Kawa bezkofeinowa

Kawa bez kofeiny to dobre rozwiązanie dla osób lubiących smak kawy o każdej porze dnia - tę kawę można spokojnie wypić wieczorem, o ile nie jesteście szczególnie wrażliwi na kofeinę. Obecnie w sklepach są dostępne różne rodzaje kawy bezkofeinowej, zarówno w postaci kawy rozpuszczalnej, mielonej oraz ziarnistej. Można też się zdecydować na inne warianty - mieszankę pół na pół czy na latte.

Skąd się wzięła kawa bez kofeiny?

Friedlieb Ferdinand Runge po raz pierwszy dokonał procesu dekofeinizacji ziaren kawy w pierwszej połowie XIX wieku. Zrobił to na prośbę poety Johanna Wolfganga von Goethego, który zrozumiał, że jego bezsenność ma związek z ogromną ilością kawy, którą spożywał każdego dnia.

Początkowo Runge analizując kawę odkrył kofeinę, dopiero po tym rozpoczął pracę nad dekofeinizacją. Mimo tego, że Runge odniósł sukces podczas swoich eksperymentów kawowych, nie szukał on rozgłosu, ani nie planował się na tym wzbogacać. Pierwszym producentem kawy bez kofeiny stał się niemiecki kupiec, Ludwig Roselius i jego współpracownicy. W 1903 roku, Ludwig przypadkowo odkrył, że ziarna kawy zanurzone przez długi okres czasu w morskiej wodzie straciły dużą ilość kofeiny, nie tracąc przy tym wielu walorów smakowych, charakterystycznych dla tego napoju. 

Coraz większe zapotrzebowanie na ten rodzaj kawy zmusił producentów do poszukiwania nowszych metod uzyskania kawy bez zawartości kofeiny

Jak powstaje kawa bez kofeiny?

Podstawowym pojęciem, które wiąże się z produkcją kawy pozbawionej kofeiny, jest dekofeinizacja. Zanim jednak przyjrzymy się konkretnemu procesowi dekofeinizacji, zobaczmy, co je łączy. Pozbywanie się kofeiny z ziaren zawsze odbywa się na zielonych ziarnach kawy (czyli surowych, jeszcze niewypalonych). Największym wyzwaniem w całym procesie dekofeinizacji jest usunięcie tylko kofeiny z ziaren kawy, pozostawiając jej naturalne walory smakowe i aromatyczne. Nie jest to łatwe, gdyż kawa zawiera około 1000 substancji chemicznych, które składają się na jej finalny smak i aromat.

Usuwanie kofeiny z zielonych ziaren może odbywać się na różne sposoby. Jednym z nich jest oczyszczanie nasion przy pomocy rozpuszczalnika organicznego (chlorku metylenu lub octanu etylu), drugim użycie wody - jest to Swiss Water Process - czyli naturalny sposób, który polecamy w kawa.pl

Swiss Water Process to metoda dekofeinizacji która opiera się całkowicie na dwóch koncepcjach, mianowicie na rozpuszczalności i osmozie, w celu pozbycia się kofeiny z ziaren kawy. Proces Swiss Water rozpoczyna się od namoczenia porcji ziaren w bardzo gorącej wodzie w celu rozpuszczenia kofeiny. Następnie woda jest pobierana i przepuszczana przez filtr zawierający aktywny węgiel. Porowatość tego filtra ma wychwytywać tylko większe cząsteczki kofeiny, jednocześnie umożliwiając przejście przez niego mniejszych cząsteczek olejków eterycznych oraz naturalnych substancji smakowo-zapachowych z ziaren. 

W efekcie, w jednym zbiorniku otrzymujemy ziarna kawy bez kofeiny, zupełnie pozbawione smaku, oraz bezkofeinową wodę, wzbogaconą aromatami i olejkami eterycznymi z odsączonych ziaren kawy w innym zbiorniku. I w tym momencie zaczyna się prawdziwa zabawa. Bezzapachowe, bezsmakowe i bezkofeinowe ziarna są odrzucane, a bogatą w smak wodę ponownie wykorzystuje się do usuwania kofeiny ze świeżych ziaren kawy. Ponieważ woda, wykorzystywana w procesie dekofeinizacji kawy jest już nasycona składnikami smakowymi, smak i aromat świeżych ziaren nie ulega rozpuszczeniu -  na tym etapie jedynie kofeina przedostaje się do wody. Rezultatem jest pozbycie się kofeiny z ziaren kawy, bez znaczącej utraty jej naturalnego smaku. Kawa, uzyskana tą metodą jest zawsze oznaczona jako “SWISS WATER DECAF”.

Co istotne, szczególnie przy wyborze odpowiedniej kawy, metoda ta stosowana jest niemalże wyłącznie do dekofeinizacji organicznych ziaren kawy. Kawa, uzyskiwana przyjazną dla środowiska metodą Swiss Water Process przechodzi regularne audyty zawartości kofeiny, aby zapewnić do 99,9% zgodność braku zawartości kofeiny w jej ziarnach. Jeśli szukasz najlepszej kawy bez kofeiny, zwróć szczególną uwagę na zastosowaną metodę dekofeinizacji jej ziaren.

W kawa.pl zachęcamy do zaopatrywania się w kawę bez kofeiny w specjalistycznych sklepach, które posiadają swoją palarnię i oferują wysokiej jakości, świeżą kawę bezkofeinową, uzyskaną naturalną metodą - Swiss Water Process.


OSTATNIO OGLĄDANE

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa

do Paczkomatów
na terenie Polski

Godziny otwarcia

Godziny otwarcia

pn.-pt. 8:00 - 16:00

Zwroty zakupów

Zwroty zakupów

możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny

Less waste

Less waste

pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska