Barraquito, czyli powiew morskiej bryzy zamknięty w mocno mlecznej kawie
Barraquito występuje również pod nazwą „Cafe leche y leche” czyli nic innego jak kawa z mlekiem i mlekiem. Mimo, że w nazwie występuje mleko i mleko, kawa nie jest wykonana tylko na bazie jednego rodzaju mleka. Zapytacie więc, jakiego mleka trzeba użyć do przygotowania tego pysznego napoju? Po pierwsze, zwykłego mleka a po drugie, mleczka skondensowanego. Po czym jeszcze poznamy tradycyjne barraquito? Po szklance. Musi być ona prosta, wysoka i koniecznie przezroczysta. Jest to zabieg celowy, który ma cieszyć oko.
Jeżeli jesteście prawdziwymi kawoszami i lubicie odkrywać nowe kawowe horyzonty, serdecznie zachęcam Was do wypróbowania przepisu na Barraquito prosto z Teneryfy.
Lista zakupów:
- filiżanka espresso
- świeże mleko
- mleko skondensowane
- otarta skórka z cytryny
- cynamon w proszku
- likier (w oryginale występuje Licor 43, może być to również Cointreau)
Na dno szklanki wlewamy skondensowane mleko. Delikatnie po ściance wlewamy espresso, następnie likier. Mleko spieniamy i przekładamy do szklanki. Wierzch posypujemy cynamonem i skórką z cytryny.
Smacznego!