4,44

Kawiarka, znana też jako makinetka, kafetiera to rodem z Włoch zaparzacz, który powstał jako alternatywa dla tradycyjnego ekspresu. Przygotowanie w nim kawy jest znacznie prostsze, dlatego też znajduje się niemal w każdym włoskim domu. Urzekła Cię jego prostota? Zobacz która będzie dla Ciebie najlepsza.

1. Pierwsza włoska makinetka - łyk historii

Kawiarka, zwana też mokką albo kafetierą, to włoski wynalazek z lat 30. XX wieku. Słowo makinetka pochodzi z włoskiego “macchinetta del caffe”, które oznacza właśnie ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy. Większość osób uważa Alfonso Bialetti za wynalazcę kultowego, włoskiego zaparzacza, jednak nie jest to do końca prawdą! Co prawda Alfonso miał duży wkład w stworzenie tego urządzenia, jednak to włoski przedsiębiorca Luigi De Ponti zaprojektował kafetierę, na zlecenie Bialettii. Jego celem było stworzenie takiego gadżetu, który umożliwi przygotowywanie kawy nie różniącej się w smaku od tej podawanej w kawiarniach. Bialetti prowadził firmę zajmującą się przeróbką aluminium i to właśnie z tego tworzywa powstała pierwsza kultowa już kafetiera – było to w roku 1933.

moka express kawiarka bialetti

Został wtedy opracowany model o nazwie Moka Express i składał się on z trzech elementów - pojemnika na wodę, sitka na kawę oraz górnego pojemnika, do którego wypływała świeżo zaparzona kawa. Całe urządzenie miało charakterystyczny, kanciasty, bazujący na ośmioboku kształt, który do dziś jest rozpoznawalny na całym świecie.  Stała się ona ikoną wśród produktów, prezentowanych w nowoczesnych muzeach sztuki, takich jak Wolfsonian-FIU, Museum of Modern Art, Cooper–Hewitt, National Design Museum, Design Museum oraz London Science Museum.makinetka bialetti mokka

Co ciekawe, pomimo tego że od wynalezienia kafetiery minęło już ponad 80 lat, ten sam model w praktycznie niezmienionej postaci jest nadal dostępny w sprzedaży i cieszy się ogromną popularnością!  Do tej pory tylko model Moka Express sprzedał się  w imponującej liczbie ponad 200 milionów egzemplarzy. Przez kilka pierwszych lat od wynalezienia, firma Bialetti sprzedawała włoskie zaparzacze jedynie lokalnie, do 1940 roku sprzedano ich tylko 70 000. Dopiero po II Wojnie Światowej w latach 50., firmę przejął Renato Bialetti, syn założyciela, który rozpoczął olbrzymią kampanię marketingową i promocyjną swojego produktu i w krótkim czasie zawojowała rynek zaparzaczy do kawy nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie!. Reklamowany wówczas czajniczek ze słynnym „omino con i baffi” (człowieczek z wąsem), satyrycznym rysunkiem przedstawiającym Alfonso Bialetti, do dziś stanowi symbol i logo Gruppo Bialetti. Wyciągnięta ręka z palcem skierowanym w górę, należy rozumieć jako “jedno espresso proszę!”

 2. Instrukcja obsługi kafetiery

Włoski zaparzacz zbudowany jest z trzech części. Dolną stanowi zbiornik na wodę, nad nim znajduje się lejek z sitkiem, do którego wsypuje się mieloną kawę, natomiast na górze jest główny zbiornik, w którym zbiera się napar zaparzonej kawy.

Ekstrakt powstaje gdy podgrzewana przez nas woda zamienia się w parę wodną i pod ciśnieniem przedostaje się do górnego zbiornika, przechodząc przez umieszczoną w sitku kawę.

Ciśnienie, które powstaje w naczyniu to tylko około 1,5 bara (dla porównania w ekspresach ciśnieniowych to aż 9-10 barów), a cały proces parzenia trwa ok. 3 min (w ekspresie to tylko kilkadziesiąt sekund). Stosunkowo długi kontakt gorącej wody z kawą i pod niższym ciśnieniem sprawia, że kawa zaparzona w makinetce ma zdecydowanie inny smak niż ta z ekspresu ciśnieniowego. Wiadomym jest, że każdy ma swoje preferencje smakowe, ale trzeba przyznać, że espresso zaparzone w kafetierze jest mocne, esencjonalne i gęste.

Aby nasza kafetiera wytrzymała długie lata, a także aby przygotowana z niej kawa zawsze była pyszna, warto pamiętać o kilku zasadach.

  • Nie należy wlewać wody powyżej wysokości zaworu bezpieczeństwa w dolnym pojemniku.

  • Wsypaną kawę do sitka nie powinno się ubijać, ale także nie może być jej za dużo.

  • Zaparzacza nie myjemy w zmywarce, ponieważ może wtedy zostać uszkodzona. Makinetkę najlepiej przepłukać wodą, od razu po użyciu (i ostygnięciu)

  • Pierwszy zaparzony napar w nowo zakupionej kawiarce powinien zostać wylany.

  • Uszczelki należy wymienić zazwyczaj po dwóch latach użytkowania kafetiery, - jednak przy dość intensywnym eksploatowaniu nawet po roku. Oczywiście łatwo można się zorientować, że urządzenie jest już nieszczelne i należy wymienić uszczelkę - w takim przypadku najlepiej zaopatrzyć się w zestaw z nowym sitkiem.

włoska kafetiera jak parzyć kawę

źródło: http://www.monsieurcafe.org/

3. Przepis na kawę w kawiarce

Do przygotowania kawy potrzebujesz:

  • Makinetkę

  • Młynek do kawy - najlepiej żarnowy

  • 15-17 gram kawy (ilość ta może się różnić w zależności od rozmiaru sitka).

  • Wodę przefiltrowaną

  • Opcjonalnie - mleko, cukier i inne dodatki

Pierwszym etapem przygotowania kawy jest zmielenie jej ziaren - wielkością powinny przypominać sól kuchenną. Kawa zbyt drobno zmielona będzie przedostawała się przez sitko do naparu lub nawet go zapychała, natomiast zbyt grubo zmielona nie zaparzy się w odpowiedni sposób. Potrzebujemy jej tyle, aby wypełnić całe sitko w urządzeniu. Kolejnym krokiem jest wlanie już podgrzanej wody do dolnego pojemnika (do wysokości zaworu!). Dzięki dodaniu gorącej wody, skracamy czas parzenia kawy co dobrze wpływa na jej smak.

Teraz można wypełnić sitko zmieloną kawą, wyrównać jej powierzchnię i ewentualnie usunąć nadmiar. Po tym skręcamy ze sobą elementy kawiarki, pamiętając o tym, aby podczas zakręcania nie ciągnąć za uchwyt, ponieważ jest to najdelikatniejsza część całego urządzenia.

kawiarka jak parzyć kawę w makinetce

 źródło: www.wholelattelove.com

W tej chwili można umieścić zaparzacz na palniku (na małym ogniu), jednak powinno się pozostawić górną pokrywę otwartą, aby móc kontrolować proces parzenia. Po około minucie kawa zacznie wypływać do górnej części makinetki (będzie słychać  związane z tym charakterystyczne odgłosy). Początkowo wypływająca kawa będzie koloru brunatnego, ale stopniowo będzie coraz jaśniejsza. W momencie, gdy nabierze złocistego koloru, trzeba zdjąć zaparzacz z ognia i zamknąć pokrywkę. Następnie powinno się owinąć dolną część zaparzacza mokrym ręcznikiem, bądź też umieścić urządzenie w zimnej wodzie (dzięki temu nie wytworzy się charakterystyczny, metaliczny posmak w kawie.)

Jak tylko napar przestanie wrzeć, można przelać kawę do filiżanek lub karafki i cieszyć się jej wspaniałym smakiem. Opcjonalnie można do kawy dodać mleko, cukier, bądź też inne dodatki.

4. Rodzaje kawiarek

Od wyprodukowania pierwszej kawiarki minęło ponad 80 lat, ale dalej jest ona klasycznym urządzeniem służącym do parzenia kawy. Jednakże zaczęto wprowadzać coraz to nowsze modele makinetek, które podążały za nowoczesnym wzornictwem, trendami kolorystycznymi, czy też za potrzebami kawoszy. Popularnymi modelami kawiarek Bialetii poza standardową Moka są takie jak Venus, Kitty, Musa, a także Fiammetta

kawiarka bialetti kitty

Dużym zainteresowaniem cieszy się także kawiarka Bialetti Mukka - makinetka w krowie łaty, za pomocą której przygotujecie pyszne cappuccino w domowych warunkach! Jest to o tyle istotne, gdyż w tradycyjnych kawiarkach nie przygotujesz kawy z mlekiem, dlatego każdy miłośnik latte czy cappuccino powinien zaopatrzyć się w spieniacz do mleka, albo właśnie w taki model, który umożliwia przygotowanie mlecznej kawy już w zaparzaczu.

Jednym z wyzwań było dostosowanie kawiarki do kuchenek indukcyjnych, które są coraz bardziej popularne i coraz częściej można je spotkać w naszych domach. Pojawiły się więc modele ze stali nierdzewnej ferromagnetycznej, bardziej masywne i działające właśnie na polach indukcyjnych. Przykładowo kawiarka Bialetti Moka Induction może być używana zarówno na kuchenkach gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych.

kawiarka bialetti moka induction

Pojawiły się też swoiste hybrydy – urządzenia częściowo wykonane ze stali (dolny pojemnik), ale kształtem górnego elementu nawiązujące do klasycznego kanciastego wyglądu pierwszej Moki Bialetti. Są też dostępne kawiarki w wariacjach pozwalających na uzyskanie charakterystycznej pianki, typowej dla espresso przygotowanego za pośrednictwem ekspresu ciśnieniowego czy też zaparzacze pozwalające na przygotowanie kawy z jednoczesnym spienieniem mleka, jak Bialetti Mukka, o której już wspominaliśmy. Kawę w tym zaparzaczu można przygotowywać zarówno na kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych, ale niestety nie istnieje jeszcze produkt przystosowany do kuchenek indukcyjnych.

bialetti mukka express

Marka Bialetti znana jest z tego, że łączy tradycję z nowoczesnością, co świetnie zaprezentowała w swojej najbardziej kolorowej kolekcji kawiarek Fiammetta.

Bialetti Fiammetta

Kawiarki elektryczne to wspaniała alternatywa dla wszystkich chcących przygotować kawę w ulubiony sposób, m.in. w pracy, gdzie nie ma dostępu do kuchenki gazowej lub indukcyjnej.  Działają bez konieczności stawiania na kuchence, wymagają jedynie podłączenia do prądu. Składają się one z elektrycznej podstawki oraz klasycznej kawiarki, dzięki czemu mamy możliwość regulowania czasu parzenia kawy. Przykładem takiego urządzenia jest Bialetti Elettrica, która jest wzorowana na klasycznym modelu Bialetti Moka Express, czy też kawiarka G.A.T. Gaia. To urządzenie posiada funkcję automatycznego wyłączania po zakończeniu czasu parzenia.

zaparzacz g.a.t. gaia

Makinetki są dostępne w wielu rozmiarach, wyrażone są przez producenta poprzez liczbę filiżanek jakie można jednorazowo w nich zaparzyć. Przyjmuje się, że 1 cup (oznaczane też jako 1tz) równa się na wielkość jednej filiżanki espresso, czyli około 35-45ml. Przy wyborze makinetki trzeba się poważnie zastanowić jak często pijecie kawę i dla ilu osób najczęściej ją parzycie. Dla osoby, która najczęściej pije kawę sama, rozmiar 12tz z pewnością nie będzie odpowiedni - w końcu co za dużo to niezdrowo ;) Najczęstszym wyborem klientów jest rozmiar 3 bądź 4, dlatego jest to również najczęściej spotykany rodzaj zaparzacza w sklepach.

gai carmen

Co ciekawe niektóre kafetiery zostały domyślnie wyposażone w reduktory, dzięki któremu w urządzeniu na trzy espresso można również przygotować jedną filiżankę tego napoju. Zaopatrzenie się w reduktor, jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które często przygotowują różną ilość naparu. G.A.T. Carmen jest przykładem zaparzacza z wbudowanym reduktorem, który pozwala na przygotowanie średnio o połowę mniej kawy niż standardowa pojemność kawiarki.

5. Najlepsza kawa do moki

Kolejną istotną kwestią przy parzeniu kawy w kafetierze jest odpowiedni wybór ziaren kawy do tej metody parzenia.

W głównej mierze powinniśmy kierować się swoimi preferencjami smakowymi, choć z reguły pod espresso dobrze jest wybrać mieszankę arabiki z domieszką robusty (tzw. blendy). Robusta pozwoli na uzyskanie kawy z gęstą, ciemno-orzechową cremą o lekko gorzkawym smaku. Blendy często też zawierają wyższy poziom kofeiny, ze względu na użycie ziaren robusty, dlatego też ten wybór będzie najlepszy dla osób, które uwielbiają intensywną małą czarną, bądź są zwolennikami kaw mlecznych, ale nie chcą stracić naturalnego smaku kawy.

Warto też zwrócić uwagę na kawy jednorodne, czyli single, zazwyczaj o jasnym i średnim stopniu palenia, ponieważ dają one możliwość poznania charakterystycznych smaków kawy z danego regionu świata. Miejsce położenia plantacji znacząco wpływa na smak i jakość uzyskanych ziaren, co też można wyczuć w świeżo zaparzonej filiżance kawy.

Z pewnością nie polecamy używania kawy mielonej, tej ze sklepowych półek, ze względu na zbyt drobno zmielone ziarna do tej metody parzenia. Użycie mielonej kawy może to sprawić, że nasz napar nie zostanie odpowiednio zaparzony, a fusy przedostaną się do filiżanki. 

Dodatkowo, świeżo zmielona kawa będzie mieć nieporównywalny aromat i smak.

W związku z tym warto zaopatrzyć się w młynek do kawy, który pozwoli nam na własnoręczne mielenie ziaren - polecamy jak zwykle młynki żarnowe (w wersji ręcznej bądź elektrycznej). 

Kawę, którą będziemy przygotowywać w kawiarce należy zmielić dosyć drobno - teksturą powinna przypominać cukier lub sól. A jakie ziarna wybrać? Najlepiej te o średnim stopniu wypalenia, gdyż ciemno wypalone nadadzą Twojej kawie nieprzyjemnej goryczki.  

Podczas zakupu kawy zwróć uwagę na datę jej palenia - im krótszy czas upłynął od wypalenia ziaren, tym świeższą, bardziej aromatyczną kawę uzyskasz. Każdą kawę należy spożyć maksymalnie w ciągu pół roku od daty jej wypalenia - ona też wbrew pozorom ma swoją datę ważności!

Pamiętaj także o poprawnym przechowywaniu kawy - bardzo łatwo można doprowadzić do zwietrzenia ziaren. Przechowuj ją w suchym, nienasłonecznionym miejscu, w temperaturze pokojowej, w oryginalnym opakowaniu, który posiada zawór umożliwiający odgazowanie kawy. Przechowywanie kawy w lodówce czy też zamrażarce to mit.

6. Gdzie kupić makinetkę?

Obecnie makinetki można dostać zarówno stacjonarnie, jak i dobrych sklepach online. Podczas wyboru sklepu warto się upewnić, czy na pewno jest to firma, której można zaufać i czy sprzedaje tylko oryginalne produkty.

W większych miastach takich jak Kraków, Warszawa, czy też Gdańsk zakup kawiarki nie stanowi żadnego problemu, ponieważ znajduje się tam wiele sklepów oferujących sprzedaż takich produktów. Warto także zaglądnąć do sklepów z wyposażeniem kuchni - kawiarki są tam sprzedawane na porządku dziennym. W mniejszych miejscowościach może się zdarzyć, że nie dostaniemy swojego wymarzonego produktu, dlatego pozostaje wtedy zakup przez internet.

sklep bialetti kawiarki

Wiele osób kupuje urządzenia po bardzo niskich cenach, niestety wątpliwej jakości, ale naszym zdaniem lepiej wydać trochę więcej pieniędzy i zainwestować w sprzęt takich marek jak Bialetti, czy też G.A.T. Mamy wtedy pewność, że posiadamy produkt wysokiej jakości, który przy prawidłowym użytkowaniu będzie nam służyć długie lata. Znane są nam historie osób, którym kawiarki nieznanego producent dosłownie rozlatywały się w rękach po zaledwie kilku użyciach. Dlatego koniecznie przy wyborze swojego urządzenia należy zwrócić uwagę na następujące czynniki: cenę, rozmiar, materiał i sposób wykonania. W końcu wszystkim zależy na produktach wysokiej jakości.

6. Podsumowanie

Kawiarki stają się coraz bardziej popularne w polskich domach, co nas wcale nie dziwi - w końcu to idealne rozwiązanie na szybkie przygotowanie w kawy w domowym zaciszu. Decydując się na kupno sprzętu, koniecznie należy sprawdzić, czy wybrany przez nas model jest dostosowany do danego typu kuchenki, który posiadamy.


4,44

Najpopularniejszy komentarz