Książki oraz przewodniki o kawie
Literatura kawowa to zagadnienie wciąż mało popularne, szczególnie w Polsce. Zdecydowanie łatwiej jest sięgąć do sieci i znaleźć wiele ciekawych, zarówno hobbystycznych jak i specjalistycznych blogów kawowych. Choć książki jednak mają w sobie coś więcej - coś magicznego.
Jeśli szukasz nietuzinkowego prezentu dla Kawosza, lub Twój bliski myśli o karierze profesjonalnego baristy - to książka traktująca o kawie będzie strzałem w 10!
W roku 2017 r. jednym z większych hitów na polskiej scenie kawowej było wydanie pierwszej książki Iki Graboń Kawa: Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie. To jedna z niewielu polskich książek, która tak obszernie rozwija temat kawy, z której dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping (oraz inne dziwne nazwy).
Sama autorka mówi o sobie: "Jestem jak kawa z dripa: na luzie, a zapadam w pamięć. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę". Ika jest sensorykiem, baristą i trenerem oraz certyfikowanym sędzią Mistrzostw Polski Barista, Mistrzostw Polski Brewers Cup i Mistrzostw Polski Latte Art. Należy do Specialty Coffee Association, a na co dzień doradza i szkoli w branży HoReCa i specialty coffee.
Kolejna bardzo ciekawa pozycja z Polski autorstwa Sary Magdaleny Woźny "Tajemnice Kawy", która odkrywa co w niej nas tak naprawdę porusza. Jest ponadto świetnym przewodnikiem po tym jak wybrać najlepszą kawę, jakimi kryteriami się kierować i jak rozpoznać czy kawa jest wysokiej jakości. Książka ta została nominowana do prestiżowej nagrody Gourmand World Cookbooks Award 2011 w kategorii najlepsza monografia.
Prawdziwym hitem tego roku było wydanie pierwszego przewodnika po najlepszych kawiarniach speciality w całej Polsce! Coffee Spot Polska współautorstwa Agnieszki Bukowskiej i Krzyśka Rzymana to przewodnik, który opisuje wszystkie niezależne kawiarnie speciality, historię trzeciej fali w Polsce, a także zawiera kompendium wiedzy na temat kawy, jej pochodzenia, obróbki i sposobów zaparzania. Przewodnik w języku angielskim i polskim.
Jeśli wzgłębiasz tajniki profesjonalnego przygotowywania kawy, najlepszym źródłem będzie obcojęzyczna literatura kawowa. Możesz rozpocząć od prawdziwej, kawowej encyklopedii, czyli: The World Atlas Of Coffee, Jamesa Hoffmanna. Autor w bardzo przystępny sposób opisuje cykl istnienia kawy - od uprawy po wypał ziaren. Kolejna część to Kawa w domu - czyli jaką kawę należy kupować i jak ją przygotowywać w warunkach domowych. Encyklopedię kawową zamyka III rozdział z informacjami odnośnie światowych producentów kawy.
Kolejna świetna propozycja na prezent to książka Brew: Better Coffee At Home, Brian W. Jones. Zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych kawoszy. Czytelnik jest krok po kroku wprowadzany na wyższy poziom parzenia kawy w domowych warunkach. W książce znajdziesz instrukcje parzenia kawy różnymi metodami oraz przepisy na ciekawe kawowe koktajle.
Nie mogłoby zabraknąć jednej z najważniejszych pozycji, czyli książki The Coffee Man: Journal of a World Barista Champion, autorstwa Mistrza Świata Baristów 2015 Sasa Sestic, który zdobył fundusze na wydanie zapisu swej niezywkle inspirującej przygody. Dochód ze sprzedaży książki całkowicie jest przekazany społeczności hodowców kawy i ich rodzinom.
OSTATNIO OGLĄDANE
Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski
Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00
Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny
Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska