Lokalizacja

Aleja Krakowska 145,Warszawa

2020-03-10T09:30:00+01:00
March 10, 2020, 9:30 a.m.
Szkolenie

◾ WHAT? Training
◾ WHERE? Warszawa, Al. Krakowska 145
◾ WHEN? 10/03/2020
◾ ENTRANCE FEE: 600 Eur or 2550 PLN
◾ LANGUAGE: English + Polish

_____________________________________

This is the profesional Roasting class explaining flavours in coffee you’ve been looking for!

In Coffee Roasting there is no right or wrong that is why we call it an Art, yet every roaster has to know all the rules in order to be able to break them. The art of roasting is to create the best profile for the coffee you have on the equipment you use. The taste of the end product will be influenced by many factors: Maillard reaction, Caramelisation, Time of each milestone of the roasting process, Temperature, Drum speed, Airflow and many more.

Want to understand how each of those factors affect the taste and how to combine them? This training is for you!

What you will learn after the training:
- How length of Maillard reaction affects the profile.
- How length of Caramelisation process affects the profile.
- How total time of roast will affect the profile.
- How to plan your roast profile and achieve the expected results.
- How to move a roast profile from one machine to another (e.g. from samples to production).
- What is Omni- roast and why you should think about using it.
- What are the recognized roasting defects and how are they achieved (know your enemy).
- Understand the rules of roasting and how to break them to create your signature cup to profile.

What is the equipment we will be roasting on?
- IKAWA samplers (and Yes you fill finally learn how to use it!).
- Drum sample roasters 0,5kilo (Besca Bee).
- Production drum roaster 5 kilo (Besca BSC-05).

We will have multiple cuppings during the 2 days + you will receive the final samples for your follow up cupping after the training. The course is focusing on roasting for flavours.

What are the requirements to attend the course? as a candidate to attend this course you have to have at least Foundation level in Sensory skills and at least Foundation level in Roasting skills or relevant experience. The class will be dynamic and we will work fast.

How is the course different from SCA Roasting Intermediate? The program of SCA Roasting Intermediate is focusing on roasting consistently and roasting quality control and does not focus on roasting for flavours. The programs are not crossed between each other and attending both SCA Roasting Intermediate and this course will help you become more professional and better understand what you do and how you do it. You can choose that course after passing your SCA Roasting Intermediate to convert your knowledge to cup-to-profile skills.

Your trainer: Raf Mlodzianowski, SCA AST in Roasting, Sensory, Brewing, Green & Barista. CQI Q- Grader in Arabica. 10+ years in Coffee industry including 5+ years in education, coffee management, roasting, consulting both startups and big corporations, judging, coaching for the competitions and many more.

Class language: English + Polish. Assistant trainer will be present during the class.

Price: 600 Eur including VAT or 2550 PLN

Register or ask more questions by mail: [email protected]

Event link on our web-site: https://www.rafandco.com/workshops-and-events/roasting-for-flavours

➖➖➖
More details about the event: https://www.facebook.com/events/1559716130835970/


Inne Wydarzenia w mieście Warszawa

Szkolenie
Aug. 25, 2020
SCA Barista Skills Intermediate | 24.08.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 24/08/2020 ◾ WSTĘP: 750/ 950 zł ◾ JĘZYK: polski _______________________ Ten kurs baristy jest przeznaczony dla osób, które zaczynają swoją pracę w branży kawowej. Na tym poziomie poznaje się podstawowe umiejętności praktyczne konieczne do poprawnego używania i ustawiania młynka do kawy. Kurs obejmuje również naukę przygotowania i kontroli jakości espresso z użyciem ekspresu ciśnieniowego oraz spieniania mleka i przygotowywanie kaw takich jak: cafe cappuccino i cafe latte. Nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w pracy na stanowisku barista. Kurs Baristy - Zakres kursu: Zapoznanie się z podstawową wiedzą na temat gatunków, odmian botanicznych czy sposobów obróbki kawy, Podstawy organizacji pracy za barem, Budowa młynka, ustawienia stopnia zmielenia, dozowanie i dystrybucja kawy, techniki ubicia kawy, Budowa ekspresu ciśnieniowego, Ćwiczenia ustawień młynka żarnowego i parzenia espresso, Nauka spienianie mleka i przygotowania podstawowych kaw: cafe cappuccino, cafe latte, americano, Zasady higieny i bezpieczeństwa pracy za barem, Czyszczenie i poprawna eksploatacja ekspresu, młynka i akcesoriów. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników kursu baristycznego: doświadczenie nie jest wymagane. Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 4 – 6 osób Czas trwania kursu: 8 godzin (w trakcie kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena kursu baristy bez certyfikatu SCA: 750 PLN brutto od osoby Cena kursu z certyfikatem SCA: 950 PLN brutto od osoby Prowadzący: Błażej Walczykiewicz Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modułów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing. Certyfikowany Barista Speciality Coffee Association, od 2014 roku aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events w konkurencji Barista i Latte Art. Koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/320128385668994/
Szkolenie
Aug. 24, 2020
SCA Barista Skills Intermediate | 25.08.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 25/08/2020 ◾ WSTĘP: 1800/ 2300 zł ◾ JĘZYK: polski _______________________ Poziom średnio zaawansowany Szkolenie umożliwia pogłębienie wiedzy o samej kawie, jej gatunkach czy odmianach botanicznych. Rozwija umiejętności sensoryczne dotyczące espresso, praktyczne umiejętności kontroli jego jakości oraz inne zdobyte na poziomie podstawowym. Uczestnicy uczą się zaawansowanych technik spieniania mleka, podstawowych wzorów latte art, a także zasad higieny pracy. Poznają dogłębnie standardy obsługi gości oraz zdobywają wiedzę biznesową o branży kawowej. Kurs jest przeznaczony dla osób, które pracują już jako bariści. Zakres kursu: Poznanie szczegółowych informacji związanych z pochodzeniem kawy, jej odmian botanicznych, nauka odróżniania kawy ze względu na jej pochodzenie, sposób obróbki czy wypalenia, Zasady właściwej organizacji i ergonomii pracy w kawiarni z naciskiem na optymalizację, wydajność, jakość i szybkość pracy baristy, Nauka różnic w przygotowaniu espresso w zależności od rodzaju i jakości zastosowanych młynków do kawy, Doskonalenie techniki dystrybucji i ubicia kawy z zastosowaniem akcesoriów ułatwiających kontrolę jakości i powtarzalności przygotowywania espresso, Sensoryka espresso: umiejętność określania jakości poszczególnych atrybutów sensorycznych espresso, Mleko: skład, budowa, zaawansowane techniki spieniania mleka krowiego i roślinnego, kontrola jakości, Ćwiczenie i doskonalenie podstawowych wzorów latte art: serce, rozeta i/lub tulipan. Higiena i bezpieczeństwo pracy za barem: higiena osobista, standaryzacja procesów związanych z systemami GHP, GMP i HAACP Obsługa klienta w kawiarni: budowa menu, atmosfera w kawiarni, doskonalenie technik komunikacji i standaryzacja realizacji zamówień oraz zachowań w kontakcie z gośćmi kawiarni, nauka podstaw zarządzania finansami w kawiarni. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników: rekomendowany kurs Barista Skills na poziomie podstawowym Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 3 do 4 osób Czas trwania kursu: dwa dni po 8 godzin (każdego dnia kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena kursu bez certyfikaty SCA : 1800 PLN brutto od osoby Cena kursu z certyfikatem SCA (tylko dla członków SCA) : 2300 PLN brutto od osoby * Dla osób spoza stowarzyszenia SCA dodatkowa opłata za certyfikat: 965 PLN brutto * certyfikaty są w cenie tylko dla członków SCA z aktualnie opłaconą składką za członkostwo Prowadzący: Błażej Walczykiewicz Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modułów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing. Certyfikowany Barista Speciality Coffee Association, od 2014 roku aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events w konkurencji Barista i Latte Art. Koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/319948662496111/

Najbliższe Wydarzenia

Spotkanie
Aug. 8, 2020
W sobotnie poranki napiję się dobrej kawy #przykawieokawie 08.08.2020
◾ CO? Spotkanie online ◾ GDZIE? Online ◾ KIEDY? 08/08/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Drodzy Kawosze, Pukamy w ekran waszych ekranów i mówimy, że #przykawieokawie! #przykawieokawie to cykl rozmów, które łączą dwa elementy: wspólne parzenie kawy oraz temat, który może stać się Twoją nową pasją. Jako Etno Cafe stworzyliśmy platformę do wymiany inspiracji, a jak wiadomo, wszystkie dobre rozmowy prowadzi się przy kawie. Poza kawą z wrocławskiej palarni kawy, stałym elementem każdego odcinka jest prowadzący, czyli Karol Przesmycki, człowiek, w którego żyłach płynie kawa, twórca teorii #kawkatoptaszek oraz prowadzący #warsztatykawowe. Każde spotkanie to odzwierciedlenie procesu zaparzenia kawy: 👉 spotykamy się na PALARNI KAWY, żeby wybrać ziarno kawy 👉 zaczynamy od PREINFUZJI, ale tym razem 30 sekund nie jest na potrzebne na rozwinięcie się aromatów kawy, a na rozgrzewkę dla naszego Gościa, pytania dostajemy od Was, a na odpowiedź dajemy pół minuty 👉 dochodzimy do meritum i ZAPARZAMY KAWĘ, w myśl zasady "powiedz jaką kawę pijesz, a powiemy kim jesteś" 👉 następnie, przy kawie - ROZMAWIAMY, poszerzamy swoje horyzonty, dzielimy się doświadczeniem i wiedzą. Zobaczcie dotychczasowe odcinki: 👉 #przykawieokawie z Alicja Janosz, czyli Pani od muzyki 📺 https://bit.ly/przykawieokawie7 👉 #przykawieokawie z Piotrkiem Gładczakiem, czyli Jedz, pij i smakuj z Wrocławskie podróże kulinarne 📺 https://bit.ly/przykawieokawie6 👉 #przykawieokawie z Marcinem Gazowskim, czyli Kawowa Stolica Polski - Wrocławski Wypał 📺 https://bit.ly/przykawieokawie5 👉 #przykawieokawie z Aleksander Czerwonka-Jabłoński, czyli Kawa to CUDO - grupa projektowa 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Bartkiem Deryło, czyli KRASNOLÓD o kręceniu lodów 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Adrian Pokrywka o eksperymentach kawowych: drinki i koktajle na bazie kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie2 👉 #przykawieokawie z Marlena Zawadzka o domowych metodach parzenia kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie1 Kolejne rozmowy przed nami! W każda sobotę o godzinie 10:00 na YouTube 👇 📺 https://bit.ly/etnocafeyoutube Idea kawowych rozmów przy kawie towarzyszyła nam od dawna, a udało nam się ziścić ją teraz. Mamy nadzieję, że spędzimy razem ten czas i wykorzystamy go nie tylko na parzenie dobrej kawy, ale również na motywowanie się do wirtualnego poznawania świata. Niebawem mamy nadzieję spotkać się z Wami ponownie na #warsztatykawowe w Barbara, Galeria Młociny (tu polecamy cykl Hala Hutnik TV), BATORY, Forum Gdańsk, ETNO CAFÉ Kawiarnie, Galeria Katowicka, Posnania, a tymczasem polecamy spotkania on-line #przykawieokawie oraz cykl #warsztatykawowe LIVE: https://www.facebook.com/events/837117460134563/ PS. Jeśli macie swoje pomysły, kogo byście chcieli poznać lub kto powinien zarazić nas do swoich pasji - polecajcie! I oczywiście - dołączajcie do wydarzenia! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/242425353471969
Festiwal
Aug. 8, 2020
Festiwal Kawy we Wrocławiu! | 8 - 9 sierpnia
◾ CO? Festiwal ◾ GDZIE? Wrocław, ul. Hubska 44 ◾ KIEDY? 08-09/08/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski i angielski _____________________________________ Nadchodzi kolejna edycja Festiwalu Kawy! 🧡 Tym razem mamy przyjemność zaprosić Was do Wrocławia już 8 i 9 sierpnia! 🤩 Hala Browaru Mieszczańskiego ponownie wypełni się aromatem najwyższej jakości kawy, więc zaproście znajomych i całą rodzinę na wakacyjny relaks w towarzystwie małej czarnej 😉☕️ W ten słoneczny weekend będziecie mieli okazję poznać polskie oraz zagraniczne palarnie, a podczas cuppingów spróbujecie kaw segmentu speciality z całego świata! 🌎 Oprócz tego przygotowaliśmy dla Was warsztaty, na których dowiecie się wielu kawowych ciekawostek oraz czytelnię, która pozwoli Wam poszerzyć zdobytą wcześniej wiedzę 😊 Nie zabraknie także słodkości z lokalnych kawiarni, dobrego designu oraz strefy chilloutu 😎 • 8 - 9 sierpnia 2020 • 10:00 - 18:00 • Browar Mieszczański Wrocław • wstęp darmowy Już niedługo zdradzimy Wam więcej szczegółów! Śledźcie nasz profil Festiwal Kawy - Polska oraz Instagram @festiwal_kawy, aby być na bieżąco! 🧡 Do zobaczenia! Jeśli chcesz zostać wystawcą na Festiwalu Kawy wyślij nam wiadomość! - [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/247181659658824/ _____________________________________ ◾ WHAT? Festival ◾ WHERE? Wrocław, ul. Hubska 44 ◾ WHEN? 08-98/08/2020 ◾ ENTRANCE FEE: free ◾ LANGUAGE: English + Polish _____________________________________ We're happy to invite you to the next edition of Polish Coffee Festival which this time will take place on the 8 - 9 August in Browar Mieszczański Wrocław! 🎉 Great Polish and foreign roasteries - all in one place! The exposition will also include well-known local cafes, coffee accessories stores and many others 🤩 This spring we'll provide you with many cuppings with fresh crops from all around the world and interesting coffee workshops. Tons of coffee will be served by profesionals using the best designer machines ☕️ Save the date and stay tuned for more details! 🧡 Find us on Facebook - Festiwal Kawy - Polska and follow us on Instagram @festiwal_kawy 😊 If you would like to join us as an exhibitor feel free to contact us! - [email protected] ➖➖➖ More details about the event: https://www.facebook.com/events/247181659658824/

Artykuły