Dobre wieści o kawie

Jak się okazuje, kawa zawiera błonnik, w dodatku typ, który może pomagać w obniżaniu poziomu choresterolu (jak informuje Journal of Agricultural and Food Chemistry). Z jednym gramem na filiżankę nie wpływa to bardzo wyraźnie na nasz organizm, jednak odkrycie to jest ostatnim z serii pozytywnych wiadomości o kawie. Jedno z najbardziej obiecujących odkryć pochodzi z badań nad cukrzycą. Kiedy naukowcy z Harvardu porównali dane z dziewięciu programów badawczych, z udziałem ponad 193 000 ludzi, odkryli, że regularne picie kawy ma znaczny wpływ na zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2. Podobnie, wbrew obiegowej opinii o tym, że kawa nie jest dobra dla serca, ostatnie badania nie znalazły powiązań, niektóre nawet sugerują, że kawa może nas chronić. February’s American Journal of Clinical Nutrition poinformował, że zdrowi ludzie powyżej 65 roku życia, którzy pili cztery lub więcej kawy dziennie, mieli o 53% niższe ryzyko zapadnięcia na choroby serca, niż ludzie nie pijący kawy.

Nie jest do końca jasne, jak właściwie działa kawa, badania nie były zaprojektowane to znalezienia relacji przyczynowo-skutkowych. Antyoksydanty mogą mieć tutaj duży wpływ, pomagając łagodzić zapalenia. Z kolei zawarty w kawie magnez uwrażliwia komórki na insulinę. Picie kawy jest też często łączone ze zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, kamieni żółciowych i raka wątroby.

Źródło: http://www.eatingwell.com/nutrition_health/nutrition_news_information/good_news_about_coffee