French Press - prosta metoda przygotowania kawy
French Press - prosta metoda przygotowania kawy.
French Press, czyli zaparzacz tłokowy, praska francuska, lub zwyczajnie frencz - to proste urządzenie do przygotowania kawy w domu, ale też w biurze, czy w kawiarni speciality - gdzie często służy jako zaparzacz do herbaty. Swoją popularność zawdzięcza bardzo łatwemu użytkowaniu, prostej budowie oraz uniwersalności. Służy do parzenia kawy, herbaty oraz spieniania mleka! Dzięki niewielkim rozmiarom nie zajmuje miejsca, nie wymaga specjalnych umiejętności, ani drogich dodatków. Ot świeżo zmielona kawa, przefiltrowana i przegotowana woda i odrobina cierpliwości. Kawa zaparzona w prasce ma zdecydowanie inny smak niż ta z ekspresu ciśnieniowego, czy kawiarki. Jest delikatniejsza, ma lżejsze body, z kolei nie jest aż tak herbaciana jak kawa z Drippera czy Chemexa.
Jak zbudowany jest French Press?
French Press przypomina zwykłą szklankę, może być wykonany ze szkła, stali lub tworzywa sztucznego. Składa się ze szklanego cylindra wraz z tłokiem, uchwytu oraz pokrywki. Zakończeniem tłoka jest specjalne sitko, które przylega do ścianek French Pressa. Decydując się na jego zakup warto zadbać o najwyższą jakość użytych materiałów do jego produkcji. My preferujemy szklane urządzenia, ale sporą popularnością cieszą się stalowe French Pressy podróżne.
French Press - jak przygotować kawę?
Aby przygotować kawę we French Pressie będziemy potrzebować świeżo zmieloną kawę - smak jaki preferujesz, przegotowaną wodę i odrobinę chęci. Jak w każdej innej metodzie, tak do French Pressa będziesz potrzebować 6 g kawy na każde 100 ml wody, w związku z tym przyda się również waga. Na początek proponujemy przelać urządzenie gorącą wodą, następnie wsypujemy kawę - nie powinna być zbyt miałko mielona. Kawę zalewamy wodą, mieszamy, odczekujemy aby ziarna opadły na dno, zakładamy tłok i przeciskamy kawę, a następnie przelewamy ją do filiżanek - nie zostawiamy kawy we French Pressie, ponieważ taka kawa będzie przeparzona i bardzo gorzka w smaku.
Warto poeksperymentować: pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, użyć trochę chłodniejszej wody, bawić się grubością mielenia kawy, tak aby znaleźć optymalne dla siebie parametry.
French Press może być również z powodzeniem użyty, jako naczynie do podawania herbaty, wystarczy wlać odmierzoną ilość liści herbaty wodą, parzyć i odcedzić tak samo jak kawę. Herbatę we French Pressie możemy zalać kilkakrotnie - pamiętajmy jednak, aby bardzo dokładnie umyć zwłaszcza tłok i sitko z pozostałości kawy, tak aby nie przechodziły zapachy i aromaty.
Aby dowiedzieć się więcej o French Pressie przeczytaj nasz artykuł.
OSTATNIO OGLĄDANE
Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski
Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00
Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny
Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska