Lokalizacja

ul. Bracka 25,Warszawa

2018-10-20T10:00:00+02:00
Oct. 20, 2018, 10 a.m.
Festiwal

Zapraszamy każdego, niezależnie czy jesteś profesjonalnym baristą, czy dopiero poznajesz świat kawy. Tylko tu, w jednym miejscu poznasz wszystkie jej smaki, aromaty i formy. Dziesiątki stoisk z kawą, akcesoriami i jedzeniem. Zapraszamy!

>>> Warszawski Festiwal Kawy to:
- kawiarnie,
- palarnie kawy,
- kawowe akcesoria,
- produkty komplementarne,
- konkursy z nagrodami,
- cuppingi,
- pokazy i szkolenia na scenie,
- zawody baristów,
- dziesiątki wystawców,
- tłumy zwiedzających.

>>> Na drugim piętrze odbędą się Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2018 organizowane wspólnie z SCA Poland. Więcej informacji wkrótce.

>>> Poprzednie trzy edycje Warszawskiego Festiwalu Kawy to tysiące gości, kilkudziesięciu wystawców i roznoszący się wszędzie, błogi zapach kawy! Jeśli nie udało Ci się pojawić na wcześniejszych edycjach, to zachęcamy do obejrzenia wideorelacji aby poczuć ten klimat:
https://www.facebook.com/200174817080241/videos/477342719363448/

----------------------------------------

>>> Wstęp: 10zł
Bilety do nabycia podczas trwania festiwalu oraz w przedsprzedaży online pod adresem:
https://biletyna.pl/event/Warszawski-Festiwal-Kawy-Dom-Towarowy-Bracia-Jablkowscy-Warszawa-e75530.html#buy

>>> Parking:
Polecamy bezproblemowe parkowanie pod Pałacem Kultury i Nauki, a następnie krótki spacer (ok. 500m). Alternatywny, duży parking znajduje się przy ul. Parkingowej 27 (odległość również około 500m).

>>> Zapisy dla wystawców:
[email protected]

>>> Strona www:
www.warsawcoffee.pl

>>> Partnerzy wydarzenia:
SCA Poland
Colours of Coffee
Kuchnia. Magazyn dla smakoszy
KofiUp
BRITA Polska
Chillizet
Kuchnia+
Warsawholic


Inne Wydarzenia w mieście Warszawa

Szkolenie
Aug. 24, 2020
SCA Barista Skills Intermediate | 25.08.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 25/08/2020 ◾ WSTĘP: 1800/ 2300 zł ◾ JĘZYK: polski _______________________ Poziom średnio zaawansowany Szkolenie umożliwia pogłębienie wiedzy o samej kawie, jej gatunkach czy odmianach botanicznych. Rozwija umiejętności sensoryczne dotyczące espresso, praktyczne umiejętności kontroli jego jakości oraz inne zdobyte na poziomie podstawowym. Uczestnicy uczą się zaawansowanych technik spieniania mleka, podstawowych wzorów latte art, a także zasad higieny pracy. Poznają dogłębnie standardy obsługi gości oraz zdobywają wiedzę biznesową o branży kawowej. Kurs jest przeznaczony dla osób, które pracują już jako bariści. Zakres kursu: Poznanie szczegółowych informacji związanych z pochodzeniem kawy, jej odmian botanicznych, nauka odróżniania kawy ze względu na jej pochodzenie, sposób obróbki czy wypalenia, Zasady właściwej organizacji i ergonomii pracy w kawiarni z naciskiem na optymalizację, wydajność, jakość i szybkość pracy baristy, Nauka różnic w przygotowaniu espresso w zależności od rodzaju i jakości zastosowanych młynków do kawy, Doskonalenie techniki dystrybucji i ubicia kawy z zastosowaniem akcesoriów ułatwiających kontrolę jakości i powtarzalności przygotowywania espresso, Sensoryka espresso: umiejętność określania jakości poszczególnych atrybutów sensorycznych espresso, Mleko: skład, budowa, zaawansowane techniki spieniania mleka krowiego i roślinnego, kontrola jakości, Ćwiczenie i doskonalenie podstawowych wzorów latte art: serce, rozeta i/lub tulipan. Higiena i bezpieczeństwo pracy za barem: higiena osobista, standaryzacja procesów związanych z systemami GHP, GMP i HAACP Obsługa klienta w kawiarni: budowa menu, atmosfera w kawiarni, doskonalenie technik komunikacji i standaryzacja realizacji zamówień oraz zachowań w kontakcie z gośćmi kawiarni, nauka podstaw zarządzania finansami w kawiarni. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników: rekomendowany kurs Barista Skills na poziomie podstawowym Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 3 do 4 osób Czas trwania kursu: dwa dni po 8 godzin (każdego dnia kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena kursu bez certyfikaty SCA : 1800 PLN brutto od osoby Cena kursu z certyfikatem SCA (tylko dla członków SCA) : 2300 PLN brutto od osoby * Dla osób spoza stowarzyszenia SCA dodatkowa opłata za certyfikat: 965 PLN brutto * certyfikaty są w cenie tylko dla członków SCA z aktualnie opłaconą składką za członkostwo Prowadzący: Błażej Walczykiewicz Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modułów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing. Certyfikowany Barista Speciality Coffee Association, od 2014 roku aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events w konkurencji Barista i Latte Art. Koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/319948662496111/
Szkolenie
Aug. 25, 2020
SCA Barista Skills Intermediate | 24.08.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 24/08/2020 ◾ WSTĘP: 750/ 950 zł ◾ JĘZYK: polski _______________________ Ten kurs baristy jest przeznaczony dla osób, które zaczynają swoją pracę w branży kawowej. Na tym poziomie poznaje się podstawowe umiejętności praktyczne konieczne do poprawnego używania i ustawiania młynka do kawy. Kurs obejmuje również naukę przygotowania i kontroli jakości espresso z użyciem ekspresu ciśnieniowego oraz spieniania mleka i przygotowywanie kaw takich jak: cafe cappuccino i cafe latte. Nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w pracy na stanowisku barista. Kurs Baristy - Zakres kursu: Zapoznanie się z podstawową wiedzą na temat gatunków, odmian botanicznych czy sposobów obróbki kawy, Podstawy organizacji pracy za barem, Budowa młynka, ustawienia stopnia zmielenia, dozowanie i dystrybucja kawy, techniki ubicia kawy, Budowa ekspresu ciśnieniowego, Ćwiczenia ustawień młynka żarnowego i parzenia espresso, Nauka spienianie mleka i przygotowania podstawowych kaw: cafe cappuccino, cafe latte, americano, Zasady higieny i bezpieczeństwa pracy za barem, Czyszczenie i poprawna eksploatacja ekspresu, młynka i akcesoriów. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników kursu baristycznego: doświadczenie nie jest wymagane. Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 4 – 6 osób Czas trwania kursu: 8 godzin (w trakcie kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena kursu baristy bez certyfikatu SCA: 750 PLN brutto od osoby Cena kursu z certyfikatem SCA: 950 PLN brutto od osoby Prowadzący: Błażej Walczykiewicz Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modułów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing. Certyfikowany Barista Speciality Coffee Association, od 2014 roku aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events w konkurencji Barista i Latte Art. Koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/320128385668994/

Najbliższe Wydarzenia


Artykuły