Lokalizacja

ul. Hubska 44,50-502Wrocław

2019-10-19T10:00:00+02:00
Oct. 19, 2019, 10 a.m.
Festiwal

◾ CO? Festiwal Kawy

◾ GDZIE? Wrocław, ul. Hubska 44, Browar Mieszczański Wrocław

◾ KIEDY? 19-20/10/2019, 10:00 - 18:00

◾ WSTĘP: bezpłatny

◾ JĘZYK: polski/ angielski

_____________________________________

[ENG below]


Kolejna edycja Festiwalu Kawy która odbędzie się już 19 i 20 października we Wrocławiu! W ten weekend zmienimy Browar Mieszczański Wrocław w świat kawy najwyższej jakości! ☕️


Polskie i zagraniczne palarnie, lokalne kawiarnie i foodtrucki, akesoria kawowe i inne gadżety - a to wszystko w jednym miejscu! Nie obędzie się także bez strefy chilloutu z czytelnią.


Szykuje się weekend pełen atrakcji! Oba dni festiwalu wypełnione będą cuppingami, na których skosztujecie kaw z różnych regionów świata oraz warsztatami, które poprowadzą kawowi eksperci. Będziecie mieli również okazję zobaczyć najnowsze designerskie ekspresy do kawy, na których profesjonalni bariści zaparzą dla was setki kilogramów ziaren!


➖➖➖

Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/374877913187280/

_____________________________________


◾ WHAT? Coffee Festival

◾ WHERE? Wrocław, ul. Hubska 44, Browar Mieszczański Wrocław

◾ WHEN? 19-20/10/2019, 10:00 - 18:00

◾ ENTRANCE FEE: free

◾ LANGUAGE: polish/ english


Get ready for the coffee madness!☕️


We're happy to invite you to the next edition of Polish Coffee Festival which this time will take place on the 19 - 20 October in Wrocław.


Great Polish and foreign roasteries - all in one place! The exposition will also include well-known local cafes, foodtrucks, coffee accessories stores and many others.


This summer we'll provide you with many cuppings with fresh crops from all around the world and many interesting workshops. Tons of coffee will be served by proffesionals using best designer coffee machines .


➖➖➖

Find out more on Facebook event: https://www.facebook.com/events/374877913187280/


Inne Wydarzenia w mieście Wrocław

Cupping
Feb. 29, 2020
Pochlebna & Hayb - Winter Cupping / kooperacja
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wrocław, ul Św. Antoniego 15 ◾ KIEDY? 29/02/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Winter Cupping Cooperation ♥ Kochani! Mamy doskonałą kawę z której jesteśmy dumni. Wiecie o tym? Jeśli wiecie - koniecznie wpadnijcie spróbować naszej kawy w nowych odsłonach. Jeśli nie wiecie - wpadnijcie tym bardziej. Cupping poprowadzi Konrad Adamczyk przy współpracy teamu Pochlebnej. Zabierajcie przyjaciół i wpadajcie testować naszą kawę ♥ ★ ★ ★ Cuppingi sięgają w swych dość krótkich dziejach końca XIX wieku, kiedy zaczęto je praktykować w podobnym celu, co dziś. Już wtedy miały miejsce systemy aukcyjne. Każdy szanujący się kupiec wolał znać cechy nabywanego surowca, miast kupować kota w worku. Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Jednak to bardzo ogólna definicja. Cupping może służyć również do wykrywania defektów w ziarnach. Albo do tworzenia mieszanek, czyli blendów. Lub jako narzędzie, za pomocą którego kupiec zielonego ziarna, roaster czy barista będzie mógł wybrać odpowiedni surowiec na miarę swoich potrzeb. Okazuje się, że można dokonać niezwykle praktycznego, sensownego podziału cuppingu na typy, które mogą mieć ze sobą mniej wspólnego, niżby się zdawało. Rzecz jasna ich uniwersalnym, niekwestionowanym pierwiastkiem jest ocena. Wykreowanie wysokich, profesjonalnych umiejętności w każdym z nich oddzielnie wymaga często lat treningu. ★ ★ ★ Pochlebna Św. Antoniego 15 Internet: www.pochlebna.pl E-mail: [email protected] Rezerwacje sms/tel: +48 511 614 039 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/609433883190344/
Spotkanie
Feb. 28, 2020
Kawa i herbata z Rwandy. Mała Czarna i 1000HillsProducts
◾ CO? Spotkanie: projekcja filmu, cupping kaw i degustacja herbat z Rwandy ◾ GDZIE? Wrocław, Aleja Ignacego Paderewskiego 35 ◾ KIEDY? 28/02/2020 ◾ WSTĘP: 20 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Hop hop ! W naszej kawiarni wraz z 1000 HILLS Products - importerem kawy i herbaty z Rwandy, 28 lutego o godz. 17:30 organizujemy ciekawe wydarzenie. W ramach tego spotkania czekają na Was takie atrakcje jak: Degustacja herbat z regionu KIVU, przygotowywane na zamówienie 1000 Hills Products, które dorastają na wysokogórskich plantacjach (2100-2400 n.p.m.) w zachodnim regionie Rwandy w ogrodach cenionych z upraw herbat organicznych. Te herbaty posiadają certyfikaty producenta: ISO 220000:2005, Rainforest Alliance, Ecocert Organic Standard (EOS) oraz National Organic Program (NOP) Cupping kaw z Rwandy z regionu Kivu, między innymi tych, które będą w ofercie naszej palarni. Projekcja filmu: The Second Sunrise. Coffee and Rwanda Reżyseria: Karol Kowalski, '38, 2019 Produkcja: Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej organizator Kongresu Open Eyes Economy w Krakowie O filmie Kawa, obecna w Rwandzie od czasów kolonialnych, jest jednym z głównych towarów eksportowych tego kraju. W sektorze związanym z uprawą kawy zatrudnienie znajduje ponad 400 000 osób. Gospodarka państwa jest uzależniona od handlu tym towarem, dlatego wahania cen kawy są odczuwalne dla wszystkich mieszkańców Rwandy. Mimo to kawa stała się jednym z symboli kraju podnoszącego się po tragedii sprzed lat. Podczas sekwencji archiwalnej pokazujemy mapy, zdjęcia, fragmenty taśm filmowych i nagrania audio, dzięki którym można prześledzić historię Rwandy od czasów kolonizacji przez odzyskanie niepodległości aż po tragiczne wydarzenia z 1994 roku. W filmie będzie można zobaczyć również Kigali Genocide Memorial Centre czy Hotel des Mille Collines, który stał się znany po nakręceniu filmu Hotel Ruanda. Przeszłość kolonizacyjna oraz ludobójstwo z 1994 roku tworzą podstawowe tło pomagające zrozumieć, jak trudna jest droga do rozwoju dla tego kraju. Film pokazuje cały proces produkcji kawy od zbioru owoców aż po pakowanie ziaren na eksport. By zebrać jak najwięcej rzetelnych informacji, ekipa filmowa rozmawiała z ludźmi pracującymi na każdym etapie jej wytwarzania – z robotnikami, właścicielami małych plantacji, pracownikami washing stations (są to tzw. stacje oczyszczania ziarna) i reprezentantami National Agricultural Export Development Board odpowiedzialnymi za promocję rwandyjskiej kawy. Nie skupiamy się jednak tylko na kawie, równie ważni są dla nas ludzie. Dzięki poznaniu historii konkretnych osób dowiadujemy się, że kawa zmieniła ich życie na lepsze. Możemy zobaczyć m.in. szkołę, która została wybudowana z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży kawy. Niestety ceny ziaren wciąż pozostają bardzo niskie, przez co wielu ludzi zatrudnionych w sektorze kawowym zastanawia się, czy uprawa kawy będzie dla nich w przyszłości opłacalna. W filmie poruszana jest też tematyka mnogości certyfikatów wymaganych przez różne międzynarodowe koncerny, co nastręcza wielu kłopotów rolnikom zajmującym się uprawą kawy. Rwanda jest niezwykle pięknym krajem. Oprócz cennych informacji nie zabraknie też zapierających dech w piersiach widoków ukazujących m.in. Park Narodowy Akagera czy Jezioro Kivu wraz z ich florą i fauną. Koszt uczestnictwa: 20 zł/os. Płatności i zapisy prosimy dokonywać w naszej kawiarni do dnia 26 lutego. Punkt zbiórki - kawiarnia Mała Czarna przy ul. Paderewskiego 35. Prosimy o punktualne przybycie ponieważ, wydarzenie odbędzie się w naszej tajnej bazie, do której wspólnie pójdziemy. Ze względu na degustację kaw i herbat, prosimy nie używajcie w tym dniu perfum i szminek. Ubierzcie się ciepło ! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/563470834239354/

Najbliższe Wydarzenia

Spotkanie
Feb. 28, 2020
Kawa i herbata z Rwandy. Mała Czarna i 1000HillsProducts
◾ CO? Spotkanie: projekcja filmu, cupping kaw i degustacja herbat z Rwandy ◾ GDZIE? Wrocław, Aleja Ignacego Paderewskiego 35 ◾ KIEDY? 28/02/2020 ◾ WSTĘP: 20 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Hop hop ! W naszej kawiarni wraz z 1000 HILLS Products - importerem kawy i herbaty z Rwandy, 28 lutego o godz. 17:30 organizujemy ciekawe wydarzenie. W ramach tego spotkania czekają na Was takie atrakcje jak: Degustacja herbat z regionu KIVU, przygotowywane na zamówienie 1000 Hills Products, które dorastają na wysokogórskich plantacjach (2100-2400 n.p.m.) w zachodnim regionie Rwandy w ogrodach cenionych z upraw herbat organicznych. Te herbaty posiadają certyfikaty producenta: ISO 220000:2005, Rainforest Alliance, Ecocert Organic Standard (EOS) oraz National Organic Program (NOP) Cupping kaw z Rwandy z regionu Kivu, między innymi tych, które będą w ofercie naszej palarni. Projekcja filmu: The Second Sunrise. Coffee and Rwanda Reżyseria: Karol Kowalski, '38, 2019 Produkcja: Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej organizator Kongresu Open Eyes Economy w Krakowie O filmie Kawa, obecna w Rwandzie od czasów kolonialnych, jest jednym z głównych towarów eksportowych tego kraju. W sektorze związanym z uprawą kawy zatrudnienie znajduje ponad 400 000 osób. Gospodarka państwa jest uzależniona od handlu tym towarem, dlatego wahania cen kawy są odczuwalne dla wszystkich mieszkańców Rwandy. Mimo to kawa stała się jednym z symboli kraju podnoszącego się po tragedii sprzed lat. Podczas sekwencji archiwalnej pokazujemy mapy, zdjęcia, fragmenty taśm filmowych i nagrania audio, dzięki którym można prześledzić historię Rwandy od czasów kolonizacji przez odzyskanie niepodległości aż po tragiczne wydarzenia z 1994 roku. W filmie będzie można zobaczyć również Kigali Genocide Memorial Centre czy Hotel des Mille Collines, który stał się znany po nakręceniu filmu Hotel Ruanda. Przeszłość kolonizacyjna oraz ludobójstwo z 1994 roku tworzą podstawowe tło pomagające zrozumieć, jak trudna jest droga do rozwoju dla tego kraju. Film pokazuje cały proces produkcji kawy od zbioru owoców aż po pakowanie ziaren na eksport. By zebrać jak najwięcej rzetelnych informacji, ekipa filmowa rozmawiała z ludźmi pracującymi na każdym etapie jej wytwarzania – z robotnikami, właścicielami małych plantacji, pracownikami washing stations (są to tzw. stacje oczyszczania ziarna) i reprezentantami National Agricultural Export Development Board odpowiedzialnymi za promocję rwandyjskiej kawy. Nie skupiamy się jednak tylko na kawie, równie ważni są dla nas ludzie. Dzięki poznaniu historii konkretnych osób dowiadujemy się, że kawa zmieniła ich życie na lepsze. Możemy zobaczyć m.in. szkołę, która została wybudowana z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży kawy. Niestety ceny ziaren wciąż pozostają bardzo niskie, przez co wielu ludzi zatrudnionych w sektorze kawowym zastanawia się, czy uprawa kawy będzie dla nich w przyszłości opłacalna. W filmie poruszana jest też tematyka mnogości certyfikatów wymaganych przez różne międzynarodowe koncerny, co nastręcza wielu kłopotów rolnikom zajmującym się uprawą kawy. Rwanda jest niezwykle pięknym krajem. Oprócz cennych informacji nie zabraknie też zapierających dech w piersiach widoków ukazujących m.in. Park Narodowy Akagera czy Jezioro Kivu wraz z ich florą i fauną. Koszt uczestnictwa: 20 zł/os. Płatności i zapisy prosimy dokonywać w naszej kawiarni do dnia 26 lutego. Punkt zbiórki - kawiarnia Mała Czarna przy ul. Paderewskiego 35. Prosimy o punktualne przybycie ponieważ, wydarzenie odbędzie się w naszej tajnej bazie, do której wspólnie pójdziemy. Ze względu na degustację kaw i herbat, prosimy nie używajcie w tym dniu perfum i szminek. Ubierzcie się ciepło ! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/563470834239354/
Cupping
Feb. 29, 2020
Pochlebna & Hayb - Winter Cupping / kooperacja
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wrocław, ul Św. Antoniego 15 ◾ KIEDY? 29/02/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Winter Cupping Cooperation ♥ Kochani! Mamy doskonałą kawę z której jesteśmy dumni. Wiecie o tym? Jeśli wiecie - koniecznie wpadnijcie spróbować naszej kawy w nowych odsłonach. Jeśli nie wiecie - wpadnijcie tym bardziej. Cupping poprowadzi Konrad Adamczyk przy współpracy teamu Pochlebnej. Zabierajcie przyjaciół i wpadajcie testować naszą kawę ♥ ★ ★ ★ Cuppingi sięgają w swych dość krótkich dziejach końca XIX wieku, kiedy zaczęto je praktykować w podobnym celu, co dziś. Już wtedy miały miejsce systemy aukcyjne. Każdy szanujący się kupiec wolał znać cechy nabywanego surowca, miast kupować kota w worku. Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Jednak to bardzo ogólna definicja. Cupping może służyć również do wykrywania defektów w ziarnach. Albo do tworzenia mieszanek, czyli blendów. Lub jako narzędzie, za pomocą którego kupiec zielonego ziarna, roaster czy barista będzie mógł wybrać odpowiedni surowiec na miarę swoich potrzeb. Okazuje się, że można dokonać niezwykle praktycznego, sensownego podziału cuppingu na typy, które mogą mieć ze sobą mniej wspólnego, niżby się zdawało. Rzecz jasna ich uniwersalnym, niekwestionowanym pierwiastkiem jest ocena. Wykreowanie wysokich, profesjonalnych umiejętności w każdym z nich oddzielnie wymaga często lat treningu. ★ ★ ★ Pochlebna Św. Antoniego 15 Internet: www.pochlebna.pl E-mail: [email protected] Rezerwacje sms/tel: +48 511 614 039 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/609433883190344/

Artykuły