4.46

Zimna, pobudzająca i odprężająca kawa to synonim lata. Na lodzie, z lodami, z sokiem pomarańczowym, a może… metodą, której jeszcze nie znałeś? Kawa, która spokojnie czeka na Ciebie w lodówce, nie jest gorzka w smaku, a orzeźwiająca i owocowa. Przy tym bardzo bogata w kofeinę.
  1. Cold brew - nowy pomysł?
  2. W czym zrobić cold brew?
  3. Jak zrobić cold brew?
  4. Jakie kawy są najlepsze pod cold brew?

1. Cold brew - nowy pomysł na kawę?

Zimna i orzeźwiająca cold brew - czyli w wolnym tłumaczeniu kawa ekstrahowana na zimno to nie jest nowy wynalazek. Kawa macerowana, w przeciwieństwie do ice coffee, ice latte czy innych znanych nam kawiarnianych słodkich kaw z lodami i bitą śmietaną, nie jest poddawana jakiejkolwiek obróbce cieplnej. Aby zaparzyć ice coffee używa się kawy przygotowanej wcześniej metodą klasyczną, w zaparzaczach jak kawiarka czy french press, w kawiarni często na bazie espresso. Tak przygotowany napar chłodzimy lub podajemy bezpośrednio z lodem. Potem wystarczy dodać słodkie dodatki.

Kawa macerowana

Aby przygotować cold brew zanurzamy zmielone ziarna w wodzie o temperaturze pokojowej i trzymamy w lodówce przez ponad 10 godzin w celu wyekstrahowania związków smakowych (po tym czasie fusy wyrzucamy). Tak macerujemy naszą kawę. Kawa macerowana jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych i Europie, coraz częściej przygotowywana także w dobrych, polskich kawiarniach speciality. Jej smak jest orzeźwiający, pozbawiony goryczki, ale jednocześnie głęboki.

Cold brew zostało na nowo odkryte około 2010 roku, kiedy zaczęło się pojawiać w kawiarniach speciality. Jest to odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na kawy wysokiej jakości, wykonane ze starannością, dla poszukujących bardziej wyszukanych smaków. Co ciekawe cold brew, szczelnie zamknięte, może mieć nawet 10 dni ważności. Dzięki temu cold brew jest jednym z niewielu wysokiej jakości produktów kawowych, które można kupić w postaci gotowej - i który nadal nie zawiera stabilizatorów ani innych dodatków.

Dlaczego cold brew jest tak popularne?

  • orzeźwia i pobudza - wprost stworzona na lato
  • ma ciekawy, delikatny smak
  • jest bardzo prosta w przygotowaniu - dla wszystkich zabieganych i zapracowanych osób to idealne rozwiązanie
  • nie wymaga specjalistycznego sprzętu do macerowania (ale oczywiście istnieją dedykowane akcesoria pod ten rodzaj kawy)
  • ma dużą ilość kofeiny ze względu na długi czas kontaktu kawy z wodą

Co ciekawe cold brew to nie jest nowy pomysł. Pierwsze wzmianki o tej metodzie przygotowywania kawy pochodzą już z XVI wieku z Japonii, gdzie kawa macerowana znana jest jako Kyoto Style Coffee. Niektóre podania mówią, że Japończycy mogli się nauczyć tej sztuki od holenderskich kupców, którzy przemierzając szlaki handlowe Azji przygotowywali kawę na zimno, ponieważ można ją było łatwiej przygotować i transportować podczas dalekich podróży.

Kyoto Style Coffee

Przywieziona przez Europejczyków czy wymyślona na miejscu, Kyoto Style Coffee ewoluowała przez ostatnie 400 lat. W Japonii przygotowana jest w elegancki sposób, za pomocą specjalnych wież, które macerują kawę kropla po kropli. Japońskie ociekacze cold brew to wysokie, eleganckie szklane naczynia, które zawierają zbiorniki wypełnione wodą z lodem. Wyglądają one niezwykle okazale, ale jednocześnie zajmują dużo miejsca i są bardzo drogie.

Gold Gothicism, Dutch Lab

Przykładem takiego urządzenia jest Dutch Lab, edycja Gold Gothicism, kosztujący dwadzieścia dwa tysiące dolarów, wykonany ręcznie w Korei z pozłacanej stali, szkła najwyższej jakości i poliwęglanu. Umówmy się jednak, że tego typu urządzenie, choć ciekawe, nie zawsze pasuje do nowoczesnego i surowego wystroju większości kawiarni speciality.

Hario Water Dripper, drewniany

W japońskich kawiarniach często można spotkać wieże do macerowania kawy o prostym i eleganckim wyglądzie. Popularna jest japońska firma HARIO, która opracowała w 100% przyjazne dla środowiska naturalnego żaroodporne szkło. Water Dripper od Hario to produkt wykonany z najwyższej jakości materiałów. Składa się ze specjalnego stelaża, systemu skraplaczy i kolb, do których spływa gotowa kawa. Kawa jest ekstrahowana w wodzie przez 5 godzin dając w efekcie 2000 ml najwyższej jakości i delikatnego cold brew. Szybkość procesu można regulować za pomocą kranu. Zgodnie z maksymą HARIO: Coffee starts with the first drip - Kawa zaczyna się od pierwszej kropli. 

Hario Water Dripper Clear - zaparzacz do cold brew

W polskich kawiarniach speciality niejednokrotnie można spotkać ociekacze do macerowania kawy, które przypominają te japońskie wieże i dają wspaniałe efekty w postaci delikatnej w smaku kawy. 

2. W czym zrobić cold brew w domu?

Cold brew ma jeszcze jedna zaletę, nieporównywalną z innymi metodami. Możemy je zrobić praktycznie w każdym naczyniu, które będziemy w stanie zamknąć i umieścić w lodówce.

Dla osób, które chcą przygotować cold brew z prawdziwego zdarzenia, jak na kawosza przystało, czołowi producenci akcesoriów kawowych mają całą gamę ciekawych i wcale nie kosztujących majątek rozwiązań. Urządzenia do przygotowania cold brew mogą być z powodzeniem używane do herbaty, cascary, a nawet lemoniad. Są to zazwyczaj wygodne butelki w filtrem, w którym umieszczamy nasze ziarna kawy. Oto przegląd najciekawszych z nich: 

 

Hario Shizuku Slow Drip Brewer 

Hario Shizuku Slow Drip Brewer jest elegancki i łatwy w użytkowaniu. Jednorazowo przygotujesz aż litr pysznej kawy. W zestawie znajdziesz instrukcję obsługi, filtry i wyglądający ciekawie brewer. Przyrządzanie kawy w Shizuku Slow Drip jest bardzo proste: wystarczy zmielone ziarna zalać wodą, przemieszać, a brewer w ciągu kilku godzin przygotuje klarowną i przyjemną w smaku kawę.

Asobu cold brew Insulated Portable Brewer 

Asobu cold brew Insulated Portable Brewer to wykonany z wysokiej jakości materiałów produkt, który łączy w sobie możliwość przygotowania kawy na ciepło i cold brew. Prosty, elegancki zaparzacz w kilku wersjach kolorystycznych do wyboru (czarny, biały, miedziany i srebrny). Asobu cold brew Insulated Portable Brewer wyposażono w filtr wielokrotnego użytku ze stali nierdzewnej, dzięki czemu redukujesz odpady związane z przygotowywaniem kawy.

Kinto Plug Iced Coffee Jug 

Kinto Plug Iced Coffee Jug to brewer do cold brew, za pomocą którego w prosty sposób przyrządzisz tę kawę w domowym zaciszu. To idealne rozwiązanie na orzeźwienie i pobudzenie w gorące dni. W Iced Coffee Jug z powodzeniem przygotujesz także herbatę oraz cascarę na zimno w pojemności nawet 1200 ml.

Kinto Capsule Cold Brew Carafe

Kinto Capsule Cold Brew Carafe to specjalna karafka, która pozwoli w prosty sposób przyrządzić cold brew. Dostępna w kilku przyjemnych kolorach (biały, ciemno brązowy i srebrny) jak wszystkie produkty KINTO, charakteryzuje się wysoką jakością wykonania i pięknym designem. Pokrywka KINTO Capsule cold brew otwiera się automatycznie po przechyleniu pod odpowiednim kątem, co ułatwia nalewanie napoju nawet jedną ręką. W Capsule Cold Brew Carafe z powodzeniem przygotujesz także herbatę oraz cascarę na zimno.

Mizudashi Coffee Pot

Mizudashi Coffee Pot firmy Hario to brewer, dzięki któremu, w zależności od rozmiaru przygotujemy 8 lub 6 filiżanek pysznej kawy. Mizudashi Coffee Pot ma wbudowany wysokiej jakości filtr, który odpowiada za klarowność przygotowywanego napoju. Mizudashi od Hario jest wygodny, elegancki, do wyboru w kilku wersjach kolorystycznych, w tym - głębokiej czerwieni. Gdy kawa jest gotowa, wystarczy wyciągnąć filtr i cieszyć się doskonałą kawą w wygodnej karafce. 

Hario Filter-In Coffee Bottle

Dla osób, które bardzo lubią delikatny smak cold brew, ale nie potrzebują jednorazowo dużej ilości kawy, Hario przygotowało ciekawe urządzenie. Filter in Bottle to karafka, w której zamacerujesz kawę, cascarę lub przygotujesz herbatę na zimno, a jednocześnie możesz jej użyć jako przenośnej butelki. Hario Filter-In Coffee Bottle jest poręczny i łatwy w obsłudze. 

3. Jak zrobić cold brew?

Aby przygotować kawę macerowaną potrzebujemy:

 

Poniżej znajdziecie foto-relację z naszego procesu przygotowania cold brew opatrzoną komentarzem.

KROK 1: 

Przygotowujemy naszą ulubioną kawę. U nas Kenia Rungeto Kii z wrocławskiej palarni kawy Figa. Odważamy odpowiednią ilość ziaren. Minimalna ilość to 6 g na 100 ml wody. Kawę mielimy dosyć grubo. Pamiętajmy, że będzie się macerować minimum 10 godzin.

KROK 2:

Odważamy 1000 ml przefiltrowanej wody o temperaturze pokojowej. Brewer stawiamy na wadze, wsypujemy kawę, wagę tarujemy. 

KROK 3:

Wlewamywodę do Brewera. 

KROK 4:

Kawę mieszamy. 

KROK 5:

Brewer zamykamy i wkładamy na półkę w lodówce. Na następny dzień - po minimum 10 h cold brew jest gotowe. Fusy wyrzucamy i delektujemy się pyszna kawą. 

Jak widać kawa macerowana jest bardzo prosta w przygotowaniu. W zamian za odrobinę czasu i chęci otrzymujemy fantastyczną kawę, którą możemy się dzielić z najbliższymi.

Cold brew, choć najczęściej pite w wersji w jakiej zostało zamacerowane, może być również poddane lekkim modyfikacjom, które wyniosą nasze kubki smakowe na zupełnie inny poziom:

  • Kawa ta świetnie sprawdzi z przyprawami np. korą cynamonu, laską wanilii czy anyżem. 
  • Dodaj plasterek pomarańczy lub cytryny, aby twoja kawa była jeszcze bardziej owocowa. Następnie taką kawę z dodatkami, ale juz bez fusów odstawiamy na kolejne kilka godzin do lodówki. Po tym czasie kawa ma niepowtarzalny smak.
  • Aby kawa uzyskała kokosowy smak, możecie dodać do niej mleka kokosowego lub wody kokosowej. 
  • Kawa  miętowa? Wystarczy dodać listki świeżej mięty, aby kawa była jeszcze bardziej orzeźwiająca. 
  • Cold brew świetne współgra z syropami i bitą śmietaną. W upalne dni zamieńcie affogato na cold brew z gałką lub dwiema lodów waniliowych. 
  • Cold brew można również mrozić w foremkach do lodu i w ten sposób dodawać do mleka lub kawy na zimno. 

3. Jakie kawy są najlepsze pod cold brew?

Jak wybrać najlepszą kawę do cold brew? Do kawy macerowanej najlepiej sprawdzi się kawa przeznaczona do metod alternatywnych. Rekomendujemy 100% arabikę o jasnym stopniu wypalenia z Etiopii, Rwandy, Burundi. Kawy z tych regionów charakteryzują się lekkimi, owocowymi oraz orzeźwiającymi nutami smakowymi. Polecamy Wam kawy z polskich palarni, ponieważ warto wspierać naszych rodzimych roasterów.

Java Coffee Speciality Roasters - Polska palarnia kawy Speciality

Java Coffee Speciality Roasters - polska palarnia kawy speciality to firma o rodowodzie warszawskim, która namieszała na rynku kawy już w 2001 roku. Java to marka, której możesz zaufać, gdy szukasz ziaren arabiki, głównie z segmentu specialty. Ich motto to GOOD COFFEE IS A HUMAN RIGHT® - Dobra kawa, jest prawem każdego człowieka. Java stawia nie tylko na świeżość zbiorów oraz jakość ziaren. Najważniejsze są dla nich partnerskie relacje z pracownikami, dostawcami i klientami. Fantastyczną kawą pod cold brew wypaloną przez Java Coffee Speciality Roasters jest bez wątpienia Ethiopia Tega&Tula. Kawa słodka, o dominujących nutach moreli i marcepanu z subtelnym aromatem czarnej herbaty. Dla miłośników kaw południowoamerykańskich Java przygotowała idealną pod cold brew owocową Peru El Lechero. Słodkie mirabelki, czerwone winogrono przełamana zostało posmakiem orzechów laskowych. W kawie z Indonezji, Alko Collective odnajdziemy za to intensywne nuty owocowe - słodkie mango, ananasa i mandarynkę.

Audun Coffee - polska palarnia kawy speciality

Palarnia kawy speciality Audun Coffee działa od 2014, a jej głównym roasterem jest Norweg Audun Sørbotten. Audun zaczynając swoja przygotę z Polską i polską kulturą chciał przekonać, że nie ma lepszych kaw do norwegian roast, czyli kaw wypalanych jaśniej, tak jak to od lat praktykowane jest w krajach skandynawskich. Wśród najbardziej popularnych kaw, które świetnie będą smakować w cold brew są Drip no. 1 Rwanda Nyamagabe czy niezwykle popularna owocowa Rwanda Muhondo Honey

BeMyBean speciality coffee

BeMyBean to palarnia kawy speciality, zlokalizowana na krakowskim Zabłociu. Mikropalarnia ma w swojej ofercie ziarna wysokojakościowe o nieoczywistych smakach. Wśród ciekawych kaw, które świetnie nadadzą się do cold brew należą: Rwanda Nyakizuo charakterystycznym posmaku trawy cytrynowej przełamaną słodyczą mandarynki i akcentem kwiatu pomarańczy. Dla osób lubiących owoc jeżyny, dziki bez i pigwę świetnie sprawdzi się Sumatra Kerinci. 

Paloma Coffee Roastery

Paloma Coffee Roastery to palarnia z Wrocławia, która ma w swojej ofercie kawy owocowe - bardziej orzeźwiające i kwasowe w smaku oraz te słodsze - z orzechowo-czekoladowymi nutami. Do cold brew świetnie nada się Ethiopia Nuguse Mare, wyróżniająca się nutami wanilii, magnolii i truskawki, lekko przełamanych goryczą grejpfruta. Ciekawym wyborem będzie również Kenya Matunda o smaku soczystej pomarańczy, dzikiej róży i lekkim aromacie czarnej porzeczki.

Kawa macerowana jest wciąż niedocenianym i stosunkowo mało popularnym sposobem parzenia kawy, choć powoli ulega to zmianie. Zniechęcające w nim może być to, że na kawę trzeba czekać kilka godzin. Z drugiej jednak strony, możemy zmielić ziarna na wieczór, aby do śniadania cieszyć się pyszną kawą o wyjątkowym smaku. cold brew rekompensuje cierpliwość. Jest delikatna, orzeźwiająca i przy dobrze dobranych kawach z najlepszych palarni wyniesie nasze kubki smakowe na zupełnie nowy poziom. Jeśli nie chcesz czekać kilka godzin na pyszną kawę - przyrządź więcej zimnego naparu na zapas. Można go przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.