Wydarzenia

Warsztaty
March 16, 2020
Kawa to podstawa! Warsztaty w Tekturze 16.03.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Paderewskiego 4, Kraków ◾ KIEDY? 16/03/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Zapraszamy na kawowe warsztaty w marcu! ❤️ W każdy wtorek Julka nauczy Was idealnie spieniać mleko i malować nim przeróżne wzory na kawie - od serca, przez tulipany i rozety aż po łabędzie i jednorożce 🦄 Marcin natomiast zdradzi Wam, jak zaparzyć w domu idealnego Dripa, Kalitę lub Aeropress, tak aby wydobyć z kawy oczekiwane aromaty ☕ W tym miesiącu wyjątkowo dodaliśmy także warsztaty Espresso! To wyjątkowa okazja żeby stanąć za sterami naszego ekspresu i dowiedzieć się czegoś nowego o małej czarnej 😉 Latte Art - wtorek | godz. 20:30 | Tektura Cafe - Krupnicza • 10 marca • 17 marca • 24 marca • 31 marca Alternatywne metody parzenia - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 9 marca - Aeropress • 16 marca - Drip/Kalita Espresso - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 23 marca Poziom warsztatów dostosowany jest do uczestników, więc to czy jesteś kawowym specem, czy dopiero odkrywasz świat specialty, nie ma najmniejszego znaczenia 😉 Każde szkolenie trwa około 2-3h, a jego koszt to 100zł. Zapraszamy do zapisów na poszczególne terminy w wiadomości prywatnej na profilu Tektura Cafe - Krupnicza lub Tektura Cafe - Kleparz ❤️ Do zobaczenia! #kawatopodstawa ☕️ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/135478461125156/
Warsztaty
March 16, 2020
Brewing: drip i aeropress - szkolenie w OiW
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Łódź, ul. Wojska Polskiego 83 ◾ KIEDY? 16/03/2020 ◾ WSTĘP: 390 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Co to są alternatywne metody parzenia kawy (np. drip i aeropress)? Dlaczego stają się tak popularne? Jak wydobyć za ich pomocą maksimum aromatu i smaku? Jak smakuje dobrze zaparzona kawa, a jak rozpoznać i zrozumieć błędy popełnione podczas przygotowania? ►Szkolenie pozwala na błyskawiczne polepszenie jakości kawy - w domu lub w kawiarni. Po czterech godzinach intensywnego treningu będziesz bogatszy w wiedzę i umiejętności niż po miesiącach eksperymentowania na bazie porad znalezionych w necie. ►Wreszcie przekonasz się na swoich kubkach smakowych, jak smakuje kawa dobrze zaparzona, a jak ta ze zbyt niską lub wysoką ekstrakcją - to będzie przełom w Twoich samodzielnych eksperymentach. Dzięki temu będziesz w stanie w 3-4 próbach ustawić daną kawę, bez marnowania połowy paczki na poszukiwanie optimum. ►Dla kogo? Dla profesjonalistów i pasjonatów kawy. Zawodowi bariści poszerzą warsztat pracy o poprawnie stosowane metody alternatywne, a pasjonaci nauczą się parzyć doskonałą kawę w warunkach domowych. ►Program i charakter szkolenia Szkolenie będzie miało charakter warsztatowy. Jednak aby intensywna praktyka przyniosła maksimum korzyści zostanie poprzedzona niezbędną dawką teorii – dzięki temu eksperymenty z kawą będą bardziej świadome, a uzyskana wiedza trwalsza i pozwalająca na dalszy, już samodzielny rozwój. ► Zakres tematyczny: • Poznanie oczekiwań i dotychczasowej wiedzy uczestników • Czego szukamy w kawie? Obiektywne kryteria opisu i oceny • Omówienie sprzętu/narzędzi • Cupping (degustacja kaw) wprowadzający • Zaparzenie czterech kaw i omówienie ich zgodnie z metodologią Brewed Coffee Compass (ekstracja vs. moc, podstawowe parametry: mielenie, czas, proporcje) • Samodzielne parzenie kawy w dripie przez uczestników (cz.1) – świadome operowanie podstawowymi parametrami • Omówienie dodatkowych parametrów, które wpływają na parzenie: jakość wody, temperatura, ilość zalań, sposób zalania, siła strumienia • Ponowny cupping (inna kawa) • Samodzielne parzenie nowej kawy (cz.2) – uczestnicy dobierają recepturę i optymalne parametry, starając się uzyskać pożądany efekt • Parzenie kawy w aeropresie - prezentacja metody + samodzielne zaparzenie przez uczestników • Sesja pytań i odpowiedzi ------------------------------------------------------------------------------------------ ► Informacje organizacyjne: ➡ Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź) ➡ Prowadzenie: Mikołaj Bielawski, headbarista OiW odpowiedzialny za kontrolę jakości kawy, wielokrotny uczestnik zawodów brewingowych i cup tasting lub Michał Sobolewski, barista z dziesięcioletnim doświadczeniem. Właściciel dwóch kawiarni „Owoce i Warzywa”. Certyfikowany przez Specialty Coffee Association z zakresu Sensory Skills na poziomie Professional. Umiejętności baristyczne szlifował m.in. w jednej z najbardziej obleganych kawiarni speciality w Berlinie – Tres Cabezas/19gram. Zajął 4. miejsce na Mistrzostwach Polski Brewers Cup 2018. ➡ Liczba uczestników: 3-4 os. ➡ Liczba godzin: 4 (12:00 - 16:00) ➡ Inwestycja: 390 zł/os. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/231265587915081/
Szkolenie
March 16, 2020
Szkolenie SCA Barista Skills Foundation 16.03.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Katowice, ul.Teatralna 10/21 ◾ KIEDY? 16/03/2020 ◾ WSTĘP: 750/950 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Na szkoleniu w Coffee Support zdobędziesz solidne podstawy pracy baristy. Kurs przeznaczony dla osób, które zaczynają swoją pracę w branży kawowej. Na początku zasady używania i ustawiania młynka do kawy. Kurs obejmuje również przygotowanie i kontrolę jakości espresso z użyciem ekspresu ciśnieniowego oraz spieniania mleka i przygotowywanie cappuccino i latte. Aby wziąć udział w kursie nie jest konieczne doświadczenie pracy w kawiarni. Polecamy go również domowym baristom, którzy pragną doskonalić swoje umiejętności. W cenie kursu certyfikat Międzynarodowego Stowarzyszenia Kawy Wysokiej Jakości (SCA) o wartosci 60 euro. Program szkolenia: - podstawowa wiedza na temat gatunków, odmian botanicznych i sposobów obróbki kawy, - podstawy organizacji pracy za barem, - budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego, czyszczenie i konserwacja sprzętu - ustawienia stopnia zmielenia, dozowanie i dystrybucja kawy, techniki ubicia kawy - ćwiczenia ustawień młynka żarnowego i parzenia espresso, - nauka spienianie mleka i przygotowania podstawowych kaw: cappuccino, latte, americano, - zasady higieny i bezpieczeństwo pracy za barem. Liczba uczestników: 4 do 6 osób Czas trwania kursu: około 8 godzin (w trakcie kursu przewidziana jedna 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena szkolenia: 750zł brutto- szkolenie bez certyfikatu 950zł brutto- szkolenie z certyfikatem SCA W cenie kursu wliczony jest lekki lunch ZAPISY: [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/445395212837641/
Szkolenie
March 14, 2020
Podstawowe szkolenie baristów 14 marca 2020, 9:00 (Katowice)
◾ CO? Szkolenie z podstaw parzenia herbaty ◾ GDZIE? Teatralna 10/21, Katowice ◾ KIEDY? 14/03/2020 ◾ WSTĘP: 350,00 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Szkolenie przewidziane jest dla pracowników kawiarni i ma na celu podniesienie ich kwalifikacji w dziedzinie znajomości herbaty oraz umiejętności właściwego jej przygotowania. Szkolenie przygotowuje pracowników do pracy z herbatą w gastronomii i odpowiedniego dobrania jej dla klientów. Nacisk kładziony jest na zdobycie wiedzy niezbędnej do odpowiadania na najczęstsze pytania klientów związane z herbatami, umiejętność doradzenia odpowiedniego naparu i dobranie technik parzenia. W trakcie szkolenia uczestnicy zapoznani zostaną z ogólną wiedzą na temat herbaty, jej rodzajów, sposobów obróbki oraz walorów smakowych, a także pobieżnie właściwości prozdrowotnych, co pozwoli im skutecznie dobierać ofertę dla klientów kawiarni. Część praktyczna obejmuje szkolenie z zakresu zaparzania herbaty za pomocą różnych akcesoriów i technik, a także cupping herbaciany. Pozwoli to zgromadzić doświadczenie niezbędne dla właściwego parzenia i podawania herbaty z uwzględnieniem doboru parametrów parzenia do poszczególnych rodzajów herbaty i dla właściwego parzenia i podawania herbaty z uwzględnieniem doboru parametrów parzenia do poszczególnych rodzajów herbaty i dla uzyskania zamierzonego efektu. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/583705062388858/
Warsztaty
March 10, 2020
Kawa to podstawa! Warsztaty w Tekturze 10.03.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Krupnicza 7, Kraków ◾ KIEDY? 10/03/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Zapraszamy na kawowe warsztaty w marcu! ❤️ W każdy wtorek Julka nauczy Was idealnie spieniać mleko i malować nim przeróżne wzory na kawie - od serca, przez tulipany i rozety aż po łabędzie i jednorożce 🦄 Marcin natomiast zdradzi Wam, jak zaparzyć w domu idealnego Dripa, Kalitę lub Aeropress, tak aby wydobyć z kawy oczekiwane aromaty ☕ W tym miesiącu wyjątkowo dodaliśmy także warsztaty Espresso! To wyjątkowa okazja żeby stanąć za sterami naszego ekspresu i dowiedzieć się czegoś nowego o małej czarnej 😉 Latte Art - wtorek | godz. 20:30 | Tektura Cafe - Krupnicza • 10 marca • 17 marca • 24 marca • 31 marca Alternatywne metody parzenia - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 9 marca - Aeropress • 16 marca - Drip/Kalita Espresso - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 23 marca Poziom warsztatów dostosowany jest do uczestników, więc to czy jesteś kawowym specem, czy dopiero odkrywasz świat specialty, nie ma najmniejszego znaczenia 😉 Każde szkolenie trwa około 2-3h, a jego koszt to 100zł. Zapraszamy do zapisów na poszczególne terminy w wiadomości prywatnej na profilu Tektura Cafe - Krupnicza lub Tektura Cafe - Kleparz ❤️ Do zobaczenia! #kawatopodstawa ☕️ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/135478461125156/
Szkolenie
March 10, 2020
Roasting for Flavours Intensive 2-days class 10.03.2020
◾ WHAT? Training ◾ WHERE? Warszawa, Al. Krakowska 145 ◾ WHEN? 10/03/2020 ◾ ENTRANCE FEE: 600 Eur or 2550 PLN ◾ LANGUAGE: English + Polish _____________________________________ This is the profesional Roasting class explaining flavours in coffee you’ve been looking for! In Coffee Roasting there is no right or wrong that is why we call it an Art, yet every roaster has to know all the rules in order to be able to break them. The art of roasting is to create the best profile for the coffee you have on the equipment you use. The taste of the end product will be influenced by many factors: Maillard reaction, Caramelisation, Time of each milestone of the roasting process, Temperature, Drum speed, Airflow and many more. Want to understand how each of those factors affect the taste and how to combine them? This training is for you! What you will learn after the training: - How length of Maillard reaction affects the profile. - How length of Caramelisation process affects the profile. - How total time of roast will affect the profile. - How to plan your roast profile and achieve the expected results. - How to move a roast profile from one machine to another (e.g. from samples to production). - What is Omni- roast and why you should think about using it. - What are the recognized roasting defects and how are they achieved (know your enemy). - Understand the rules of roasting and how to break them to create your signature cup to profile. What is the equipment we will be roasting on? - IKAWA samplers (and Yes you fill finally learn how to use it!). - Drum sample roasters 0,5kilo (Besca Bee). - Production drum roaster 5 kilo (Besca BSC-05). We will have multiple cuppings during the 2 days + you will receive the final samples for your follow up cupping after the training. The course is focusing on roasting for flavours. What are the requirements to attend the course? as a candidate to attend this course you have to have at least Foundation level in Sensory skills and at least Foundation level in Roasting skills or relevant experience. The class will be dynamic and we will work fast. How is the course different from SCA Roasting Intermediate? The program of SCA Roasting Intermediate is focusing on roasting consistently and roasting quality control and does not focus on roasting for flavours. The programs are not crossed between each other and attending both SCA Roasting Intermediate and this course will help you become more professional and better understand what you do and how you do it. You can choose that course after passing your SCA Roasting Intermediate to convert your knowledge to cup-to-profile skills. Your trainer: Raf Mlodzianowski, SCA AST in Roasting, Sensory, Brewing, Green & Barista. CQI Q- Grader in Arabica. 10+ years in Coffee industry including 5+ years in education, coffee management, roasting, consulting both startups and big corporations, judging, coaching for the competitions and many more. Class language: English + Polish. Assistant trainer will be present during the class. Price: 600 Eur including VAT or 2550 PLN Register or ask more questions by mail: [email protected] Event link on our web-site: https://www.rafandco.com/workshops-and-events/roasting-for-flavours ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/1559716130835970/
Kurs
March 10, 2020
SCA Brewing Intermediate 10.03.2020
◾ CO? Kurs ◾ GDZIE? Żupnicza 20, Warszawa ◾ KIEDY? 10/03/2020 ◾ WSTĘP: 1800 / 2300 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Brewing Intermediate Kurs nastawiony jest na praktyczną naukę tworzenia receptur oraz przygotowania kawy różnymi metodami. Uczestnicy testują wpływ różnych czynników na proces parzenia. Ważną częścią szkolenia jest praktyczna wiedza na temat jakości wody i sposobów jej oczyszczania. Kursanci dowiadują się również jak analizować sensorycznie napar kawy pod względem mocy i stopnia zaparzenia. Program szkolenia: -historia badań kawowych, -definicje: %TDS oraz % ekstrakcji, -praktyczna nauka korzystania z wykresu ,,SCA coffee brewing chart" -ćwiczenia z zakresu obsługi refraktometru oraz aplikacji VST, -analiza sensoryczna naparów o rożnym %ekstrakcji oraz %TDS, -czynniki mające wpływ na jakość naparu: stopień wypału, ratio, stopień mielenia, temperatura, czas parzenia, agitacje -trzy fazy parzenia kawy, -klasyfikacja metod parzenia, -analiza wpływu różnych frakcji mielenia na jakość naparu, -coldbrew, -jakość wody i jej wpływ na zaparzanie oraz sensorykę naparu Koszt: 1800 zł brutto bez certyfikatu 2300 zł brutto z certyfikatem Zgłoszenie: [email protected] Prowadząca: Marta Niwińska- certyfikowana trener SCA (AST) w zakresie Brewing Skills oraz Sensory Skills. Prowadzi szkolenia w Coffee Support dla osób indywidualnych oraz firm. Absolwentka World Competitions Educational Program. Asystent: Paweł Trzciński - absolwent wydziału psychologii, trener barista z kilkunastoletnim stażem, wielokrotny uczestnik mistrzostw Polski barista, Mistrz Polski Aeropress 2011, finalista Polish Brewers Cup 2014. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/2822075634522313/

Najbliższe Wydarzenia

Spotkanie
Aug. 8, 2020
W sobotnie poranki napiję się dobrej kawy #przykawieokawie 08.08.2020
◾ CO? Spotkanie online ◾ GDZIE? Online ◾ KIEDY? 08/08/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Drodzy Kawosze, Pukamy w ekran waszych ekranów i mówimy, że #przykawieokawie! #przykawieokawie to cykl rozmów, które łączą dwa elementy: wspólne parzenie kawy oraz temat, który może stać się Twoją nową pasją. Jako Etno Cafe stworzyliśmy platformę do wymiany inspiracji, a jak wiadomo, wszystkie dobre rozmowy prowadzi się przy kawie. Poza kawą z wrocławskiej palarni kawy, stałym elementem każdego odcinka jest prowadzący, czyli Karol Przesmycki, człowiek, w którego żyłach płynie kawa, twórca teorii #kawkatoptaszek oraz prowadzący #warsztatykawowe. Każde spotkanie to odzwierciedlenie procesu zaparzenia kawy: 👉 spotykamy się na PALARNI KAWY, żeby wybrać ziarno kawy 👉 zaczynamy od PREINFUZJI, ale tym razem 30 sekund nie jest na potrzebne na rozwinięcie się aromatów kawy, a na rozgrzewkę dla naszego Gościa, pytania dostajemy od Was, a na odpowiedź dajemy pół minuty 👉 dochodzimy do meritum i ZAPARZAMY KAWĘ, w myśl zasady "powiedz jaką kawę pijesz, a powiemy kim jesteś" 👉 następnie, przy kawie - ROZMAWIAMY, poszerzamy swoje horyzonty, dzielimy się doświadczeniem i wiedzą. Zobaczcie dotychczasowe odcinki: 👉 #przykawieokawie z Alicja Janosz, czyli Pani od muzyki 📺 https://bit.ly/przykawieokawie7 👉 #przykawieokawie z Piotrkiem Gładczakiem, czyli Jedz, pij i smakuj z Wrocławskie podróże kulinarne 📺 https://bit.ly/przykawieokawie6 👉 #przykawieokawie z Marcinem Gazowskim, czyli Kawowa Stolica Polski - Wrocławski Wypał 📺 https://bit.ly/przykawieokawie5 👉 #przykawieokawie z Aleksander Czerwonka-Jabłoński, czyli Kawa to CUDO - grupa projektowa 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Bartkiem Deryło, czyli KRASNOLÓD o kręceniu lodów 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Adrian Pokrywka o eksperymentach kawowych: drinki i koktajle na bazie kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie2 👉 #przykawieokawie z Marlena Zawadzka o domowych metodach parzenia kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie1 Kolejne rozmowy przed nami! W każda sobotę o godzinie 10:00 na YouTube 👇 📺 https://bit.ly/etnocafeyoutube Idea kawowych rozmów przy kawie towarzyszyła nam od dawna, a udało nam się ziścić ją teraz. Mamy nadzieję, że spędzimy razem ten czas i wykorzystamy go nie tylko na parzenie dobrej kawy, ale również na motywowanie się do wirtualnego poznawania świata. Niebawem mamy nadzieję spotkać się z Wami ponownie na #warsztatykawowe w Barbara, Galeria Młociny (tu polecamy cykl Hala Hutnik TV), BATORY, Forum Gdańsk, ETNO CAFÉ Kawiarnie, Galeria Katowicka, Posnania, a tymczasem polecamy spotkania on-line #przykawieokawie oraz cykl #warsztatykawowe LIVE: https://www.facebook.com/events/837117460134563/ PS. Jeśli macie swoje pomysły, kogo byście chcieli poznać lub kto powinien zarazić nas do swoich pasji - polecajcie! I oczywiście - dołączajcie do wydarzenia! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/242425353471969
Festiwal
Aug. 8, 2020
Festiwal Kawy we Wrocławiu! | 8 - 9 sierpnia
◾ CO? Festiwal ◾ GDZIE? Wrocław, ul. Hubska 44 ◾ KIEDY? 08-09/08/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski i angielski _____________________________________ Nadchodzi kolejna edycja Festiwalu Kawy! 🧡 Tym razem mamy przyjemność zaprosić Was do Wrocławia już 8 i 9 sierpnia! 🤩 Hala Browaru Mieszczańskiego ponownie wypełni się aromatem najwyższej jakości kawy, więc zaproście znajomych i całą rodzinę na wakacyjny relaks w towarzystwie małej czarnej 😉☕️ W ten słoneczny weekend będziecie mieli okazję poznać polskie oraz zagraniczne palarnie, a podczas cuppingów spróbujecie kaw segmentu speciality z całego świata! 🌎 Oprócz tego przygotowaliśmy dla Was warsztaty, na których dowiecie się wielu kawowych ciekawostek oraz czytelnię, która pozwoli Wam poszerzyć zdobytą wcześniej wiedzę 😊 Nie zabraknie także słodkości z lokalnych kawiarni, dobrego designu oraz strefy chilloutu 😎 • 8 - 9 sierpnia 2020 • 10:00 - 18:00 • Browar Mieszczański Wrocław • wstęp darmowy Już niedługo zdradzimy Wam więcej szczegółów! Śledźcie nasz profil Festiwal Kawy - Polska oraz Instagram @festiwal_kawy, aby być na bieżąco! 🧡 Do zobaczenia! Jeśli chcesz zostać wystawcą na Festiwalu Kawy wyślij nam wiadomość! - [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/247181659658824/ _____________________________________ ◾ WHAT? Festival ◾ WHERE? Wrocław, ul. Hubska 44 ◾ WHEN? 08-98/08/2020 ◾ ENTRANCE FEE: free ◾ LANGUAGE: English + Polish _____________________________________ We're happy to invite you to the next edition of Polish Coffee Festival which this time will take place on the 8 - 9 August in Browar Mieszczański Wrocław! 🎉 Great Polish and foreign roasteries - all in one place! The exposition will also include well-known local cafes, coffee accessories stores and many others 🤩 This spring we'll provide you with many cuppings with fresh crops from all around the world and interesting coffee workshops. Tons of coffee will be served by profesionals using the best designer machines ☕️ Save the date and stay tuned for more details! 🧡 Find us on Facebook - Festiwal Kawy - Polska and follow us on Instagram @festiwal_kawy 😊 If you would like to join us as an exhibitor feel free to contact us! - [email protected] ➖➖➖ More details about the event: https://www.facebook.com/events/247181659658824/

Artykuły