Cafe Devoción skoncentrowana na cascarze
Nowojorska kawiarnia przedstawia menu bazujące na cascarze. Koncentrat z cascary wytwarzają na świeżo, od razu po zbiorach.
Cafe Devoción działająca w Bogocie, zasłynęła z przywiązania do cascary. Toteż w swojej nowej, nowojorskiej placówce, postawiono przede wszystkim na nią.
Cascara, często odrzucana lub zbierana na kompost po usunięciu nasion, zaczyna zyskiwać na popularności jako smaczny napar. Wpływają na to: delikatny owocowy smak, naturalna słodycz, przeciwutleniacze i swoiste kopnięcie kofeinowe.
Aby zachować wszystkie te cechy, firma stosuje proces tłoczenia na zimno, uzyskując koncentrat gotowy do stosowania w różnych recepturach: napojach, deserach.
W Cafe Devoción spróbujecie cascary serwowanej z kranu, urozmaicanej smakowo: limonkowej, imbirowej, czy wiścionej, podawanej w formie lodów, a nawet stałych posiłków. Smakołyki z dodatkiem cascary wypieka Carolina Santo-Neves.
Chociaż cascara stanowi trzon menu, w kawiarni napijecie się także tradycyjnej kawy.
Tymczasem, jeżeli w najbliższym czasie nie wybieracie się do Nowego Jorku, polecamy Wam nasz najnowszy artykuł, z którego dowiecie się jak zaparzyć cascarę w domu: Cascara - czym jest i jak ją przyrządzić?.