Lokalizacja

Biobazar, ul.Wołoska 3,,Warszawa

2018-04-21T11:00:00+02:00
April 21, 2018, 11 a.m.
Festiwal

Ahoj kawowi piraci! Zapraszamy na drugi zjazd w tym semestrze! Tym razem będzie prawilnie: wykład i ćwiczenia.

Naszym WYKŁADOWCĄ będzie prof. Maciej Duszak, Master of Coffee Science w Coffee Desku, miłościwie nam panujący mistrz Polski Brewers' Cup (i trzykrotny wicemistrz!). 
Maciej zaprazentuje wykład pod tytułem "Czynniki wpływające na ekstrakcję kawy i ich porównanie w praktyce". Pod tym tytułem godnym przewodu doktrorskiego kryje się fascynująca opowieść o tym jak - kontrolując wszystkie zmienne (temperatura, grubość mielenia, czas parzenia itp.) - zrobić pyszną kawę.
Za maszynę testową posłuży nam Gabi (nie, to nie jest koleżanka Maćka z biura), koreański turbo-dripper, na którym nasz wykładowca wygrał Mistrzostwa Polski. I którego nie zabrał później na Mistrzostwa Świata. Dlaczego? Nie wiem, ale liczę, że się dowiemy!

ĆWICZENIA natomiast poprowadzą doktorzy Michał Piętak i Mateusz Karczewski, dżentelmeni odpowiedzialni za Po Co w Bydgoszczy. Po Co to Post Coffice - kawiarnia, poczta kawowa (że jak?!?), mobilna kawiarnia itp. Panowie są all-round-muthafuckas, parzą pysznie, palą z Audunem, a na dodatek mają fisia na punkcie wody. 
Tematem ćwiczeń będzie H2O właśnie. Napijemy się naparów przygotowanych na kilku różnych wodach - od kranówki po eleganckie minerałki, źródlane taniochy i wreszcie odwar z systemu odwróconej osmozy Akvo. 
Kawa będzie nasza, a żarty z Bydgoszczy. Spodziewam się wiele!

Wstęp na zajęcia oczywiście wolny. Będzie się można napić kawy, zjeść coś i posłuchać muzyczki. Będzie ładnie, ciepło i wystawimy leżaki. 
Czujcie się zaproszeni!
 

Inne Wydarzenia w mieście Warszawa

Szkolenie
Aug. 25, 2020
SCA Barista Skills Intermediate | 24.08.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 24/08/2020 ◾ WSTĘP: 750/ 950 zł ◾ JĘZYK: polski _______________________ Ten kurs baristy jest przeznaczony dla osób, które zaczynają swoją pracę w branży kawowej. Na tym poziomie poznaje się podstawowe umiejętności praktyczne konieczne do poprawnego używania i ustawiania młynka do kawy. Kurs obejmuje również naukę przygotowania i kontroli jakości espresso z użyciem ekspresu ciśnieniowego oraz spieniania mleka i przygotowywanie kaw takich jak: cafe cappuccino i cafe latte. Nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w pracy na stanowisku barista. Kurs Baristy - Zakres kursu: Zapoznanie się z podstawową wiedzą na temat gatunków, odmian botanicznych czy sposobów obróbki kawy, Podstawy organizacji pracy za barem, Budowa młynka, ustawienia stopnia zmielenia, dozowanie i dystrybucja kawy, techniki ubicia kawy, Budowa ekspresu ciśnieniowego, Ćwiczenia ustawień młynka żarnowego i parzenia espresso, Nauka spienianie mleka i przygotowania podstawowych kaw: cafe cappuccino, cafe latte, americano, Zasady higieny i bezpieczeństwa pracy za barem, Czyszczenie i poprawna eksploatacja ekspresu, młynka i akcesoriów. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników kursu baristycznego: doświadczenie nie jest wymagane. Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 4 – 6 osób Czas trwania kursu: 8 godzin (w trakcie kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena kursu baristy bez certyfikatu SCA: 750 PLN brutto od osoby Cena kursu z certyfikatem SCA: 950 PLN brutto od osoby Prowadzący: Błażej Walczykiewicz Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modułów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing. Certyfikowany Barista Speciality Coffee Association, od 2014 roku aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events w konkurencji Barista i Latte Art. Koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/320128385668994/
Szkolenie
Aug. 24, 2020
SCA Barista Skills Intermediate | 25.08.2020
◾ CO? Szkolenie ◾ GDZIE? Warszawa, ul. Żupnicza 20 ◾ KIEDY? 25/08/2020 ◾ WSTĘP: 1800/ 2300 zł ◾ JĘZYK: polski _______________________ Poziom średnio zaawansowany Szkolenie umożliwia pogłębienie wiedzy o samej kawie, jej gatunkach czy odmianach botanicznych. Rozwija umiejętności sensoryczne dotyczące espresso, praktyczne umiejętności kontroli jego jakości oraz inne zdobyte na poziomie podstawowym. Uczestnicy uczą się zaawansowanych technik spieniania mleka, podstawowych wzorów latte art, a także zasad higieny pracy. Poznają dogłębnie standardy obsługi gości oraz zdobywają wiedzę biznesową o branży kawowej. Kurs jest przeznaczony dla osób, które pracują już jako bariści. Zakres kursu: Poznanie szczegółowych informacji związanych z pochodzeniem kawy, jej odmian botanicznych, nauka odróżniania kawy ze względu na jej pochodzenie, sposób obróbki czy wypalenia, Zasady właściwej organizacji i ergonomii pracy w kawiarni z naciskiem na optymalizację, wydajność, jakość i szybkość pracy baristy, Nauka różnic w przygotowaniu espresso w zależności od rodzaju i jakości zastosowanych młynków do kawy, Doskonalenie techniki dystrybucji i ubicia kawy z zastosowaniem akcesoriów ułatwiających kontrolę jakości i powtarzalności przygotowywania espresso, Sensoryka espresso: umiejętność określania jakości poszczególnych atrybutów sensorycznych espresso, Mleko: skład, budowa, zaawansowane techniki spieniania mleka krowiego i roślinnego, kontrola jakości, Ćwiczenie i doskonalenie podstawowych wzorów latte art: serce, rozeta i/lub tulipan. Higiena i bezpieczeństwo pracy za barem: higiena osobista, standaryzacja procesów związanych z systemami GHP, GMP i HAACP Obsługa klienta w kawiarni: budowa menu, atmosfera w kawiarni, doskonalenie technik komunikacji i standaryzacja realizacji zamówień oraz zachowań w kontakcie z gośćmi kawiarni, nauka podstaw zarządzania finansami w kawiarni. Dodatkowe informacje: Wymagania dla uczestników: rekomendowany kurs Barista Skills na poziomie podstawowym Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskanie pozytywnych wyników egzaminów daje możliwość otrzymania certyfikatu SCA Liczba uczestników: 3 do 4 osób Czas trwania kursu: dwa dni po 8 godzin (każdego dnia kursu przewidziana 45 minutowa przerwa na posiłek) Cena kursu bez certyfikaty SCA : 1800 PLN brutto od osoby Cena kursu z certyfikatem SCA (tylko dla członków SCA) : 2300 PLN brutto od osoby * Dla osób spoza stowarzyszenia SCA dodatkowa opłata za certyfikat: 965 PLN brutto * certyfikaty są w cenie tylko dla członków SCA z aktualnie opłaconą składką za członkostwo Prowadzący: Błażej Walczykiewicz Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modułów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing. Certyfikowany Barista Speciality Coffee Association, od 2014 roku aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events w konkurencji Barista i Latte Art. Koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA. ➖➖➖ Szczegóły na wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/319948662496111/

Najbliższe Wydarzenia


Artykuły