Lokalizacja

Teatralna 10/21,40-003Katowice

2020-02-25T09:00:00+01:00
Feb. 25, 2020, 9 a.m.
Szkolenie

◾ CO? Szkolenie
◾ GDZIE? Katowice, ul. Teatralna 10/21
◾ KIEDY? 25-27/02/2020
◾ WSTĘP: 2500 / 3500 zł
◾ JĘZYK: polski
_____________________________________

Rozwiń swoje zdolności sensoryczne, naucz się oceniać i opisywać kawę w trakcie wydłużonej, trzydniowej wersji kursu!

Podczas kursu uczestnicy poznają różnice pomiędzy obiektywną i subiektywną oceną kawy oraz uczą się jak zbudować panel sensoryczny używany do badania jakości. Dowiadują się, jaki jest cel pracy panelu sensorycznego oraz jakich kompetencji wymaga się od jego członków. W trakcie szkolenia analizowane są cechy sensoryczne kawy: kwasowość, goryczka, cierpkość, body, słodycz czy jakość flavour. Definiowane są pozytywne i negatywne cechy naparu.
Celem szkolenia jest również zapoznanie się z możliwymi błędami w analizie sensorycznej oraz różnymi rodzajami testów sensorycznych kawy.

Zakres kursu:
- różnice między obiektywną i subiektywną oceną kawy,

- budowa panelu sensorycznego,

- analiza cech sensorycznych kawy: kwasowość, gorycz, body, czystość, słodycz

- definicja pozytywnych i negatywnych cechy kawy,

- praktyczne budowanie opisów sensorycznych naparu,

- prowadzenia profesjonalnej sesji cuppingowej,

- progi wykrywalności podstawowych smaków: kwaśny, słodki, gorzki na podstawie testów zgodnych z normami ISO

- błędy w analizie sensorycznej kawy i jak ich unikać ?

- 9 degustacji dzięki którym pogłębia się indywidualną wrażliwość sensoryczną oraz wzbogaca zasób słów pomagających profesjonalnie określać poszczególne atrybuty kawy.

Liczba uczestników: 6 osób

Czas trwania kursu: trzy dni około 8 godzin (w trakcie kursu codziennie przewidziana jedna 45 minutowa przerwa na posiłek)

Cena szkolenia:
2500 zł bez certyfikatu
3000 zł z certyfikatem SCA
dla członków SCA z aktualnie opłaconą składką.

Dla osób prywatnych istnieje możliwość rozbicia ceny kursu na dwie raty.

ZAPISY : [email protected]

➖➖➖
Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/460624114594010/


Najbliższe Wydarzenia

Cupping
March 28, 2020
Pochlebna & Hayb- vegan cupping + degustacja wegańskich deserów 28.03.2020
◾ CO? Cupping ◾ GDZIE? Wrocław, ul. Św. Antoniego 15 ◾ KIEDY? 28/03/2020 ◾ WSTĘP: 39 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Cupping Cooperation połączony z degustacją wegańskich deserów ♥ Kochani! Mamy doskonałą kawę z której jesteśmy dumni. Wiecie o tym? Pieczemy również cudowne wegańskie desery! Wiecie o tym? Jeśli wiecie - koniecznie wpadnijcie spróbować naszej kawy w nowych odsłonach. Jeśli nie wiecie - wpadnijcie tym bardziej. Cupping poprowadzi Konrad Adamczyk przy współpracy teamu Pochlebnej. Zabierajcie przyjaciół i wpadajcie testować naszą kawę ♥ Koszt - 39 zł / os. w cenie: degustacja trzech wegańskich deserów + pyszna kawa w licznych odsłonach. ★ ★ ★ Cuppingi sięgają w swych dość krótkich dziejach końca XIX wieku, kiedy zaczęto je praktykować w podobnym celu, co dziś. Już wtedy miały miejsce systemy aukcyjne. Każdy szanujący się kupiec wolał znać cechy nabywanego surowca, miast kupować kota w worku. Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Jednak to bardzo ogólna definicja. Cupping może służyć również do wykrywania defektów w ziarnach. Albo do tworzenia mieszanek, czyli blendów. Lub jako narzędzie, za pomocą którego kupiec zielonego ziarna, roaster czy barista będzie mógł wybrać odpowiedni surowiec na miarę swoich potrzeb. Okazuje się, że można dokonać niezwykle praktycznego, sensownego podziału cuppingu na typy, które mogą mieć ze sobą mniej wspólnego, niżby się zdawało. Rzecz jasna ich uniwersalnym, niekwestionowanym pierwiastkiem jest ocena. Wykreowanie wysokich, profesjonalnych umiejętności w każdym z nich oddzielnie wymaga często lat treningu. ★ ★ ★ Pochlebna Św. Antoniego 15 Internet: www.pochlebna.pl E-mail: [email protected] Rezerwacje sms/tel: +48 511 614 039 ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/191518442171796/
Warsztaty
March 29, 2020
Home barista - ekspres ciśnieniowy
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Łódź, ul. Wojska Polskiego 83 ◾ KIEDY? 29/03/2020 ◾ WSTĘP: 540 zł ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Szkolenie adresowane do pasjonatów kawy, którzy chcieliby ze swojego domowego ekspresu wycisnąć maksimum: smaku, aromatu i jakości. A przy okazji poćwiczyć na profesjonalnym ekspresie ciśnieniowym. Nauczysz się m.in. poprawnie zaparzać espresso i americano, tworzyć receptury na kawy mleczne, narysować wzór na cappuccino i macchiato. Dowiesz się, co to naprawdę znaczy "dobra kawa" - jak ją rozpoznać i gdzie kupić. Będziesz mieć frajdę z pracy na profesjonalnym, kawiarnianym ekspresie i młynku. Przez kilka godzin poczujesz się jak prawdziwy barista. Kto wie, może to będzie początek fascynującej przygody z kawą? Jeśli już jesteś baristą, szkolenie to pomoże Ci uporządkować i rozwinąć wiedzę. Zweryfikujesz swoje umiejętności i sprawdzisz, czy to czego kiedyś się nauczyłeś jest zgodne z najnowszymi standardami i trendami w branży. Program: ● Jak rozpoznać dobrą kawę? ● Cupping, czyli degustacja kaw różnej jakości ● Świadome czytanie etykiet na paczkach ● Jakość, cena, marketing kawy – porównanie kaw „przemysłowych” i kaw specialty ● Poprawne espresso i americano ● Podstawy spieniania mleka i podstawowy wzór latte art (serce) ● Cappuccino i latte macchiato ● Sesja pytań i odpowiedzi Informacje organizacyjne: ➡ Czas trwania: godz. 11:00-17:00 ➡ Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź) ➡ Prowadzenie: Michał Sobolewski ➡ Liczba uczestników: 3-4 os. ➡ Liczba godzin: 6 ➡ Inwestycja: 540 zł ZAPISY: https://uniwersytetkawy.pl/sklep/szkolenia/home-barista-ekspres-cisnieniowy-29-marca/ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/225520248587451/
Warsztaty
March 31, 2020
Kawa to podstawa! Warsztaty w Tekturze 31.03.2020
◾ CO? Warsztaty ◾ GDZIE? Krupnicza 7, Kraków ◾ KIEDY? 31/03/2020 ◾ WSTĘP: 100 zł/ os. ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Zapraszamy na kawowe warsztaty w marcu! ❤️ W każdy wtorek Julka nauczy Was idealnie spieniać mleko i malować nim przeróżne wzory na kawie - od serca, przez tulipany i rozety aż po łabędzie i jednorożce 🦄 Marcin natomiast zdradzi Wam, jak zaparzyć w domu idealnego Dripa, Kalitę lub Aeropress, tak aby wydobyć z kawy oczekiwane aromaty ☕ W tym miesiącu wyjątkowo dodaliśmy także warsztaty Espresso! To wyjątkowa okazja żeby stanąć za sterami naszego ekspresu i dowiedzieć się czegoś nowego o małej czarnej 😉 Latte Art - wtorek | godz. 20:30 | Tektura Cafe - Krupnicza • 10 marca • 17 marca • 24 marca • 31 marca Alternatywne metody parzenia - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 9 marca - Aeropress • 16 marca - Drip/Kalita Espresso - poniedziałek | godz. 18:30 | Tektura Cafe - Kleparz • 23 marca Poziom warsztatów dostosowany jest do uczestników, więc to czy jesteś kawowym specem, czy dopiero odkrywasz świat specialty, nie ma najmniejszego znaczenia 😉 Każde szkolenie trwa około 2-3h, a jego koszt to 100zł. Zapraszamy do zapisów na poszczególne terminy w wiadomości prywatnej na profilu Tektura Cafe - Krupnicza lub Tektura Cafe - Kleparz ❤️ Do zobaczenia! #kawatopodstawa ☕️ ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/135478461125156/

Artykuły