokrywka o eksperymentach kawowych: drinki i koktajle na bazie kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie2 👉 #przykawieokawie z Marlena Zawadzka o domowych metodach parzenia kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie1 Kolejne rozmowy przed nami! W każda sobotę o godzinie 10:00 na YouTube 👇 📺 https://bit.ly/etnocafeyoutube Idea kawowych rozmów przy kawie towarzyszyła nam od dawna, a udało nam się ziścić ją teraz. Mamy nadzieję, że spędzimy razem ten czas i wykorzystamy go nie tylko na parzenie dobrej kawy, ale również na motywowanie się do wirtualnego poznawania świata. Niebawem mamy nadzieję spotkać się z Wami ponownie na #warsztatykawowe w Barbara, Galeria Młociny (tu polecamy cykl Hala Hutnik TV), BATORY, Forum Gdańsk, ETNO CAFÉ Kawiarnie, Galeria Katowicka, Posnania, a tymczasem polecamy spotkania on-line #przykawieokawie oraz cykl #warsztatykawowe LIVE: https://www.facebook.com/events/837117460134563/ PS. Jeśli macie swoje pomysły, kogo byście chcieli poznać lub kto powinien zarazić nas do swoich pasji - polecajcie! I oczywiście - dołączajcie do wydarzenia! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/242425353471969
Spotkanie
July 25, 2020
W sobotnie poranki napiję się dobrej kawy #przykawieokawie 25.07.2020
◾ CO? Spotkanie online ◾ GDZIE? Online ◾ KIEDY? 25/07/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Drodzy Kawosze, Pukamy w ekran waszych ekranów i mówimy, że #przykawieokawie! #przykawieokawie to cykl rozmów, które łączą dwa elementy: wspólne parzenie kawy oraz temat, który może stać się Twoją nową pasją. Jako Etno Cafe stworzyliśmy platformę do wymiany inspiracji, a jak wiadomo, wszystkie dobre rozmowy prowadzi się przy kawie. Poza kawą z wrocławskiej palarni kawy, stałym elementem każdego odcinka jest prowadzący, czyli Karol Przesmycki, człowiek, w którego żyłach płynie kawa, twórca teorii #kawkatoptaszek oraz prowadzący #warsztatykawowe. Każde spotkanie to odzwierciedlenie procesu zaparzenia kawy: 👉 spotykamy się na PALARNI KAWY, żeby wybrać ziarno kawy 👉 zaczynamy od PREINFUZJI, ale tym razem 30 sekund nie jest na potrzebne na rozwinięcie się aromatów kawy, a na rozgrzewkę dla naszego Gościa, pytania dostajemy od Was, a na odpowiedź dajemy pół minuty 👉 dochodzimy do meritum i ZAPARZAMY KAWĘ, w myśl zasady "powiedz jaką kawę pijesz, a powiemy kim jesteś" 👉 następnie, przy kawie - ROZMAWIAMY, poszerzamy swoje horyzonty, dzielimy się doświadczeniem i wiedzą. Zobaczcie dotychczasowe odcinki: 👉 #przykawieokawie z Alicja Janosz, czyli Pani od muzyki 📺 https://bit.ly/przykawieokawie7 👉 #przykawieokawie z Piotrkiem Gładczakiem, czyli Jedz, pij i smakuj z Wrocławskie podróże kulinarne 📺 https://bit.ly/przykawieokawie6 👉 #przykawieokawie z Marcinem Gazowskim, czyli Kawowa Stolica Polski - Wrocławski Wypał 📺 https://bit.ly/przykawieokawie5 👉 #przykawieokawie z Aleksander Czerwonka-Jabłoński, czyli Kawa to CUDO - grupa projektowa 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Bartkiem Deryło, czyli KRASNOLÓD o kręceniu lodów 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Adrian Pokrywka o eksperymentach kawowych: drinki i koktajle na bazie kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie2 👉 #przykawieokawie z Marlena Zawadzka o domowych metodach parzenia kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie1 Kolejne rozmowy przed nami! W każda sobotę o godzinie 10:00 na YouTube 👇 📺 https://bit.ly/etnocafeyoutube Idea kawowych rozmów przy kawie towarzyszyła nam od dawna, a udało nam się ziścić ją teraz. Mamy nadzieję, że spędzimy razem ten czas i wykorzystamy go nie tylko na parzenie dobrej kawy, ale również na motywowanie się do wirtualnego poznawania świata. Niebawem mamy nadzieję spotkać się z Wami ponownie na #warsztatykawowe w Barbara, Galeria Młociny (tu polecamy cykl Hala Hutnik TV), BATORY, Forum Gdańsk, ETNO CAFÉ Kawiarnie, Galeria Katowicka, Posnania, a tymczasem polecamy spotkania on-line #przykawieokawie oraz cykl #warsztatykawowe LIVE: https://www.facebook.com/events/837117460134563/ PS. Jeśli macie swoje pomysły, kogo byście chcieli poznać lub kto powinien zarazić nas do swoich pasji - polecajcie! I oczywiście - dołączajcie do wydarzenia! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/242425353471969
Szkolenie
July 28, 2020
SCA Szkolenie Sensory Skills Foundation 28.07.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 28.07.2020 ◾ WSTĘP: 750 zł / 950 zł brutto ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Poziom podstawowy: Kurs pozwala dowiedzieć się, czym jest analiza sensoryczna jako dyscyplina naukowa, jak działają organy człowieka odpowiedzialne za czucie smaku i aromatu kawy. Kursanci poznają pięć podstawowych smaków oraz podstawowe grupy aromatów obecne w kawie, uczą się jak definiować cechy sensoryczne takie jak: body, tekstura czy smakowitość. Praktyczna część szkolenia nastawiona jest na zapoznanie się z procedurą, celem i standardami profesjonalnego cuppingu. Zakres kursu: Zapoznanie się z podstawową wiedzą na temat analizy sensorycznej i jej znaczenia w trakcie degustacji kawy, Zapoznanie się z fizyczną budową ludzkich zmysłów biorących udział w analizie sensorycznej kawy: smak, zapach, wzrok, dotyk, słuch, Ćwiczenia z zakresu detekcji 5 podstawowych smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami, Ćwiczenia z zakresu detekcji podstawowych grup aromatów obecnych w kawie z wykorzystaniem aromatów Le Nez Du Cafe i koła smaków i aromatów, Body, a tekstura – definicje, różnica i cechy wspólne, Ćwiczenia z zakresu detekcji smaku gorzkiego i kwaskowego oraz body w kawie, Zdobycie wiedzy na temat definicji i protokołu degustacji kawy zgodnej ze standardem Specialty Coffee Association, Podstawowe pojęcia i definicje dotyczące degustacji kawy oraz jej atrybutów sensorycznych, Nauka przeprowadzenia profesjonalnego cuppingu w zgodzie ze standardem SCA. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników: doświadczenie nie jest wymagane Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 4 do 6 osób Czas trwania kursu: 8 godzin (w trakcie kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena: 750 PLN brutto od osoby Cena z certyfikatem SCA: 950 PLN brutto od osoby Prowadząca: Marta Niwińska- certyfikowana trener SCA (AST) w zakresie Brewing Skills oraz Sensory Skills. Prowadzi szkolenia w Coffee Support dla osób indywidualnych oraz firm. Absolwentka World Competitions Educational Program. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/548459999176946/

Artykuły