Drippery do kawy
Drippery do kawy to najlepsza metoda alternatywna parzenia kawy w domu.
Dripper do kawy to najlepsza metoda alternatywna parzenia kawy w domu. Jest prosty w obsłudze, elegancki, łatwy w myciu i tani. HARIO V60, Kalita Wave, Origami czy Kinto Slow Coffee to popularne i bardzo wygodne w użyciu drippery do kawy, zwane też zaparzaczami. Kawa z drippera jest delikatna w smaku, bogata w kofeinę, a ponad wszystko - bardzo szybka w przygotowaniu.
Dripper nie jest metodą nową, ale w ostatnich dwudziestu latach przeszedł prawdziwy renesans. Pierwsza na pomysł przebicia otworów w naczyniu i nałożenia filtra, dzięki któremu kawa będzie spływać swobodnie, ale bez fusów, wpadła gospodyni domowa z Drezna (słynna dziś twórczyni firmy Melitta) w 1908 roku. Obecnie nie ma właściwie dobrej kawiarni, w której nie znalazłby się drip i pyszne kawy z dripa. Nazwa dripper wywodzi się z języka angielskiego i oznacza metodę przelewową, drip - oznacza: kapać lub kapanie.
Najlepsze drippery charakteryzuje najwyższa jakość użytych materiałów.
Aby zaparzyć idealną kawę metodą przelewową potrzebujemy wybrać dobrej jakości dripper, dopasowany wielkością do ilości naparu, jaki będziemy przygotowywać. Do wyboru mamy drippery ceramiczne, szklane, metalowe oraz plastikowe w kilku rozmiarach. Przykładowo firma HARIO produkuje drippery w rozmiarach 01, 02, 03 jako odpowiedniki jednej, dwóch i trzech porcji kawy które w nich przygotujemy. Firma Kalita oznacza rozmiar swojego zaparzacza Wave 185 oraz Kalita Wave 155 (przygotujemy w nich odpowiednio do 600 ml i do 300 ml naparu). KINTO ma w swojej ofercie Dripper Kinto OCT oraz Dripper Kinto Slow Coffee Style, w których jednorazowo przygotujemy 2 lub 4 filiżanki kawy (400 ml - 600 ml). Firma Origami oferuje dwa rozmiary S i M.
Należy również pamiętać, że aby zaparzyć kawę z dripa będziemy potrzebować kilku akcesoriów. Dripper i dopasowane do niego filtry, waga, serwer (lub inne naczynie, do którego przygotujemy kawę), dobrej jakości młynek, aby zmielić kawę na świeżo i czajnik z wyprofilowaną wylewką, ułatwiającą dozowanie wody - to nasze must have przy metodach przelewowych.
Drippery - dlaczego są takie popularne?
Kawa z dripa jest delikatna w smaku, ma jaśniejszy kolor i herbacianą konsystencję. Do metod przelewowych polecane są kawy jaśniej palone, najlepiej te z segmentu speciality - dzięki temu mamy możliwość rozkoszowania się pełnią smaku kawy. W niektórych z nich wyczujemy dojrzałe owoce, w innych posmak czekolady czy orzecha.
Aby zrobić świetną kawę z dripa, przygotowujemy wybrane ziarna kawy (najczęściej jest to 60 g na 1 litr wody), dripper oraz wszystkie akcesoria. Drip stawiamy na serwerze, serwer na wadze, umieszczamy w środku dopasowany filtr, który przelewamy wrzątkiem, a wodę później wylewamy. Następnie wsypujemy świeżo zmieloną kawę na środek filtra i zalewamy ją małą ilością wody w temperaturze 90-95 °C. Jest to wstępne zaparzanie pozwala otworzyć się ziarnom kawy i uwolnić dwutlenek węgla, który nadaje kawie kwaśny posmak (fachowa nazwa to preinfuzja). Następnie kolistymi ruchami zalewamy ziarna za pomocą konewki. Cały proces powinien nam zająć w zależności od ilości wody i kawy do 4 minut, po których możemy delektować się fantastyczną kawą przelewową.
Aby dowiedzieć się więcej o dripperach, przeczytaj nasz artykuł: Parzenie kawy w dripie - co powinieneś wiedzieć o najprostszej alternatywnej metodzie przyrządzania kawy?
OSTATNIO OGLĄDANE
Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski
Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00
Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny
Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska