Wydarzenia

Zawody
Nov. 30, 2019
Race to Racer / Eliminacje / Katowice
◾ CO? Zawody ◾ GDZIE? Katowice, Oswobodzenia 1 ◾ KIEDY? 30/11/2019 ◾ WSTĘP: bezpłatne ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Serdecznie zapraszamy wszystkich baristów do wzięcia udziału w otwartych eliminacjach do zawodów Race to Racer Caffè Vergnano! 📆 TERMIN: 30 listopada 2019 roku 📍 MIEJSCE: Galeria Szyb Wilson, ul. Oswobodzenia 1, 40-403 Katowice ⌚ GODZINA: 10:00 – 19:00 📝 ZAPISY: [email protected] W zgłoszeniu należy podać imię i nazwisko oraz numer telefonu. ❗ Uczestnik otrzyma wiadomość zwrotną potwierdzającą przyjęcie zgłoszenia do konkursu wraz z regulaminem wydarzenia. ☕ OPIS: Zawody odbywać będą się w systemie pucharowym. Uczestnicy eliminacji zostaną zestawieni w pary w wyniku losowania. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie 6 wylosowanych kaw. Podczas występu ocenie podlegać będzie jakość finalnego napoju, technika pracy, czystość stanowiska pracy i sprzętu, uzyskany czas oraz poprawność wydania otrzymanych zamówień. 🏆 NAGRODY: Zwycięzca katowickich kwalifikacji dostanie komplet (1x600 ml + 1x350 ml) dzbanków do spieniania mleka Barista Space oraz ekspres ciśnieniowy Caffè Vergnano Tre Mini. Osoby, które zajmą dwa pierwsze miejsca podczas eliminacji w Katowicach otrzymają prawo do występu w wielkim finale, który odbędzie się w Krakowie. Zwycięzca finału Race to Racer otrzyma kurs jazdy sportowej z kierowcą rajdowym Michałem Kościuszko oraz możliwość bezpłatnego wypożyczenia na okres 24 miesięcy ekspresu San Remo CV Cafe Racer o wartości 50 tys. złotych. Więcej informacji w regulaminie: https://bit.ly/2M7Q5ZQ Wszystkich pasjonatów kawy zapraszamy do obserwowania zawodów oraz na degustację naszych produktów! Do zobaczenia! ❤️ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/941028439570878/
Festiwal
Nov. 30, 2019
Festiwal Kawy w Katowicach | 30 listopada - 1 grudnia
◾ CO? Festiwal ◾ GDZIE? Katowice, Oswobodzenia 1 ◾ KIEDY? 30/11-01/12/2019 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski i angielski _____________________________________ [ENG below] Festiwal Kawy wraca na Śląsk! ❤️☕️ Mamy ogromną przyjemność zaprosić Was na kolejną edycję Festiwalu Kawy, która ponownie odbędzie się w Katowicach! Już 30 listopada i 1 grudnia przestrzeń Galeria Szyb Wilson zamieni się w świat najwyższej jakości kawy! ☕️ Polskie i zagraniczne palarnie, lokalne kawiarnie i foodtrucki, akesoria kawowe i inne gadżety - a to wszystko w jednym miejscu! 🤩 Nie obędzie się także bez strefy chilloutu z czytelnią 😎 Przygotowaliśmy dla Was weekend pełen atrakcji! 🎉 Oba dni festiwalu wypełnimy cuppingami, na których skosztujecie kaw z różnych regionów świata oraz warsztatami, które poprowadzą kawowi eksperci. Będziecie mieli również okazję zobaczyć najnowsze designerskie ekspresy do kawy, na których profesjonalni bariści zaparzą dla was setki kilogramów ziaren! 🔥 • 30 listopada - 1 grudnia 2019 • 10:00 - 18:00 • Galeria Szyb Wilson, Katowice • wstęp darmowy Już niedługo zdradzimy Wam więcej szczegółów! Śledźcie nasz profil Festiwal Kawy - Polska oraz Instagram @festiwal_kawy, aby być na bieżąco! ❤️ Do zobaczenia! Wydarzenie organizowane jest we współpracy z On Lemon Polska oraz Coffeedesk 😊 Jeśli chcesz zostać wystawcą na Festiwalu Kawy zapraszamy do kontaktu w wiadomości prywatnej! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/437650166971100/ _____________________________________ ◾ WHAT? Festival ◾ WHERE? Katowice, Oswobodzenia 1 ◾ WHEN? 30/11-01/12/2019 ◾ ENTRANCE FEE: free ◾ LANGUAGE: polish&english _____________________________________ We're happy to invite you to the next edition of Polish Coffee Festival which this time will take place on the 30 November - 1 December in Katowice Galeria Szyb Wilson 🍁 Great Polish and foreign roasteries - all in one place! The exposition will also include well-known local cafes, foodtrucks, coffee accessories stores and many others 🤩 This summer we'll provide you with many cuppings with fresh crops from all around the world and many interesting workshops. Tons of coffee will be served by proffesionals using best designer coffee machines ☕️ Save the date and stay tuned for more details! 🧡 Find us on Facebook - Festiwal Kawy - Polska and follow us on Instagram @festiwal_kawy 😊 ➖➖➖ Find out more on Facebook event: https://www.facebook.com/events/437650166971100/
Warsztaty
Nov. 29, 2019
Kawiarka i frenchpress - szkolenie w OiW
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Łódź, ul. Wojska Polskiego 83 ◾ KIEDY? 29/11/2019, 17:00 ◾ WSTĘP: płatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Chyba żaden inny zestaw urządzeń do parzenia kawy nie jest tak tani i zarazem tak uniwersalny. W kawiarce zaparzysz esencjonalną, aromatyczną kawę. Niektórym zastępuje ona espresso. Inni dodają do naparu z kawiarki gorącej wody i otrzymują odpowiednik americano. To idealne urządzenie, aby cieszyć się tradycyjnymi nutami kawowymi, przypominającymi czekoladę, orzechy lub karmel. Albo kawami w stylu włoskim, ciemniej palonymi. Natomiast frenchpress to najprostsze urządzenie do eksperymentowania z całą paletą smaków i aromatów kawy specialty. Jeśli kupisz kawę w kawiarni, już zmieloną, nie potrzebujesz niczego poza czajnikiem i filtrowaną wodą. A jeśli połączysz te dwa urządzenia, możesz robić w domu cappuccino albo latte. A nawet rysować proste wzoru (choć do tego pewnie dzbanek by się jeszcze przydał ;-)). W kawiarce zrobisz bazę kawową, a we frenchpressie idealnie ubijesz mleko. --- Podczas warsztatu nauczysz się m.in: • Prawidłowego przyrządzania kawy w kawiarce (woda, ubijanie, gotowanie, proporcje) • Doboru kawy i grubości mielenia do kawiarki • Odróżniania kaw przemysłowych od kaw wysokojakościowych • Parzenia kawy we frenchpressie • (proporcje, czas parzenia, metoda tradycyjna i wg Jima Hoffmanna) • Doboru kawy i grubości mielenia do frenchpressa • Ubijania mleka we frenchpressie (temperatura, tekstura, podstawy rysowania) • Receptur na kawy mleczne -- Informacje organizacyjne Termin i czas trwania: 29 listopada (PT), godz. 17:00 – 19:30 Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź) Prowadzenie: Michał Sobolewski lub Sylwia Kubus Liczba uczestników: 3-4 os. Inwestycja: 249 zł ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/1490621391085957/
Warsztaty
Nov. 28, 2019
Czarna kawa nie jedno ma imię!
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Kraków, ul. Mogilska 16 ◾ KIEDY? 28/11/2019, 18:00 ◾ WSTĘP: 50 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ "Ekspres ciśnieniowy jest tylko do espresso!" - jeszcze kilka lat temu promowałem i gorąco namawiałem do takiego podejścia jako barista i trener. Zgłębiając coraz bardziej sztukę parzenia kawy, poznając naukową stronę procesów jej ekstrakcji oraz sędziując konkurencję barista i brewers cup w Polsce i za granicą zrozumiałem, że można inaczej. W związku z tym zadałem sobie pytanie - czy istnieje prawidłowo przygotowane ristretto, espresso lungo czy tzw. cafe creme? Ale czy to wszystko? Może można przygotować coffee shot-a czyli coś w rodzaju drip-a z ekspresu ciśnieniowego, jak jeden z finalistów Mistrzostw Świata Barista - Matt Perger? Przyjdź i przekonaj się ze mną, że tak :) - Błażej Walczykiewicz - aktywna legenda kawowego świata, sędzia międzynarodowy, trener i właściciel w Coffee Support. Wydarzenie będzie składać się z części teoretycznej i praktycznej. Prowadzenie Błażej Walczykiewicz. Ilość miejsc: 10. Cena: 50 zł / os rezerwacji miejsca można dokonać robiąc przelew na konto bankowe o nr: 60 1140 2004 0000 3102 7669 9979 tytuł wpłaty: WARSZTATY_CZARNA_KAWA_NAZWISKO Dodatkowo prosimy o kontakt w wiadomości prywatnej. Zgłoszenia przez wiadomość prywatną. Zagadnienia przedstawione podczas wykładu będą bazować już na podstawowej wiedzy z zakresu przygotowania espresso, poprawnej ekstrakcji itd. Z tego powodu najbardziej zachęcamy do udziału osoby już z podstawową wiedzą. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/755535134873734/
Szkolenie
Nov. 23, 2019
Szkolenie "Brewing: drip + aeropress"
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Łódź, ul. Wojska Polskiego 83 ◾ KIEDY? 23/11/2019 ◾ WSTĘP: 390 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Co to są alternatywne metody parzenia kawy (np. drip i aeropress)? Dlaczego stają się tak popularne? Jak wydobyć za ich pomocą maksimum aromatu i smaku? Jak smakuje dobrze zaparzona kawa, a jak rozpoznać i zrozumieć błędy popełnione podczas przygotowania? Od czego zacząć (w domu lub w kawiarni)? ►Dla kogo? Dla profesjonalistów i pasjonatów kawy. Zawodowi bariści poszerzą warsztat pracy o poprawnie stosowane metody alternatywne, a pasjonaci nauczą się parzyć doskonałą kawę w warunkach domowych. ►Program i charakter szkolenia Szkolenie będzie miało charakter warsztatowy. Jednak aby intensywna praktyka przyniosła maksimum korzyści zostanie poprzedzona niezbędną dawką teorii – dzięki temu eksperymenty z kawą będą bardziej świadome, a uzyskana wiedza trwalsza i pozwalająca na dalszy, już samodzielny rozwój. ------------------------------------------------------------------------------------------ ► Informacje organizacyjne: ➡ Termin: 23 listopada (sobota), 14:00-18:00 ➡ Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź) ➡ Prowadzenie: Mikołaj Bielawski, headbarista OiW odpowiedzialny za kontrolę jakości kawy, wielokrotny uczestnik zawodów brewingowych i cuptastingowych. ➡ Liczba uczestników: 3-4 os. ➡ Liczba godzin: 4 ➡ Inwestycja: 390 zł/os. ₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋₋ ►Zapisy: Deklarację uczestnictwa prosimy przesłać na adres: [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/2655462731140661/

Najbliższe Wydarzenia


Artykuły