Wydarzenia

Warsztaty
Nov. 16, 2020
Kawa to podstawa! Warsztaty w Tekturze 16.11.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Kraków, ul. Paderewskiego 4 ◾ KIEDY? 16/11/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Hej hej! Mamy dla Was kolejną porcję naszych kawowych szkoleń! ❤️ W tym miesiącu w poniedziałki skupiamy się w stu procentach alternatywnych metodach ☕️ Już 9 listopada Marcin pokaże Wam jak zaparzyć Aeropres. Jeśli jednak wolicie podszkolić się z Dripa czy Kality, mamy dla Was dwa poziomy warsztatów. Dopiero zaczynasz swoją przygodę z dripem? Zapraszamy na warsztaty podstawowe, które odbędą się 16 listopada. A jeżeli parzysz kawki w swoim domowym brew barze już od dłuższego czasu, ale chcesz podrasować technikę i rozszerzyć swoją kawową wiedzę - koniecznie wpadnij do nas 23 listopada 😎 🌷Po krótkiej przerwie wracają warsztaty latte artów! We wtorek 10.11 Rafał pokaże Wam skąd na kawie biorą się serca, tulipany i rozety! 🌷 Każde szkolenie trwa około 2-3h, a jego koszt to 100zł. Zapisy na poszczególne terminy w wiadomości prywatnej na profilu Tektura Cafe - Krupnicza lub Tektura Cafe - Kleparz. Nie zwlekajcie - ilość miejsc jest ograniczona 😉 Alternatywne metody parzenia - poniedziałek 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 9 listopada - Aeropress • 16 listopada - Drip/Kalita - poziom podstawowy • 23 listopada - Drip/Kalita - poziom rozszerzony Latte Art - wtorek 18:30 | Tektura Cafe - Krupnicza • 10 listopada - Latte art Widzimy się na warsztatach! 💪🏻 #kawatopodstawa ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/783788625512131/
Spotkanie
Nov. 14, 2020
Wyjątkowy bazarek przedświąteczny na Romanowicza
◾ CO? Spotkanie ◾ GDZIE? Kraków, ul. Romanowicza 4 ◾ KIEDY? 14-27/11/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł ◾ JĘZYK: polski/ angielski _____________________________________ Kochani! Niestety nie możemy obecnie gotować dla Was tak często, jak byśmy chcieli a nie chcieliśmy serwować Wam owsianki na wynos, postanowiliśmy uchylić rąbek naszego tajnego projektu trochę wcześniej, żeby podzielić się z Wami przed świętami. Zamieniliśmy nasze zwariowane pomysły na eksperymentalną kuchnię produkcyjną, co obficie zaowocowało - słoikami, słoiczkami, butelkami... Spodziewajcie się efektów dzikiej fermentacji a nie równego rzędu supermarketowych słoiczków. Co znajdziecie na naszym dłuuuugim stole od 13. listopada (aż do świąt, Facebook nie pozwala nam stworzyć wydarzenia dłuższego niż dwa tygodnie)? ❤️ Produkty, które spowodowały że pokochaliśmy nasze potrawy: - salsa kolendrowo-miętowo-kokosowa - kardamonowy kompot śliwkowy z gałką muszkatołową - kibi shiro i inne leżakowane sosy sojowe, których używamy do congee 🥬 SŁOIKI, SŁOIKI, SŁOIKI - setki pikli, fermentów, przetworów, chutneyów i dżemów które przygotowaliśmy specjalnie dla Was. Od kiszonych gruszek, rzepy czy brukwi idealnych do ryżu, po... dziwne i pokręcone niespodzianki 🙂 🍪 Ciasteczka chocolate chip własnej produkcji: - tradycyjne - miso + 3 czekolady + orzechy - karmel miso - biała czekolada + wasabi (dostępne również spakowane prezentowo!) 🍶 Napoje naszej produkcji - kombucha (tradycyjna, pokrzywowa, sencha, jabłkowa...) i piwo imbirowe 🏡 Sekcja do-it-yourself - przygotowaliśmy - darmowe - zakwasy i scoby (startery do Kombuchy), którymi chętnie się z Wami podzielimy. Dostaniecie je za symboliczną cenę opakowania (5 PLN). Znajdziecie też u nas jako chyba jedynym miejscu w Polsce kōji - pleśń, na bazie której można zrobić miso, sos sojowy, sake czy amazake. 🍾 Mamy dla Was limitowaną serię 100 wyjątkowych butelek z Cold Hand Winery - to duńska winiarnia produkująca wytrawne, naturalne musujące wina tradycyjną metodą szampańską - rabarbarowe, wiśniowo-jabłkowe i tradycyjne jabłkowe robione z ponad 30 ich gatunków! 🍷 Niestety z wiadomych powodów działamy tylko w trybie "na wynos", więc... żebyście nie zmarzli w drodze do domu, w otwierający weekend każdy może liczyć na rozgrzewającą porcję duńskiego wina jeżynowego lub grzańca 🥰 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/389503555741024/ _____________________________________ ◾ WHAT? Meeting: pre-Christmas market ◾ WHERE? Kraków, Romanowicza 4 ◾ WHEN? 14-27/11/2020 ◾ ENTRANCE FEE: free ◾ LANGUAGE: English + Polish _____________________________________ Dear guests! Unfortunately, we cannot cook for you as often as we would like and we didn't want to just serve you porridge to go, so we decided to unveil our secret project a little earlier to share it with you before Christmas. We turned our crazy ideas into an experimental production kitchen, which resulted in lots of jars (big and small), bottles ... Expect wild fermentation effects, not an even row of supermarket-labelled packaging. What can you expect on our loooong table from November 13 (until Christmas, Facebook doesn't allow us to create an event longer than two weeks)? ❤️ Products that made you love our dishes: - coriander-mint-coconut salsa - cardamom-nutmeg plum compote - kibi shiro and other aged soy sauces that we use for congee 🥬 JARS, JARS, JARS - hundreds of pickles, ferments, preserves, chutneys and jams that we have been cooking up for the last weeks. From pickled pears, turnips or swedes perfect for rice, to ... some funky, weird and twisted stuff 🙂 🍪 Homemade chocolate chip cookies: - traditional - miso + 3 chocolates + nuts - miso caramel - white chocolate + wasabi (also available packed as a gift!) 🍶 Our drinks - kombucha (traditional, nettle, sencha, apple ...) and ginger beer 🏡 Do-it-yourself section - we have prepared some - free to take - sourdoughs and scoby (starters for Kombucha), which we will gladly share with you. You will get them for a symbolic packaging price (PLN 5). We also have some koji - as probably the only place in Poland where you can just buy it off the shelf - the mold which is the basis for making miso, soy sauce, sake or amazake. 🍾 We have a limited quantity of 100 unique bottles from Cold Hand Winery for you - it's a Danish winery producing dry, natural sparkling wines using the traditional champagne method - rhubarb, cherry-apple and traditional apple wines made from over 30 kinds of apples! 🍷 Unfortunately, for obvious reasons, we only operate in "takeaway mode", so ... on the opening weekend everyone can count on a warmup drink to go: Danish blackberry wine or our very own mulled wine 🥰 ➖➖➖ More details about the event: https://www.facebook.com/events/389503555741024/