4.47

W letnie upalne dni każdemu marzy się pyszna zimna kawa. Przyrządzenie takiej jest łatwiejsze niż by się mogło wydawać! Za chwilę dowiecie się, że idealną zimną kawę można przyrządzić samemu w domu, bez konieczności wychodzenia do kawiarni. O to przed Wami kawa cold brew!

Kawa zimno parzona jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych i coraz częściej przygotowywana także w dobrych, polskich kawiarniach speciality. Latem w Nowym Jorku bywa naprawdę niebezpiecznie gorąco, więc mieszkańcy pomagają sobie chłodną kawą. Jednak tzw. cold brew daleko odbiega od standardowo parzonej kawy podawanej z kostkami lodu. Jego smak jest orzeźwiający, pozbawiony goryczki, ale jednocześnie głęboki.

kawa na zimno

źródło: fermenthings.be

2. Czym się różni od zwykłej kawy?

“Zwykłą” kawę mrożoną przygotowujemy w ten sposób, że parzymy mocną kawę na gorąco np. w french pressie lub ekspresie ciśnieniowym, a następnie wlewamy ją do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Przez to, że kawa ma bardzo intensywną i szybką ekstrakcję, jej smak jest bardziej gorzki. Natomiast cold brew parzy sie ok. 8-12 godzin!

Pod kilkoma wzgledami kawa zimno parzona jest lepsza od tradycyjnej. Po pierwsze, ma niższy poziom kwasowości. To dobra wiadomość nie tylko dla osób, które mają problemy z zakwaszeniem organizmu. Spożywanie produktów, które zakwaszają nasz organizm nigdy nie jest do końca dobre. Dzięki temu, że taka kawa ma niższy poziom kwasowości, jest też słodsza w smaku. Opróćz tego zawiera więcej kofeiny, niż tradycyjna kawa, a to za sprawą dłuższego kontaktu ziaren kawy z wodą, która wydobywa z nich więcej kofeiny.

kawa zimno parzona przepis

3. Cold brew - przepis na doskonałą kawę na zimno

Nasuwa się pytanie - jak przyrządzić tą świetną kawę bez wad? Otóż, jest to bardzo proste. Musimy najpierw wziąć jak najlepszą jakościowo kawę. Do kawy parzonej na zimno najlepiej sprawdzi się kawa przeznaczona do metod alternatywnych. Rekomendujemy 100% Arabikę, o jasnym stopniu wypalenia z Etiopii, Rwandy oraz Burundii. Kawy z tych regionów charakteryzują się lekkimi, owocowymi oraz orzeźwiającymi nutami smakowymi.

Jak już mamy wybraną kawę to należy ją następnie zmielić - gruboziarniście. Tak przygotowaną kawę należy zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Do dużego słoika wsypujemy kawę i zalewamy wodą w stosunku 1:8 (jedna miarka kawy na osiem miarek wody). Proporcje te można jednak zmieniać w zależności od preferencji.

Teraz, kawę trzeba zamieszać i odstawić w ciemne, ale nie chłodne miejsce na około 8-12 godzin. Kiedy kawa się już zaparzy, przelewamy ją przez sitko do innego naczynia, aby oddzielić fusy od napoju. Tak wygląda cały proces - widzicie jaki jest prosty?

4. Wariacje na temat kawy na zimno

Kawę parzoną na zimno można urozmaicić na wiele sposobów. Do gotowego naparu można wrzucić przyprawy, np. korę cynamonu, laskę wanilii czy gwiazdki anyżu lub skórkę pomarańczy. Następnie taką kawe z dodatkami odstawiamy na kolejne 24 godziny do lodówki. Po tym czasie kawa ma niepowtarzalny smak.

cold brew przepis

źródło: simplemost.com

5. Jak urozmaicić kawe zimno parzoną?

Jeśli chcecie urozmaicić kawę, ale nie macie ochoty czekać ok. 10 godzin, mamy dla Was kilka rozwiązań. Oprócz oczywistego dodatku w postaci mleka, można pokusić się o nieco bardziej finezyjne kombinacje. Aby kawa uzyskała kokosowy smak, możesz dodać do niej mleka kokosowego lub wody kokosowej. Możesz też przyrządzić kawę miętową - wystarczy dodać świeżej mięty lub syropu miętowego, który można samemu przyrządzić w domu.

Taka kawa jest chłodna, a przed dodatek miety jeszcze bardziej orzeźwiająca. Oprócz tego możesz dodawać rozmaite syropy i bitą śmietanę. W upalne dni zamień affogato na cold brew z gałką lub dwiema lodów waniliowych.

cold brew przepis z dodatkami

źródło: cooking.nytimes.com

 6. Co sprawia, że zyskuje coraz większe grono fanów?

Oprócz ciekawego, delikatnego smaku kawa przede wszystkim:

  • orzeźwia i pobudza - wprost stworzona na lato

  • jest bardzo prosta w przygotowaniu - dla wszystkich zabieganych i zapracowanych osób to idealne rozwiązanie

  • nie wymaga specjalistycznego sprzętu do parzenia (ale oczywiście istnieją dedykowane akcesoria pod ten rodzaj kawy)

  • ma dużą ilość kofeiny ze względu na długi czas "parzenia"

 7. Akcesoria do Cold Brew

No dobrze, a co w przypadku osób, które chcą przygotować Cold Brew z prawdziwego zdarzenia, jak na prawdziwego kawosza przystało? W takim przypadku rekomendujemy zaopatrzenie się w dodatkowe akcesoria, czyli: młynek (najlepiej żarnowy), wagę oraz specjalne naczynie do przygotowywania kawy na zimno, jak Hario Mizudashi

Hario Mizudashi akcesoria do cold brew

Cold Brew przygotowywana w Mizudashi Coffee Pot jest prawie całkowicie pozbawiona kwasowości, a także jest bardzo orzeźwiająca - idealna na upalne dni. W tym zaparzaczu wbudowany jest wysokiej jakości filtr, który odpowiada za klarowność przygotowywanego naparu - kolorem i teksturą przypomina bardziej delikatnie zaparzoną herbatę niż kawę. Jest to zatem najlepsze rozwiązanie do przygotowania kawy w domu, bo w nim przygotujesz aż do 1 litra przepysznej kawy!

Jeśli zależy Ci na czymś, co będzie łatwe w użytku jeśli jesteś w ciągłym biegu, podróżach i na dodatek nie zajmie dużo miejsca w torbie - to zdecydowanie polecamy szklany zaparzacz od tego samego producenta - Hario Filter-In Coffee Bottle. 

butelka hario filter in coffee bottle

Aby przyrządzić kawę w tej butelce wystarczy, że zalejesz małą ilością wody zmieloną kawę, która po chwili zacznie skapywać do naczynia. Po napełnieniu butelki należy zamknąć ją korkiem i delikatnie wstrząsnąć, aby rozpocząć ekstrakcję. Następnie butelkę z kawą należy wsadzić do lodówki na ok. 12 godzin. Po tym czasie Cold Brew będzie gotowe do spożycia.

W butelce jednorazowo możesz przygotować aż do 5 filiżanek kawy!

 8. Podsumowanie

Kawa parzona na zimno jest wciąż niedocenianym i stosunkowo mało popularnym sposobem parzenia kawy. Choć powoli ulega to zmianie. Zniechęcające w nim może być to, że na kawę trzeba czekać praktycznie całą dobę, jednak smak rekompensuje cierpliwość. Jeśli nie chcesz czekać tyle na pyszną kawę, przyrządź więcej zimnego naparu na zapas - można go przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.

sklep kawa.pl


4.47

Najpopularniejszy komentarz