Lokalizacja

STRAŻACKA 38,42-125Kamyk

2018-06-30T10:00:00+02:00
June 30, 2018, 10 a.m.
Festiwal

Organizacja Mistrzostw Polski jest niemałym wyzwaniem i za tymi konkurencjami stoi stowarzyszenie kaw wysokiej jakości - SCA Poland.

Dodatkowo w czasie trwania festiwalu jest przewidziana przestrzeń wystawienniczą dla firm związanych z branżą kawową. Swoje technologie i produkty prezentować będą dostawcy maszyn do zaparzania kawy, palarnie oraz dystrybutor surowego ziarna.
Całości wydarzenia towarzyszyć będzie muzyka grana na żywo przez związanego z formacją Trap Door DJ - Kamil Ząbkowski.

Szczegółowy program:

Sobota 30.06.2018
- Eliminacje do Mistrzostw Polski Brewers Cup
- Mistrzostwa Polski Roasting - Występy zawodników
- Degustacje (cuppingi) wystawiających się palarni kawy
- Warsztaty i prelekcje ze specjalistami z branży 

Niedziela 01.07.2018
- Finał Mistrzostw Polski Brewers Cup
- Panel dyskusyjny z zawodnikami Mistrzostw Polski Roasting 
- Degustacje (cuppingi) wystawiających się palarni kawy
- Warsztaty i prelekcje ze specjalistami z branży
- Ogłoszenie wyników i zwycięzcy Mistrzostw Polski Roasting 2018 oraz Mistrzostw Polski Brewers Cup 2018

Informacje dotyczące zawodów

Mistrzostwa Polski Brewers Cup 2018

Mistrzostwa Polski Brewers Cup to zawody cieszące się coraz większą popularnością w Polsce. Zawody te skupiają się na kunszcie parzenia kawy metodami alternatywnymi, inaczej mówiąc metodami manualnymi, bez użycia ekspresu ciśnieniowego. Konkurencja składa się z dwóch rund – eliminacyjnej oraz finałowej. W rundzie eliminacyjnej zawodnicy na scenie pojawiają się dwukrotnie. Najpierw w rundzie Compulsory parzą trzy napary na bazie ziaren dostarczonych przez organizatora, przy użyciu dowolnych, manualnych zaparzaczy. Następnie w rundzie Open zawodnicy używają własnych ziaren, segmentu Specialty i przygotowują napary, przy użyciu dowolnych, manualnych zaparzaczy przed sędziami sensorycznymi i sędzią głównym, dodatkowo poszerzając swój występ o prezentację na temat użytych ziaren i metody parzenia.
Szóstka najlepszych zawodników startuje w rundzie finałowej, która składa się wyłącznie z rundy Open.
Najlepszy Barista/Baristka otrzymuje tytuł Mistrza Polski Brewers Cup, który upoważnia do reprezentowania kraju podczas Mistrzostw Świata Brewers Cup.

Mistrzostwa Polski Coffee Roasting 2018

Jest to pierwsza w historii Polski edycja tych zawodów. Profesjonalni roasterzy z rynku kaw najwyższej jakości mają za zadanie wyprodukować najsmaczniejszą kawę ze wszystkich. Korzystając z piecy do palenia kawy oraz innego sprzętu zapewnionego przez organizatorów, zawodnik poszukuje najlepszego profilu dla otrzymanego ziarna, tak aby wydobyć z niej pełen bukiet smaków i aromatów. Po zakończonej rundzie, sędziowie sensoryczni oceniają wypalone kawy i poszukują tej najlepiej zbalansowanej i interesującej. 
Najlepszy roaster otrzymuje tytuł Mistrza Polski, który upoważnia do reprezentowania Polski na Mistrzostwach Świata Roasting.

Gospodarze wydarzenia
Folwark Kamyk
Consonni

Organizatorzy zawodów
SCA Poland
Coffee Grange
Kofi Brand

Sponsorzy Zawodów
Primulator Polska
Bero Polska
- H.A.Y.B
Coffeedesk
HARIO
Giesen Coffee Roasters
GoldenFruit
Bean Brothers - specialty coffee
Marco Beverage Systems

Jakość wody na zawodach mistrzostw polski zapewnia
Everpure Water

Kawę na rundę compulsory wypaliła palarnia
- H.A.Y.B

Grafiki stworzył
Maciek Dziewiątkiewicz

 

Zapraszamy!


Najbliższe Wydarzenia

Spotkanie
Feb. 28, 2020
Kawa i herbata z Rwandy. Mała Czarna i 1000HillsProducts
◾ CO? Spotkanie: projekcja filmu, cupping kaw i degustacja herbat z Rwandy ◾ GDZIE? Wrocław, Aleja Ignacego Paderewskiego 35 ◾ KIEDY? 28/02/2020 ◾ WSTĘP: 20 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Hop hop ! W naszej kawiarni wraz z 1000 HILLS Products - importerem kawy i herbaty z Rwandy, 28 lutego o godz. 17:30 organizujemy ciekawe wydarzenie. W ramach tego spotkania czekają na Was takie atrakcje jak: Degustacja herbat z regionu KIVU, przygotowywane na zamówienie 1000 Hills Products, które dorastają na wysokogórskich plantacjach (2100-2400 n.p.m.) w zachodnim regionie Rwandy w ogrodach cenionych z upraw herbat organicznych. Te herbaty posiadają certyfikaty producenta: ISO 220000:2005, Rainforest Alliance, Ecocert Organic Standard (EOS) oraz National Organic Program (NOP) Cupping kaw z Rwandy z regionu Kivu, między innymi tych, które będą w ofercie naszej palarni. Projekcja filmu: The Second Sunrise. Coffee and Rwanda Reżyseria: Karol Kowalski, '38, 2019 Produkcja: Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej organizator Kongresu Open Eyes Economy w Krakowie O filmie Kawa, obecna w Rwandzie od czasów kolonialnych, jest jednym z głównych towarów eksportowych tego kraju. W sektorze związanym z uprawą kawy zatrudnienie znajduje ponad 400 000 osób. Gospodarka państwa jest uzależniona od handlu tym towarem, dlatego wahania cen kawy są odczuwalne dla wszystkich mieszkańców Rwandy. Mimo to kawa stała się jednym z symboli kraju podnoszącego się po tragedii sprzed lat. Podczas sekwencji archiwalnej pokazujemy mapy, zdjęcia, fragmenty taśm filmowych i nagrania audio, dzięki którym można prześledzić historię Rwandy od czasów kolonizacji przez odzyskanie niepodległości aż po tragiczne wydarzenia z 1994 roku. W filmie będzie można zobaczyć również Kigali Genocide Memorial Centre czy Hotel des Mille Collines, który stał się znany po nakręceniu filmu Hotel Ruanda. Przeszłość kolonizacyjna oraz ludobójstwo z 1994 roku tworzą podstawowe tło pomagające zrozumieć, jak trudna jest droga do rozwoju dla tego kraju. Film pokazuje cały proces produkcji kawy od zbioru owoców aż po pakowanie ziaren na eksport. By zebrać jak najwięcej rzetelnych informacji, ekipa filmowa rozmawiała z ludźmi pracującymi na każdym etapie jej wytwarzania – z robotnikami, właścicielami małych plantacji, pracownikami washing stations (są to tzw. stacje oczyszczania ziarna) i reprezentantami National Agricultural Export Development Board odpowiedzialnymi za promocję rwandyjskiej kawy. Nie skupiamy się jednak tylko na kawie, równie ważni są dla nas ludzie. Dzięki poznaniu historii konkretnych osób dowiadujemy się, że kawa zmieniła ich życie na lepsze. Możemy zobaczyć m.in. szkołę, która została wybudowana z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży kawy. Niestety ceny ziaren wciąż pozostają bardzo niskie, przez co wielu ludzi zatrudnionych w sektorze kawowym zastanawia się, czy uprawa kawy będzie dla nich w przyszłości opłacalna. W filmie poruszana jest też tematyka mnogości certyfikatów wymaganych przez różne międzynarodowe koncerny, co nastręcza wielu kłopotów rolnikom zajmującym się uprawą kawy. Rwanda jest niezwykle pięknym krajem. Oprócz cennych informacji nie zabraknie też zapierających dech w piersiach widoków ukazujących m.in. Park Narodowy Akagera czy Jezioro Kivu wraz z ich florą i fauną. Koszt uczestnictwa: 20 zł/os. Płatności i zapisy prosimy dokonywać w naszej kawiarni do dnia 26 lutego. Punkt zbiórki - kawiarnia Mała Czarna przy ul. Paderewskiego 35. Prosimy o punktualne przybycie ponieważ, wydarzenie odbędzie się w naszej tajnej bazie, do której wspólnie pójdziemy. Ze względu na degustację kaw i herbat, prosimy nie używajcie w tym dniu perfum i szminek. Ubierzcie się ciepło ! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/563470834239354/
Cupping
Feb. 29, 2020
Pochlebna & Hayb - Winter Cupping / kooperacja
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wrocław, ul Św. Antoniego 15 ◾ KIEDY? 29/02/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Winter Cupping Cooperation ♥ Kochani! Mamy doskonałą kawę z której jesteśmy dumni. Wiecie o tym? Jeśli wiecie - koniecznie wpadnijcie spróbować naszej kawy w nowych odsłonach. Jeśli nie wiecie - wpadnijcie tym bardziej. Cupping poprowadzi Konrad Adamczyk przy współpracy teamu Pochlebnej. Zabierajcie przyjaciół i wpadajcie testować naszą kawę ♥ ★ ★ ★ Cuppingi sięgają w swych dość krótkich dziejach końca XIX wieku, kiedy zaczęto je praktykować w podobnym celu, co dziś. Już wtedy miały miejsce systemy aukcyjne. Każdy szanujący się kupiec wolał znać cechy nabywanego surowca, miast kupować kota w worku. Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Jednak to bardzo ogólna definicja. Cupping może służyć również do wykrywania defektów w ziarnach. Albo do tworzenia mieszanek, czyli blendów. Lub jako narzędzie, za pomocą którego kupiec zielonego ziarna, roaster czy barista będzie mógł wybrać odpowiedni surowiec na miarę swoich potrzeb. Okazuje się, że można dokonać niezwykle praktycznego, sensownego podziału cuppingu na typy, które mogą mieć ze sobą mniej wspólnego, niżby się zdawało. Rzecz jasna ich uniwersalnym, niekwestionowanym pierwiastkiem jest ocena. Wykreowanie wysokich, profesjonalnych umiejętności w każdym z nich oddzielnie wymaga często lat treningu. ★ ★ ★ Pochlebna Św. Antoniego 15 Internet: www.pochlebna.pl E-mail: [email protected] Rezerwacje sms/tel: +48 511 614 039 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/609433883190344/

Artykuły