Lokalizacja

ul. Adamieckiego 8,Chorzów

2018-05-04T18:00:00+02:00
May 4, 2018, 6 p.m.
Warsztaty

1. Jak rozpoznać dobrą jakość kawy? 

Uczestnicy warsztatów zapoznają się z czynnikami wpływającymi na jakość kawy i posiądą umiejętości przydatne do jej samodzielnego określenia. Warsztat daje możliwość zapoznania się z tematem w praktyce podczas licznych degustacji i cuppingów zwiększających świadomość konsumencką. Spotkanie rozwija również temat odpowiedniego obchodzenia się z kawą dla pełnego wykorzystania potencjału ziarna.

9 różnych degustacji podzielonych na dwie grupy:
☕ klasy jakości kawkomercyjna, premium i speciality
☕ wpływ regionu pochodzenia kawy na smak

2. Latte art - malowanie na powierzchni kawy

☕ Warsztat prezentuje trzy podstawowe wzory w technice "free pour": serce, tulipan i rozetę. Praktyczna część szkolenia skupia się na indywidualnym ćwiczeniu trenera z każdym z kursantów. Spotkanie pozwala wyeliminować najczęściej powtarzane błędy i przygotować uczestników do samodzielnego doskonalenia technik latte art.

3. Espresso

Pomimo tego, że espresso jest najmniejsza z serwowanych kaw, wymaga ona niezwykłej precyzji i doświadczenia baristy. Szkolenie prezentuje poprawną technikę wykonywania kawy, z pełną analizą najczęściej popełnianych błędów. Kładzie również nacisk na umiejętność właściwego ustawiania młynka oraz na obsługę ekspresu ciśnieniowego. Aby zyskać świadomość poprawnego smaku espresso, każdy z uczestników spróbuje kilku kaw zaparzonych według różnych receptur. Uczestnicy dowiedzą się też jak świadomie zmieniać parametry parzenia, dobrać czas, dozę, temperaturę oraz właściwe ciśnienie wody.

Na zakończenie każdy uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający udział.

-----------------

Cena: 100 PLN od osoby
Czas trwania: 17:00 - 19:00
Data: 13.04.2018 

Link do rejestracji: http://www.centrumkulinarne.com.pl/kalendarz-szkolen/warsztaty-kawowe-pl.html

-----------------

Warsztaty poprowadzi: 
Adam Laska - specjalizuje sie w kawie, zaznajamia widzów Czajnikowy.pl - dobra herbata ze sposobami parzenia kawy, akcesoriami i właściwościami. Prawdziwy pasjonat wysokiej jakości kawy. Reprezentuje markę Kafar.


Najbliższe Wydarzenia

Festiwal
Jan. 18, 2020
Festiwal Kawy i Czekolady 18-19.01.2020
◾ CO? Festiwal ◾ GDZIE? Międzynarodowe Tragi Poznańskie, ul. Głogowska 14 ◾ KIEDY? 18-19/01/2020 ◾ WSTĘP: bezpłatny ◾ JĘZYK: polski _____________________________________ 18-19.01.2020! To data, którą w swoim kalendarzu powinni zapisać wszyscy smakosze kawy i fani słodkości. Właśnie wtedy odbędzie się Festiwal Kawy i Czekolady w Poznaniu ♥ Na odwiedzających kawoszy będą czekać setki litrów kawy z różnych zakątków świata, prezentowane przez lokalne kawiarnie jak i palarnie z Polski i zagranicy! Będzie można skosztować tych pyszności na miejscu, ale również zakupić ziarna i świeżo mieloną kawę do domu. Nie zabraknie też stoisk, na których znajdziecie różnego rodzaju kawowe akcesoria i dodatki. A jeśli Twój kompan nie jest sympatykiem kawy nic straconego, zabierz go ze sobą! Będzie mógł ugasić pragnienie aromatycznymi herbatami, które również znajdziecie na tym wydarzeniu  Jednak przepyszne napoje to niejedyne rzeczy, które znajdziecie 18 i 19 stycznia w MTP. Mamy też dla Was coś, co idealnie pasuje do świeżo parzonej kawą czy herbaty – SŁODYCZE! Ciastka, ciasteczka, przepyszne wypieki, lody, cukierki, lizaki… Wszystko czego potrzebuje każdy łasuch w jednym miejscu ♥ Czekolada gorzka, deserowa, mleczna, biała a może różowa czy z dodatkami? Z pewnością każdy czekoladożerca znajdzie coś dla siebie.! Przybywajcie i dajcie się porwać w tę czekoladowo-kawową podróż! Do słodkiego zobaczenia! 18-19.01.2020 Międzynarodowe Tragi Poznańskie ul. Głogowska 14 Sprawy organizacyjne: 794 394 222 Kontakt dla wystawców: [email protected] ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/481416159164691/

Artykuły