Dripper - kawa z drippa
Kawa z drippa - łatwa i szybka propozycja doskonałej kawy
Kawa z drippa, drippera, kawa z przelewu, V60, Kality, Origami - pod różnymi nazwami kryje się ta sama, prosta w obsłudze metoda, która łączy papierowy filtr i naczynie z dziurą przez którą kapie - z angielskiego drip - skapuje kawa do filiżanki. Cały proces zamyka się w kilku minutach, jest prosty, powtarzalny, a jeżeli do tego wybierzemy dobrej jakości kawę będzie smacznie, pobudzająco, orzeźwiająco i wyjątkowo.
Drippery - dlaczego są takie popularne?
Kawa z dripa jest delikatna w smaku, ma jaśniejszy kolor i herbacianą konsystencję. Do metod przelewowych polecane są kawy jaśniej palone, najlepiej te z segmentu speciality - dzięki temu mamy możliwość rozkoszowania się pełnią smaku kawy. W niektórych z nich wyczujemy dojrzałe owoce, w innych posmak czekolady czy orzecha.
W kawa.pl polecamy do drippera kawy jasno palone, które w metodzie skraplającej otworzą przed nami nieznane dotąd bogactwo smaków i aromatów. Kawy jednorodne - 100% arabiki do drippera będą smakować jak owoce tropikalne, tradycyjne kompoty, niektóre zachwycą smakiem karmelu, inne słodyczą doskonałej czekolady. Dla fanów kwaśniejszych, orzeźwiających kaw polecamy z Afryki. Dla preferujących słodsze ziarna propozycje z Ameryki Południowej, a dla wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali kaw z metod przelewowych polecamy gotowe mieszanki o wdzięcznych nazwach: Się Przelewa od Hayb Coffee Roasters, BrewLab z palarni CoffeeLab czy Bass Brew od BeMyBean
Jak przygotować kawę z Drippera?
Aby zrobić świetną kawę z dripa, przygotowujemy wybrane ziarna kawy (najczęściej jest to 60 g na 1 litr wody), dripper oraz wszystkie akcesoria. Drip stawiamy na serwerze, serwer na wadze, umieszczamy w środku dopasowany filtr, który przelewamy wrzątkiem, a wodę później wylewamy. Następnie wsypujemy świeżo zmieloną kawę na środek filtra i zalewamy ją małą ilością wody w temperaturze 90-95 °C. Jest to wstępne zaparzanie pozwala otworzyć się ziarnom kawy i uwolnić dwutlenek węgla, który nadaje kawie kwaśny posmak (fachowa nazwa to preinfuzja). Następnie kolistymi ruchami zalewamy ziarna za pomocą konewki. Cały proces powinien nam zająć w zależności od ilości wody i kawy do 4 minut, po których możemy delektować się fantastyczną kawą przelewową.
Aby dowiedzieć się więcej o dripperach, przeczytaj nasz artykuł: Parzenie kawy w dripie - co powinieneś wiedzieć o najprostszej alternatywnej metodzie przyrządzania kawy?
OSTATNIO OGLĄDANE
Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski
Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00
Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny
Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska