Lokalizacja

Teatralna 10/21,40-003Katowice

2019-12-11T10:00:00+01:00
Dec. 11, 2019, 10 a.m.
Warsztaty

◾ CO? Warsztaty
◾ GDZIE? Katowice, Teatralna 10/21
◾ KIEDY? 11-14/12/2019
◾ WSTĘP: 4000 zł
◾ JĘZYK: polski
_____________________________________


Q Cupping Essentials 11-13 grudnia


Dzień 1


-Wprowadzenie do zagadnienia ,,cupping jako narzędzie oceny kawy”,
-Wprowadzenie do sensoryki kawy, ćwiczenie analizy, sensorycznej na bazie roztworów wodnych smaków podstawowych, ich mieszanin oraz oraz definiowanie terminu ,,balans” w kawie,
-Cupping SCA: zastosowanie, protokół, arkusz oraz procedura cuppingu -Cupping porównawczy- teoria oraz praktyka, detekcja różnic pomiędzy kawami.
Dzień 2


-SCA Flavor Wheel-budowa i sposób wykorzystania w czasie analizy sensorycznej,
-La Nez du Cafe- ćwiczenia z aromatami,
-Cupping opisowy- przygotowanie, omówienie kawowych atrybutów, dyskusja,
-Ocena zielonego ziarna- standardy, wpływ jakości ziarna na jakość naparu,
-Test 1- uczestnicy indywidualnie przeprowadzają procedurę green grading,
-Ćwiczenie z Le Nez du Cafe- parowanie aromatów,
-Triangulacje: przygotowanie zestawów oraz stołu cuppingowego, ćwiczenie praktyczne.


Dzień 3


-Wprowadzenie do testów dyskryminacji,
-Kawowe defekty. Jak sobie z nimi poradzić? Różnica pomiędzy defektami a pojęciem uniformity,
-Formularz cuppingowy SCA- bardziej szczegółowe omówienie zagadnienia,
-Cupping SCA- przeprowadzenie pełnej procedury, kalibracja i dyskusja,
-Egzamin pisemny
-Egzamin praktyczny- Cupping SCA
-Podsumowanie, informacje zwrotne dla Kursantów.


Dodatkowa kalibracja 14 grudnia


Cupping kalibracyjny z udziałem Q instruktora. Na stole znajdą się kawy z Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej, Afryki oraz Azji w różnych zakresach punktacji. Kawy będą podlegały wspólnej ocenie zgodnie z procedurą CQI/ SCA oraz omawiane pod kątem różnych atrybutów sensorycznych oraz punktacji im przyznawanej. Uczestnicy otrzymają feedback od prowadzącego. Oceniane kawy będą przykładami kaw, które mogą pojawić się na egzaminie Arabica Q Grader- Coffee Quality Institute


Na koniec szkolenia przyznawane są certyfikaty kursu Q Cupping Essentials.


Prowadzący: Filip Bartelak- certyfikowany Q Arabika i Robusta Grader, Q instruktor, sędzia World Coffee Events, właściciel oraz roaster palarni Coffee Grange.


Cena: 4000zł brutto.


Szkolenie odbędzie się w języku polskim.


Zgłoszenia: [email protected]


➖➖➖
Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/725097848313024/


Inne Wydarzenia w mieście Katowice

Warsztaty
Dec. 11, 2019
Q Cupping Essentials + coffee calibration
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Katowice, Teatralna 10/21 ◾ KIEDY? 11-14/12/2019 ◾ WSTĘP: 4000 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Q Cupping Essentials 11-13 grudnia Dzień 1 -Wprowadzenie do zagadnienia ,,cupping jako narzędzie oceny kawy”, -Wprowadzenie do sensoryki kawy, ćwiczenie analizy, sensorycznej na bazie roztworów wodnych smaków podstawowych, ich mieszanin oraz oraz definiowanie terminu ,,balans” w kawie, -Cupping SCA: zastosowanie, protokół, arkusz oraz procedura cuppingu -Cupping porównawczy- teoria oraz praktyka, detekcja różnic pomiędzy kawami. Dzień 2 -SCA Flavor Wheel-budowa i sposób wykorzystania w czasie analizy sensorycznej, -La Nez du Cafe- ćwiczenia z aromatami, -Cupping opisowy- przygotowanie, omówienie kawowych atrybutów, dyskusja, -Ocena zielonego ziarna- standardy, wpływ jakości ziarna na jakość naparu, -Test 1- uczestnicy indywidualnie przeprowadzają procedurę green grading, -Ćwiczenie z Le Nez du Cafe- parowanie aromatów, -Triangulacje: przygotowanie zestawów oraz stołu cuppingowego, ćwiczenie praktyczne. Dzień 3 -Wprowadzenie do testów dyskryminacji, -Kawowe defekty. Jak sobie z nimi poradzić? Różnica pomiędzy defektami a pojęciem uniformity, -Formularz cuppingowy SCA- bardziej szczegółowe omówienie zagadnienia, -Cupping SCA- przeprowadzenie pełnej procedury, kalibracja i dyskusja, -Egzamin pisemny -Egzamin praktyczny- Cupping SCA -Podsumowanie, informacje zwrotne dla Kursantów. Dodatkowa kalibracja 14 grudnia Cupping kalibracyjny z udziałem Q instruktora. Na stole znajdą się kawy z Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej, Afryki oraz Azji w różnych zakresach punktacji. Kawy będą podlegały wspólnej ocenie zgodnie z procedurą CQI/ SCA oraz omawiane pod kątem różnych atrybutów sensorycznych oraz punktacji im przyznawanej. Uczestnicy otrzymają feedback od prowadzącego. Oceniane kawy będą przykładami kaw, które mogą pojawić się na egzaminie Arabica Q Grader- Coffee Quality Institute Na koniec szkolenia przyznawane są certyfikaty kursu Q Cupping Essentials. Prowadzący: Filip Bartelak- certyfikowany Q Arabika i Robusta Grader, Q instruktor, sędzia World Coffee Events, właściciel oraz roaster palarni Coffee Grange. Cena: 4000zł brutto. Szkolenie odbędzie się w języku polskim. Zgłoszenia: [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/725097848313024/

Najbliższe Wydarzenia


Artykuły