Lokalizacja

Wojska Polskiego 83,Łódź

2020-02-15T14:30:00+01:00
Feb. 15, 2020, 2:30 p.m.
Szkolenie

◾ CO? Szkolenie
◾ GDZIE? Łódź, ul. Wojska Polskiego 83
◾ KIEDY? 15/02/2020
◾ WSTĘP: 179 zł
◾ JĘZYK: polski
_____________________________________


Szkolenie adresowane do miłośników espresso, którzy chcieliby się stać prawdziwymi znawcami tej kawowej klasyki.


Szkolenie opracowaliśmy z myślą o osobach, które chcą:
- stać się jeszcze bardziej świadomymi bywalcami kawiarni
- nauczyć się wybierać lepszą kawę do domu lub biura
- poprawić jakość kawy parzonej w domowym ekspresie
- porównać jakość espresso serwowanego w swojej kawiarni z najnowszymi trendami kawowymi
- przymierzają się do otworzenia w przyszłości własnej kawiarni.


Podczas szkolenia:
1) organoleptycznie przekonasz się, jak powinien wyglądać, smakować i pachnieć zaparzony prawidłowo shot,
2) pokażemy, że ten kawowy klasyk przeszedł w ostatnich latach ewolucję – od mocno palonego „włoskiego” stylu do całej palety subtelnych smaków i aromatów,
3) nauczysz się rozróżniać różne style palenia kawy i świadomie kształtować swoje kawowe preferencje,
4) poznasz pojęcie ekstrakcji i przekonasz się na własnych kubkach smakowych, jak jej poziom wpływa na smak kawy,
5) przekonasz się, jakie czynniki wpływają na jakość espresso,
6) podpowiemy, jak rozpoznać kawiarnię z dobrą kawą,
7) poznasz proces przygotowania espresso od kuchni – od programowania młynka i ekspresu po podanie kawy gościowi,
8) dowiesz się, czym jest kawa specialty i jak ją rozpoznać,
9) weźmiesz udział w cuppingu, czyli procedurze profesjonalnego testowania kawy bez urządzeń do jej parzenia,
10) dowiesz się, jak obecnie wygląda rynek kawy i czym kawa wysokogatunkowa różni się od kawy przemysłowej/marketowej,
11) będziesz mieć możliwość zadania dowolnych pytań na temat espresso i działania ekspresów do kawy.


Uwaga! Szkolenie nie przewiduje samodzielnego parzenia espresso przez uczestników szkolenia. Jeśli chcesz się nauczyć obsługi młynka, ekspresu i przez kilka godzin poćwiczyć prawidłowe robienie espresso zapraszamy na szkolenie "Barista INTRO" lub "Home barista – ekspres ciśnieniowy".


--
Data szkolenia: 15 lutego
Czas trwania: 2,5 godziny (od 14:30 do 17:00)
Prowadzenie: Mikołaj Bielawski, head barista kawiarni Owoce i Warzywa, odpowiedzialny na co dzień za kontrolę jakości espresso i ustawianie receptur kawowych
Liczba osób w grupie: do 10
Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu


➖➖➖
Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/482346619080471/