Więcej o Czekolada
Do uzyskania doskonałej gorącej czekolady przy użyciu bazy Alessandro powinieneś:
Wlać 2-2,5 l mleka 3,2% UHT do czekoladziarki Bras Scirocco z 5 litrowym pojemnikiem (1 – 1,25 l mleka do czekoladziarki z 3 litrowym pojemnikiem)
Ustawić termostat na ok 80-85oC. Następnie, kiedy mleko osiągnie temperaturę około 30-40oC wsyp 1 kg czekolady Alessandro (500 g do czekoladziarki o pojemności 3 l). Po około 15 minutach czekolada powinna być już dobrze rozmieszana.
Uzupełnij pojemnik pozostałą częścią mleka – około 2,5 l mleka do czekoladziarki o pojemności 5 l (1-1,25 l dla czekoladziarki o pojemności 3 l). Teraz mleko powinno dokładnie wymieszać się z czekoladą.
Jeśli zauważysz grudki w tak przygotowanym napoju, wyłącz czekoladziarkę i wymieszaj czekoladę przy pomocy drewnianej łyżki.
Czekolada musi być podgrzewana (termostat ustawiony na 80-85oC) tak długo, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu.
Po osiągnięciu oczekiwanej konsystencji zmniejsz temperaturę do 55-65oC i w tej temperaturze podawaj napój.
Zaproponowane proporcje możesz modyfikować w taki sposób aby uzyskać idealny dla Ciebie przepis!
Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski
Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00
Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny
Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska