Hybryda F1 Arabika Starmaya dostępna w formie nasion

CIRAD - organizacja non-profit zajmująca się badaniami i rozwojem rolnictwa opracowała pierwsze hybrydowe nasiona kawy F1, które można wykorzystać do powszechnej komercyjnej uprawy.

Niedawno w artykule "Zmiany klimatu i nowe rozwiązania na rynku kawy" pisaliśmy między innymi o kawach hybrydowych które dzięki połączeniu różnych odmian miałyby zachować wysoką jakość, lepszą odporność na choroby, szybciej adaptować się do zmian klimatu i jednocześnie dawać większe plony.

Na czym polegają hybrydy

Powiedzmy, że hodowca kawy obserwuje intensywny wzrost jednej odmiany, ale nie ma ona odporności na rdzę liściową. W innej odmianie występuje odporność na choroby, ale wydajność jest niższa. Czyste linie każdej z tych dwóch roślin są zapylane krzyżowo, a nasiono powstałe z takiej krzyżówki nazywane jest hybrydą F1. Rośliny wyhodowane w ten sposób powinny mieć najlepsze cechy każdego rodzica - w tym przypadku dobrą żywotność i odporność na rdzę liściową.

Do tej pory hybrydy F1 nie były szeroko dostępne dla rolników ponieważ wymagały rygorystycznego i kosztownego ręcznego zapylania. CIRAD twierdzi, że odblokował kod, dzięki któremu Starmaya F1 może być rozmnażana przez nasiona, a to otwiera potencjał rozpowszechniania na większą skalę.

Potencjał produkcyjny odmiany Starmaya ma dawać około pół miliona nasion z jednego obsadzonego hektara, a koszt produkcji nasion ma być o połowę niższy niż wymagany do wyprodukowania odmiany hybrydowej Starmaya F1 za pomocą istniejących metod in vitro.

Uważa się, że Starmaya posiada szereg cech, które są potencjalnie korzystne dla producentów, w tym: wysokie plony i gęstość w celu zwiększenia produkcji; doskonałą odporność na zmiany klimatyczne, odporność na szkodniki i choroby, wysoką jakość, która może przyciągnąć lepiej zarabiający rynek kawy speciality.

Program hodowlany prowadzony przez CIRAD trwa ponad 20 lat. Po raz pierwszy jednak otwiera drzwi na masową produkcję nasion hybrydowych Arabica F1, z perspektywą dostarczania odmian hybrydowych F1 na całym świecie, a nie tylko do kilku producentów jak do tej pory (wcześniej już takie kawy zajmowały wysokie pozycje w konkursach).

W smaku, Starmaya ma mieć kwaskowatość pomarańczy oraz dużo słodkich nut owoców tropikalnych. Jest opisywana jako ładnie zbilansowana, zwłaszcza espresso.

 

Źródła:

https://dailycoffeenews.com/2019/12/20/cirad-says-potentially-revolutionary-f1-arabica-hybrid-starmaya-is-now-in-seed-form/

https://singleo.com.au/news/starmaya/