Lokalizacja

Morcinka 3a,40-124Katowice


Cupping to profesjonalna degustacja kawy, podczas której dowiesz się jak prawidłowo ocenić ziarno, na co zwrócić uwagę po zmieleniu kawy i jak odpowiednio dobrać temperaturę wody. Skosztujesz różnych kaw i nauczysz się je oceniać według nieżaleznych standardów. Poznasz wyjątkowe smaki i aromaty oraz zdobędziesz ciekawą wiedzę.


Warsztaty "I Love Coffee" to cykl spotkań dedykowany miłośnikom kawy. W luźnej atmosferze naszej kawiarni wykwalifikowani bariści będą dzielić się z Wami swoją wiedzą i doświadczeniem, którą od razu będziecie mogli przełożyć na praktykę.
Podczas szeregu warsztatów dowiesz się jak odróżnić dobrą kawę od złej, zaparzyć idealne espresso, profesjonalnie spienić mleko, zaparzyć kawę metodami alternatywnymi czy przygotować Cold Brew czyli kawę na zimno.

Warsztaty są bezpłatne, a liczba miejsc jest ograniczona.
Zapisy odbywają się za pośrednictwem Facebooka, mailowo na adres [email protected] lub osobiście w Kawiarni.


Inne Wydarzenia w mieście Katowice

Najbliższe Wydarzenia

Spotkanie
July 18, 2020
W sobotnie poranki napiję się dobrej kawy #przykawieokawie 18.07.2020
◾ CO? Spotkanie online ◾ GDZIE? Online ◾ KIEDY? 18/07/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Drodzy Kawosze, Pukamy w ekran waszych ekranów i mówimy, że #przykawieokawie! #przykawieokawie to cykl rozmów, które łączą dwa elementy: wspólne parzenie kawy oraz temat, który może stać się Twoją nową pasją. Jako Etno Cafe stworzyliśmy platformę do wymiany inspiracji, a jak wiadomo, wszystkie dobre rozmowy prowadzi się przy kawie. Poza kawą z wrocławskiej palarni kawy, stałym elementem każdego odcinka jest prowadzący, czyli Karol Przesmycki, człowiek, w którego żyłach płynie kawa, twórca teorii #kawkatoptaszek oraz prowadzący #warsztatykawowe. Każde spotkanie to odzwierciedlenie procesu zaparzenia kawy: 👉 spotykamy się na PALARNI KAWY, żeby wybrać ziarno kawy 👉 zaczynamy od PREINFUZJI, ale tym razem 30 sekund nie jest na potrzebne na rozwinięcie się aromatów kawy, a na rozgrzewkę dla naszego Gościa, pytania dostajemy od Was, a na odpowiedź dajemy pół minuty 👉 dochodzimy do meritum i ZAPARZAMY KAWĘ, w myśl zasady "powiedz jaką kawę pijesz, a powiemy kim jesteś" 👉 następnie, przy kawie - ROZMAWIAMY, poszerzamy swoje horyzonty, dzielimy się doświadczeniem i wiedzą. Zobaczcie dotychczasowe odcinki: 👉 #przykawieokawie z Alicja Janosz, czyli Pani od muzyki 📺 https://bit.ly/przykawieokawie7 👉 #przykawieokawie z Piotrkiem Gładczakiem, czyli Jedz, pij i smakuj z Wrocławskie podróże kulinarne 📺 https://bit.ly/przykawieokawie6 👉 #przykawieokawie z Marcinem Gazowskim, czyli Kawowa Stolica Polski - Wrocławski Wypał 📺 https://bit.ly/przykawieokawie5 👉 #przykawieokawie z Aleksander Czerwonka-Jabłoński, czyli Kawa to CUDO - grupa projektowa 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Bartkiem Deryło, czyli KRASNOLÓD o kręceniu lodów 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Adrian Pokrywka o eksperymentach kawowych: drinki i koktajle na bazie kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie2 👉 #przykawieokawie z Marlena Zawadzka o domowych metodach parzenia kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie1 Kolejne rozmowy przed nami! W każda sobotę o godzinie 10:00 na YouTube 👇 📺 https://bit.ly/etnocafeyoutube Idea kawowych rozmów przy kawie towarzyszyła nam od dawna, a udało nam się ziścić ją teraz. Mamy nadzieję, że spędzimy razem ten czas i wykorzystamy go nie tylko na parzenie dobrej kawy, ale również na motywowanie się do wirtualnego poznawania świata. Niebawem mamy nadzieję spotkać się z Wami ponownie na #warsztatykawowe w Barbara, Galeria Młociny (tu polecamy cykl Hala Hutnik TV), BATORY, Forum Gdańsk, ETNO CAFÉ Kawiarnie, Galeria Katowicka, Posnania, a tymczasem polecamy spotkania on-line #przykawieokawie oraz cykl #warsztatykawowe LIVE: https://www.facebook.com/events/837117460134563/ PS. Jeśli macie swoje pomysły, kogo byście chcieli poznać lub kto powinien zarazić nas do swoich pasji - polecajcie! I oczywiście - dołączajcie do wydarzenia! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/242425353471969
Spotkanie
July 25, 2020
W sobotnie poranki napiję się dobrej kawy #przykawieokawie 25.07.2020
◾ CO? Spotkanie online ◾ GDZIE? Online ◾ KIEDY? 25/07/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Drodzy Kawosze, Pukamy w ekran waszych ekranów i mówimy, że #przykawieokawie! #przykawieokawie to cykl rozmów, które łączą dwa elementy: wspólne parzenie kawy oraz temat, który może stać się Twoją nową pasją. Jako Etno Cafe stworzyliśmy platformę do wymiany inspiracji, a jak wiadomo, wszystkie dobre rozmowy prowadzi się przy kawie. Poza kawą z wrocławskiej palarni kawy, stałym elementem każdego odcinka jest prowadzący, czyli Karol Przesmycki, człowiek, w którego żyłach płynie kawa, twórca teorii #kawkatoptaszek oraz prowadzący #warsztatykawowe. Każde spotkanie to odzwierciedlenie procesu zaparzenia kawy: 👉 spotykamy się na PALARNI KAWY, żeby wybrać ziarno kawy 👉 zaczynamy od PREINFUZJI, ale tym razem 30 sekund nie jest na potrzebne na rozwinięcie się aromatów kawy, a na rozgrzewkę dla naszego Gościa, pytania dostajemy od Was, a na odpowiedź dajemy pół minuty 👉 dochodzimy do meritum i ZAPARZAMY KAWĘ, w myśl zasady "powiedz jaką kawę pijesz, a powiemy kim jesteś" 👉 następnie, przy kawie - ROZMAWIAMY, poszerzamy swoje horyzonty, dzielimy się doświadczeniem i wiedzą. Zobaczcie dotychczasowe odcinki: 👉 #przykawieokawie z Alicja Janosz, czyli Pani od muzyki 📺 https://bit.ly/przykawieokawie7 👉 #przykawieokawie z Piotrkiem Gładczakiem, czyli Jedz, pij i smakuj z Wrocławskie podróże kulinarne 📺 https://bit.ly/przykawieokawie6 👉 #przykawieokawie z Marcinem Gazowskim, czyli Kawowa Stolica Polski - Wrocławski Wypał 📺 https://bit.ly/przykawieokawie5 👉 #przykawieokawie z Aleksander Czerwonka-Jabłoński, czyli Kawa to CUDO - grupa projektowa 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Bartkiem Deryło, czyli KRASNOLÓD o kręceniu lodów 📺 https://bit.ly/przykawieokawie3 👉 #przykawieokawie z Adrian Pokrywka o eksperymentach kawowych: drinki i koktajle na bazie kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie2 👉 #przykawieokawie z Marlena Zawadzka o domowych metodach parzenia kawy 📺 https://bit.ly/przykawieokawie1 Kolejne rozmowy przed nami! W każda sobotę o godzinie 10:00 na YouTube 👇 📺 https://bit.ly/etnocafeyoutube Idea kawowych rozmów przy kawie towarzyszyła nam od dawna, a udało nam się ziścić ją teraz. Mamy nadzieję, że spędzimy razem ten czas i wykorzystamy go nie tylko na parzenie dobrej kawy, ale również na motywowanie się do wirtualnego poznawania świata. Niebawem mamy nadzieję spotkać się z Wami ponownie na #warsztatykawowe w Barbara, Galeria Młociny (tu polecamy cykl Hala Hutnik TV), BATORY, Forum Gdańsk, ETNO CAFÉ Kawiarnie, Galeria Katowicka, Posnania, a tymczasem polecamy spotkania on-line #przykawieokawie oraz cykl #warsztatykawowe LIVE: https://www.facebook.com/events/837117460134563/ PS. Jeśli macie swoje pomysły, kogo byście chcieli poznać lub kto powinien zarazić nas do swoich pasji - polecajcie! I oczywiście - dołączajcie do wydarzenia! ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/242425353471969
Szkolenie
July 28, 2020
SCA Szkolenie Sensory Skills Foundation 28.07.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 28.07.2020 ◾ WSTĘP: 750 zł / 950 zł brutto ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ Poziom podstawowy: Kurs pozwala dowiedzieć się, czym jest analiza sensoryczna jako dyscyplina naukowa, jak działają organy człowieka odpowiedzialne za czucie smaku i aromatu kawy. Kursanci poznają pięć podstawowych smaków oraz podstawowe grupy aromatów obecne w kawie, uczą się jak definiować cechy sensoryczne takie jak: body, tekstura czy smakowitość. Praktyczna część szkolenia nastawiona jest na zapoznanie się z procedurą, celem i standardami profesjonalnego cuppingu. Zakres kursu: Zapoznanie się z podstawową wiedzą na temat analizy sensorycznej i jej znaczenia w trakcie degustacji kawy, Zapoznanie się z fizyczną budową ludzkich zmysłów biorących udział w analizie sensorycznej kawy: smak, zapach, wzrok, dotyk, słuch, Ćwiczenia z zakresu detekcji 5 podstawowych smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami, Ćwiczenia z zakresu detekcji podstawowych grup aromatów obecnych w kawie z wykorzystaniem aromatów Le Nez Du Cafe i koła smaków i aromatów, Body, a tekstura – definicje, różnica i cechy wspólne, Ćwiczenia z zakresu detekcji smaku gorzkiego i kwaskowego oraz body w kawie, Zdobycie wiedzy na temat definicji i protokołu degustacji kawy zgodnej ze standardem Specialty Coffee Association, Podstawowe pojęcia i definicje dotyczące degustacji kawy oraz jej atrybutów sensorycznych, Nauka przeprowadzenia profesjonalnego cuppingu w zgodzie ze standardem SCA. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników: doświadczenie nie jest wymagane Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 4 do 6 osób Czas trwania kursu: 8 godzin (w trakcie kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena: 750 PLN brutto od osoby Cena z certyfikatem SCA: 950 PLN brutto od osoby Prowadząca: Marta Niwińska- certyfikowana trener SCA (AST) w zakresie Brewing Skills oraz Sensory Skills. Prowadzi szkolenia w Coffee Support dla osób indywidualnych oraz firm. Absolwentka World Competitions Educational Program. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/548459999176946/

Artykuły