Wydarzenia

Warsztaty
Feb. 24, 2021
Kawa Przelewowa - Warsztaty 24.02.2021
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Elektoralna 11 ◾ KIEDY? 24/02/2021 ◾ WSTĘP: 80 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Wracamy do naszych warsztatów! Na pierwszy ogień: KAWA PRZELEWOWA Zapraszamy na kolejną odsłonę forumowych warsztatów, które tym razem dotyczyć będą zaparzania kaw metodami przelewowymi. Przyjdź i naucz się jak za pomocą Aeropressu, drippera Kalita czy Hario zaparzyć dobrą kawę. Pokażemy i pozwolimy zrozumieć jak samodzielnie dobierać parametry zaparzania: grubość mielenia, temperaturę wody, czas ekstrakcji oraz stosunek ilości kawy do ilości wody. Nie podamy Wam idealnej receptury na kawę, tylko pokażemy jak ją samodzielnie stworzyć! Podczas krótkiej części teoretycznej omówimy najważniejsze aspekty parzenia. Następnie w części praktycznej każdy z uczestników będzie pod naszym okiem przygotowywał kawy, szlifując receptury. Celem szkolenia jest, aby każdy z uczestników potrafił rozróżnić różne poziomy ekstrakcji kawy i poprzez operowanie odpowiednimi parametrami potrafił wyekstrahować pełnię smaku i aromatu z każdego typu ziaren, niezależnie od metody parzenia. Warsztaty poprowadzone będą zgodnie z obostrzeniami. Maksymalna liczba uczestników to 6 osób. Czas trwania: 90 minut Koszt: 80 zł Zapisy: najszybciej: kup bilet na: https://forum.coffee/sklep/p/przelew lub tradycyjnie i trochę wolniej, zapisz się przez maila - [email protected] i zapłać na miejscu w dniu warsztatów ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/254726352778995/
Szkolenie
Feb. 21, 2021
Szkolenie Barista – poziom podstawowy 21.02.2021
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Szczecin, ul. Struga 15/6 ◾ KIEDY? 21/02/2021 ◾ WSTĘP: 290 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Szkolenie Barista – poziom podstawowy, kierowane jest zarówno do obecnych jak i przyszłych pracowników kawiarni lub restauracji oraz osób interesujących się kawą amatorsko. Początkujący bariści otrzymają dawkę zaawansowanej wiedzy i umiejętności. Szkolenie Barista Basic to połączenie zajęć praktycznych z nauką teoretyczną o kawie, jej gatunkach, sposobie rozróżniania, parzenia oraz sprzęcie. Uczestnik nabędzie wiedzę o budowie i eksploatacji ekspresu, młynków oraz pozna zasadę 4M. Podstawowe informacje poruszane na szkoleniu: • Historia kawy i pochodzenie; • Różnice pomiędzy gatunkami; • Metody obróbki kawy; • Definicja espresso i jego parametry; • Błędy popełniane przy procesie parzenia. Zajęcia praktyczne obejmują zakres „espresso”, czyli podstawowe techniki pracy, dozowanie kawy, dystrybucja w portafiltrze, tamping oraz ekstrakcja. W drugiej części szkolenia planowany jest zakres „mleko”, czyli dobór mleka i dzbanków, parametry i proces spieniania. Prowadzący: Michał Żmuda – wychowanek legendarnej poznańskiej kawiarni Brisman Kawowy Bar; mistrz ostatniego Szczecińskiego Pucharu Latte Art; a obecnie trener w szczecińskiej palarni kawy Qualia Caffe. Czas trwania: ok. 4-5h Maksymalna ilość uczestników: 4 osoby Cena: 290 zł brutto Czas i miejsce: 21 lutego 2021 o godz. 11:00 w naszej palarni kawy przy ul. Struga 15. Na koniec wystawiamy imienny certyfikat ukończenia kursu. Zapisy pod mailem [email protected] lub nr tel. +48 605 630 630 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/721657095167284/
Szkolenie
Feb. 14, 2021
Malujemy serduszka na mleku! Walentynki LATTE ART w Qualii
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Szczecin, ul. Struga 15/6 ◾ KIEDY? 14/02/2021 ◾ WSTĘP: 550 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Jeśli interesujecie się kawą i chcielibyście spędzić wspólnie walentynkową niedzielę na malowaniu tulipana, serduszka i rozety na mleku to jest ku temu niepowtarzalna okazja! Tylko w tę niedzielę para uczestników zapłaci cenę jednej osoby – 550 zł! Szkolenie Qualia Latte Art (poziom podstawowy) kierujemy do obecnych, jak i przyszłych pracowników kawiarni lub restauracji oraz osób interesujących się kawą. Zakres szkolenia Latte Art (poziom podstawowy) będą w głównej mierze zajęciami praktycznymi. Podstawowe zagadnienia poruszane na szkoleniu: • Dobór mleka i dzbanków; • Proces i parametry spieniania mleka; • Metody nalewania; • Wzory: serce, rozeta, tulipan, jabłko oraz inne; • Malowanie za pomocą wykałaczki i czekolady. Po ukończeniu kursu wręczamy imienny certyfikat. Cena: 550 zł/ para Maksymalna ilość osób: 4-5 Czas trwania: 3-4h Data: 14.02.2021 Godzina: 11:00 Prowadzący: Michał Żmuda – wychowanek legendarnej poznańskiej kawiarni Brisman Kawowy Bar; ubiegłoroczny mistrz Szczecińskiego Pucharu Latte Art; a obecnie trener w szczecińskiej palarni Qualia Caffe. Zapisy pod mailem [email protected] lub nr tel. +48 605 630 630 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/1364075793936032/