Lokalizacja

Żupnicza 20,03-821Warszawa

2020-08-24T10:00:00+02:00
Aug. 24, 2020, 10 a.m.
Szkolenie

◾ CO? Szkolenie

◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20

◾ KIEDY? 25/08/2020

◾ WSTĘP: 1800/ 2300 zł

◾ JĘZYK: polski 

_______________________

Poziom średnio zaawansowany
Szkolenie umożliwia pogłębienie wiedzy o samej kawie, jej gatunkach czy odmianach botanicznych. Rozwija umiejętności sensoryczne dotyczące espresso, praktyczne umiejętności kontroli jego jakości oraz inne zdobyte na poziomie podstawowym. Uczestnicy uczą się zaawansowanych technik spieniania mleka, podstawowych wzorów latte art, a także zasad higieny pracy. Poznają dogłębnie standardy obsługi gości oraz zdobywają wiedzę biznesową o branży kawowej. Kurs jest przeznaczony dla osób, które pracują już jako bariści.

Zakres kursu:
Poznanie szczegółowych informacji związanych z pochodzeniem kawy, jej odmian botanicznych, nauka odróżniania kawy ze względu na jej pochodzenie, sposób obróbki czy wypalenia,
Zasady właściwej organizacji i ergonomii pracy w kawiarni z naciskiem na optymalizację, wydajność, jakość i szybkość pracy baristy,
Nauka różnic w przygotowaniu espresso w zależności od rodzaju i jakości zastosowanych młynków do kawy,
Doskonalenie techniki dystrybucji i ubicia kawy z zastosowaniem akcesoriów ułatwiających kontrolę jakości i powtarzalności przygotowywania espresso,
Sensoryka espresso: umiejętność określania jakości poszczególnych atrybutów sensorycznych espresso,
Mleko: skład, budowa, zaawansowane techniki spieniania mleka krowiego i roślinnego, kontrola jakości,
Ćwiczenie i doskonalenie podstawowych wzorów latte art: serce, rozeta i/lub tulipan.
Higiena i bezpieczeństwo pracy za barem: higiena osobista, standaryzacja procesów związanych z systemami GHP, GMP i HAACP
Obsługa klienta w kawiarni: budowa menu, atmosfera w kawiarni, doskonalenie technik komunikacji i standaryzacja realizacji zamówień oraz zachowań w kontakcie z gośćmi kawiarni,
nauka podstaw zarządzania finansami w kawiarni.

Dodatkowe informacje:
Wymagania dla uczestników: rekomendowany kurs Barista Skills na poziomie podstawowym
Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA
Liczba uczestników: 3 do 4 osób
Czas trwania kursu: dwa dni po 8 godzin (każdego dnia kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek)
Cena kursu bez certyfikaty SCA : 1800 PLN brutto od osoby
Cena kursu z certyfikatem SCA (tylko dla członków SCA) : 2300 PLN brutto od osoby *
Dla osób spoza stowarzyszenia SCA dodatkowa opłata za certyfikat: 965 PLN brutto


* certyfikaty są w cenie tylko dla członków SCA z aktualnie opłaconą składką za członkostwo

Prowadzący:
Błażej Walczykiewicz
Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modułów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing.
Certyfikowany Barista Speciality Coffee Association, od 2014 roku aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events w konkurencji Barista i Latte Art.
Koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA.

 

➖➖➖

Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/319948662496111/


Inne Wydarzenia w mieście Warszawa

Najbliższe Wydarzenia


Artykuły