Na stacji myjącej Suke Quto Tesfaye koncentruje się na produkcji kawy w sposób przyjazny środowisku oraz na rozwoju lokalnej społeczności. Mieszkańcy mają zapenione dobre warunki pracy oraz życia z produkcji kawy. Tesfaye zainicjował projekt społeczny polegający na odbudowie lokalanych szkół. Dzięki palarniom, które kupują jego kawę udało mu się zbudować nowy budynek w niedalekej wiosce Kurume. Razem z Haile Gebre z farmy Shakisso, Tesfaye jest jest jedną z osób odpowiedzialnych za sukces kawy z regionu Guji.
Kawa ziarnista Ethiopia Suke Quto z segmentu speciality, wypalona jest przez polską palarnię La Cava, której główną misją jest dostarczanie klientom zawsze najświeższej, wysokiej jakości kawę.
Pochodzenie: |
Etiopia, Guji |
Odmiana: |
Kurume, Welicho
|
Wysokość upraw: |
1800 - 2200 m n.p.m.
|
Stopień palenia ziaren: |
Jasny |
Ocena w cuppingu: |
87 / 100 punktów
|
Obróbka: |
Washed, Dry Fermented |
Przeznaczenie: |
Dripper (metody alternatywne) |